Puno sam vam već puta pisala o jelima svog djetinjstva. Možda sam vam već i dosadna s takvim pričama, ali eto još uvijek postoje jela kojih se ovdje nisam dotakla a nepogrešivo me vraćaju u djetinjstvo u kojem nam je ručkove spremala moja baka. Šufnudle su jedno takvo jelo. U ono se vrijeme kuhalo sve i svašta kako bi se prehranila jedna prosječna obitelj. Znam da će mnogi i danas reći kako se nekad živjelo bolje, kako smo imali više i kako su danas teška vremena. Možda to i jeste tako u nekim segmentima života bar…život je nekad možda bio kvalitetniji jer smo bili manje opterećeni kojekavim tehnikalijama, kao djeca smo se nekako bezbrižnije igrali, nije bilo toliko opasnosti, ili bar nije bilo načina da se sazna za toliko ‘opasnosti’ kao danas…Šopingacija je bila lakša, jer, izabrati u dućanu nešto između 2 ili 3 ponuđena artikla doista nije bio problem 😉 I tako, dalo bi se tu vući još paralela nekad/sad, no ono što ja znam i što je činjnica je to da se danas kuha puno raznolikije i jelovnici su nam nekako bogatiji. Nekad se meso jelo samo vikendom, po mogućnosti nedjeljom a kroz tjedan se trebalo snaći na neki drugi način. Bilo je tih jela svakakvih, od raznoraznih čušpajza do paprikaša, kupusa na sto načina i moram priznati nisam bila veliki ljubitelj hrane u to doba 😉 No, kada bi na red došle šufnudle, a došle su na red bar jednom tjedno, veselje je bilo veliko. Ne samo da su bile fine za jesti, nego je spravljanje šufnudli bio ritual u kojem smo uvijek i mi klinci sudjelovali a to je bila uživancija. Baka bi nam uvijek dala polovicu tijesta od kojeg bi onda mi radili svoje šufnudle koje su naravno uvijek morale biti manje, jer su dječje 🙂

Šufnudle sam uvijek voljela više nego knedle sa šljivama iako je i jedno i drugo u biti isto krumpirovo tijesto, no šufnudle su nekako ljepše, manje, baš idealne veličine zalogaja i mogu se kombinirati sa kojom god vrstom pekmeza želite. Naravno da se one mogu spremiti i u slanoj varijanti kao prilog nekom jelu ili polivene kiselim vrhnjem, no za mene su jedino ovakve slatke šufnudle prave! Moji ih klinci također obožavaju i baš sam sretna kad u njima vidim sebe prije 30 i nešto godina dok se guraju oko stola sa tijestom i rade svoje šufnudle posipavajući i sebe i sve oko sebe brašnom…Dok je ovakvih jela i spremnosti da se ispriča pokoja priča iz davnina, sigurna sam da stari recepti neće izumrijeti kao ni tradicija spremanja domaćih jela kakva su nekad spremale naše bake.

Potrebno:

  • 1 kg krumpira
  • 50 dag brašna (+ još najmanje 10 dag za posipanje dok se mijesi)
  • 1 jaje
  • šalica krušnih mrvica
  • šećer

Potrebno:

  1. Krumpir skuhati u slanoj vodi i gnječilicom napraviti od njega pire. Krumpir možete kuhati cijeli pod korom, pa ga tek onda guliti i gnječiti ili ga možete odmah oguliti i narezati na kockice pa ga takvog kuhati. Prva varijanta traje nešto duže ali je zdravija jer se kuhanjem pod korom ne gube vrijedni sastojci krumpira, dok je druga varijanta brža ali eto krumpir se tako dosta ‘razvodni’.
  2. U većoj posudi pomiješati brašno, jaje i malo prohlađen krumpir pa rukom mijesiti tijesto. Nakon što postane dovoljno kompaktno da se ne lijepi za ruku, pretresti ga na radnu površinu pa mijesiti još malo uz posipavanje brašnom.
  3. Napraviti od tijesta deblji valjak, rezati nožem manje komade, svaki komad razvaljati rukama u tanji valjak koji valja rezati na komade (šufnudle) proizvoljne dužine. Svaku šufnudlu još malo rukom povaljati kako bi bila lijepa duguljasta.
  4. Kuhati šufnudle u većoj količini kipuće  posoljene vode. Dovoljno je tek nekoliko minuta da budu gotove. Kada ih stavite u vodu one padnu na dno, no kako se kuhaju počinju isplivavati na površinu, i kad isplivaju sve kuhati još 2 minute i to je to.
  5. Istresti ih u cjedilo i malo isprati vodom.
  6. U međuvremenu na malo ulja ili maslaca u većoj tavi pržiti nekoliko minuta krušne mrvice sa vanilin šećerom. Miješati stalno jer mrvice jako brzo i lako zagore ako se ostave bez nadzora (isprobano više puta 😉 ) Na njih istresti ocijeđene šufnudle, lagano promiješati kako se ne bi raspale i to je to.
  7. Poslužiti po želji posipane kristal šećerom ili šećerom u prahu te sa malo pekmeza za strane.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (4)

  • Teardrop

    … ne mogu ne osvrnuti se na ovaj predivan recept. I moja baka spremala nam je šufnudle na isti način… moji baš nisu ljubitelji tjestenine pa je kod nas rijetko na jelovniku, ali već i sam pogled i pomisao na fini okus… mljac… Kod nas se ovo jelo radilo sa puno raznih preljeva. Osim već navedenih mrvica, voljeli smo ih i prelivene makom, orasima… pa smo imali više jela odjednom… predivna sjećanja…

  • Je4anette

    U zadnje vrijeme, iako sam ih u životu radila nebrojeno puta, jednostavno mi ne uspijevaju – niti oni niti knedle. Tijesto je gnjecavo. To bi trebalo imati veze ili sa krumpirom ili sa brašnom. Do te mjere gnjecavo ispadnu, da ih, iako ih moji obožavaju, kupujem gotove.

  • nives gasparic

    Super kao malo slatko jelo ili kao prilog
    Stavljam medju omiljene.

  • Mpx-200

    ma mi smo to v međimurju uvali
    luleki

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Bagels peciva sa rupom i sjemenkama idealna za sendviče!

Bagels peciva su nešto za što ste sigurno puno puta čuli u raznim američkim ...

Red Velvet torta – odličan recept koji morate probati!

Red Velvet torta (Red Velvet Cake) ili u prijevodu torta crveni baršun dugo me ...

Punjene mesne rolice

Mogla bih početi ovaj post kao: “…Onaj osjećaj kada imate potrebu jesti nešto šareno-proljetno ...

Oslić u škartocu sa povrćem -jednostavan recept

Ako želite napraviti ukusan, zdrav i jednostavan riblji obrok, tada je oslić u škartocu ...

Mesna pita

Priprema ručka sa mljevenim mesom meni je oduvijek nekako najjednostavnija jer je toliko mogućih ...

Mesne okruglice sa tikvicama za čisto uživanje

Mesne okruglice sa tikvicama na podlozi od tjestenine u kremastom umaku sa tikvicama još ...