Tjestenina je doista meni jako draga namirnica jer toliko me je puta spasila u zadnji čas kada je trebalo smisliti večeru ili ručak doista na brzinu i u situacijama kada u špajzi a niti u hladnjaku nisam imala baš puno toga na raspolaganju. Slična je situacija bila neki dan kada su moji klinci poželjeli za večeru nešto slatko a da to nije uobičajeni komad kruha s nutelom ili pekmezom. Na raspolaganju mi je bila tjestenina, par jaja, malo kiselog vrhnja, mlijeko koje se kod nas doma podrazumijeva da ga uvijek ima i jabuke. Pa pomislih stoga, zašto ne bih napravila nešto slatko i zasitno sa svim tim?! Recimo jedan nabujak. Nabujak ili Soufflé je u stvari francuska izmišljotina i dolazi od riječi ‘souffler‘ što znači nabujati, napuhnuti a u kulinarstvu se kao termin koristi za pjenasto i lagano tijesto koje se peče u manjem ili većem kalupu. Nabujak se može raditi u slatkoj ili slanoj varijanti, može se raditi za doručak, ručak ili večeru, može biti spravljen od tikvica, mesa, riže, krumpira ili pak kao u ovom recetu od rezanaca, mogu mu se dodavati razni drugi sastojci koji će utjecati na njegov okus, no ono od čega je nabujak ustvari nabujak su jaja! Dakle, smisao nabujka je u tome da nabuja, a nabujati će od bjelanjaka koji se naravno prethodno moraju odvojiti od žutanjaka i posebno ulupati pa naknadno i na kraju umiješati lagano u nabujak prije pečenja. (slična stvar se događa s biskvitnom smjesom 😉 ) Još jednu stvar morate znati o nabujcima a to je da će svaki nabujak koliko god nabujao, nakon 10-tak minuta nakon pečenja i stajanja splasnuti i neće izgledati tako reprezentativno kao dok se pekao, no ne brinite, okus mu je dalje pahuljast i baš feneomenalan. Možete ga peći u bilo kojem obliku za pečenje imate, od vatrostalnih posuda do manjih limova, no definitivno su nabujci najbolji ako se rade u manjim okruglim keramičkim posudama. A sad slijedi recept za fini slatki nabujak od tjestenine i jabuka. Bon apetit!

Potrebno:

  • 1 pakiranje debljih rezanaca
  • 6 žlica šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 3 jaja
  • 7,5 dcl mlijeka
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 3-4 jabuke + šećer ako su kisele + 1 dl vode
  • 10 dag maslaca

Priprema:

  1. Zakuhati mlijeko u većoj posudi, dodati polovicu šećera  pa u kipuće spustiti rezance. Stalno ih prilikom kuhanja pritiskati vilicom kako bi se ravnomjerno namočili i donekle skuhali. Kuhati tako 10 minuta dok rezanci ne budu al dente. Rezance izvaditi iz posude a mlijeko uz povremeno miješanje reducirati dok ne postane malo gušće. (to će se dogoditi nakon 2-3 minuta uslijed škroba koji je ostao iza tjestenine )
  2. Jabuke oguliti i naribati pa kratko prokuhati sa 1 dl vode i šećerom po potrebi.
  3. Odvojiti bjelanjke i žutanjke pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom, dodati i kiselo vrhnje i prohlađeno mlijeko u kojem su se kuhali rezanci te na kraju čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Uliti tu smjesu na prokuhane rezance i lagano promiješati.
  4. Vatrostalnu posudu premazati maslacem, složiti polovicu rezanaca, preko njih rasporediti malo ukuhanih jabuka, završiti ostatkom rezanaca. Preko svega naribati ili nasjeći tanke listiće maslaca. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 20 min. dok nabujak lijepo ne nabuja.

Poslužiti odmah!

Dobar tek 🙂

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Carbonara – jednostavni talijanski klasik za svakoga

Carbonara je tjestenina toliko uobičajena u velikoj većini domova da smo vjerovatno i sami ...

Šarena proljetna salata

Ukoliko se i sami poslije ovog produženog vikenda i uskršnjeg blagovanja osjećate pomalo zasićeni ...

Mini pavlove u obliku jaja na oko

Mini Pavlove kao što im i sam naziv kaže su samo minijaturna verzija velike ...

Brze pita lepinje iz tave za domaći gyros, kebab ili pulled pork

Ako se odlučite napraviti domaći gyros, kebab ili možda fantastični pulled pork, onda će ...

Spagetti tortilje

Što napraviti kada vam se baš jako jedu tortilje a nemate gdje kupiti gotove ...

Đulbastije – kosani odresci s ribanim krumpirom u umaku

Kako u zadnje vrijeme ne kuham često jer sam spriječena nekakvim obavezama, a imam ...