Piše: Mara Čović, pedagog

ŽIVJELI ŠKOLSKI PRAZNICI!

Za sve učenike u Republici Hrvatskoj školska godina završava sredinom lipnja.  Nakon toga datuma, gotovo dva i pol mjeseca, djeca su bez školskih obveza, što njima i roditeljima daje mogućnost drugačijeg planiranja vremena za odmor, igru, sportske aktivnosti i dokolicu. Iskustvo nam govori, kad imamo previše vremena, da ga baš najbolje ne iskoristimo. Školski praznici su idealno vrijeme za druženje roditelja i djece, te mogućnost da popravimo pogreške koje smo učinili za vrijeme trajanja nastave, kada smo se opravdavali da nemamo vremena za našu djecu, jer mi mnogo radimo, a djeca su zauzeta s aktivnostima u školi i izvan nje.

ŠKOLSKI PRAZNICI MOGU ZBLIŽITI OBITELJ

Školski praznici pružaju mogućnost da obitelj provede više vremena zajedno, te da roditelji poboljšaju pozitivnu komunikaciju i odnos s djecom. Mnogi roditelji približavanje školskih praznika mogu smatrati stresnim – kada pomisle da će djeci trebati osmisliti aktivnosti i zabavu.

Neka istraživanja pokazala su da se oko dvije trećine djece ne slaže s roditeljima oko toga što je kvalitetno provedeno vrijeme.

Roditelji koji imaju mnogo obveza, kuhanje ili gledanje televizijskih programa u istoj sobi s djetetom mogu smatrati kvalitetno provedenim zajedničkim vremenom. Iz dječje perspektive, kvalitetno provedeno vrijeme uključuje izravnu i nepodijeljenu pažnju roditelja. Može se reći da bi to vrijeme trebalo omogućiti razgovor o značajnim temama i korisne zajedničke aktivnosti. Ponekad je teško pronaći “pravo” vrijeme koje ćemo provesti s djecom. Kako djeca odrastaju, to postaje sve teže s obzirom na njihove školske i izvanškolske aktivnosti. Roditelji često očekuju da djeca budu dobro raspoložena baš onda kada isplaniraju posebne obiteljske događaje i aktivnosti, ali to nije uvijek tako. Osim zajedničkih aktivnosti, kvalitetno vrijeme s djecom predstavlja i kvalitetna komunikacija. Uzmite vrijeme samo za razgovor s djecom. To je važno za izgrađivanje otvorenog i poštenog odnosa, a također stvara atmosferu u kojoj su djeca slobodna započeti bilo koju temu. Osim što govorite djetetu, sjetite se poslušati što ono ima reći. Potaknite dječju znatiželju i interese tako što ćete postavljati mnogo “ZAŠTO” i “KAKO” pitanja. Ovo pomaže djeci da govore o sebi, o tome što vole činiti, o svojim brigama. Dopustite djeci da govore o prijateljima, o tome što vole činiti. To će pomoći u izgrađivanju atmosfere povjerenja i prihvaćanja.

SAVJETI ZA KVALITETNIJU KOMUNIKACIJU DJECE I RODITELJA

  • Jednom dnevno okupite se za obrok – to vam daje mogućnost da članovi obitelji razmjenjuju novosti. To je vrijeme kad roditelji mogu slušati svoju djecu, dati im savjet i podršku.
  • Čitajte knjige i gledajte televiziju s djecom – ovo kod djece razvija interes za znanje i stimulira razvoj govora i jezika. Također pomaže povećanju pažnje, koncentracije i znatiželje. Ova aktivnost roditeljima daje uvid što djeca čitaju i što gledaju na televiziji.
  • Obavljajte zajedno kućne poslove – davanje kućnih zadataka je vrlo produktivan način za podučavanje odgovornosti kod djece. Ako neki roditelji rade zajedno s djecom, to pomaže razvoju vrijednosti timskog rada i dobre komunikacije. Svako dijete u obitelji treba imati zaduženje i radni zadatak.
  • Pomažite djeci oko školske zadaće – želja roditelja da pomogne povećava kod djeteta interes za školu i bolje ocjene. Redoviti odlasci u knjižnicu su jeftin i dobar način za provođenje vremena s djetetom.
  • Druženje uz obiteljski hobi – aktivnosti, kao što su kuhanje, izrađivanje predmeta, pecanje ili biciklizam, odličan su način za kvalitetno provođenje vremena s djecom.
  • Igrajte se sa svojom djecom – roditelji trebaju dati prednost društvenim igrama s djecom ispred dugih sati gledanja TV-programa.
  • Povremeno planirajte obiteljske izlaske – pripremite izlet, posjet mjesnom muzeju, kazalištu, šetnju šumom, posjete rodbini i prijateljima.
  • Potaknite zajedničke tjelesne aktivnosti – vrlo su važne za razvoj djeteta jer ne jačaju samo tijelo već pomažu u izgrađivanju osobina ličnosti i povećanju motivacije i upornosti.
  • Napravite kalendar obiteljskih važnih događanja – budući da mnogi roditelji imaju dinamičan radni raspored, vrijeme predviđeno za djecu pada sve niže na listi prioriteta. Napravite kalendar te zajedno s djecom upisujte planirane obiteljske događaje. To će potaknuti i neke kreativne ideje.

Neke obiteljske aktivnosti tijekom školskih praznika

  • Priredite obiteljsku zabavu, na kojoj ćete pohvaliti svoju djecu i pričati o njihovim uspjesima u prošloj školskoj godini.
  • Ispecite i dekorirajte neke nove i neobične kolače.
  • Kuhajte sa djecom jednostavnije ručkove.
  • Zajedno sa svojom djecom posjetite izletište u kojem niste još bili.
  • Provjerite koji se filmovi prikazuju u vašem kinu kroz ljeto i svakako pogledajte barem 2.
  • Radite zajedno sa svojom djecom u vrtu ako ga imate, uzgajajte cvijeće.
  • Pomozite i uključite se kao obitelj u humanitarni rad.

Dragi roditelji, praznici su pred vama, iskoristite dano vrijeme u kojem ćete, vaša djeca i vi, osjetiti sreću zajedništva i druženja.

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

ReciPeci nagradni natječaj: “Najmaštovitiji dječji obrok”

Dragi čitatelji, roditelji mladi, stari, bake, djedovi, tete čuvalice i samo tete i stričeki, ...

Djeca i prijatelji

Piše: Mara Čović, pedagog Da nam život bude ljepši Djecu u školi najviše vesele dobre ...

Tefal Actifry friteza – Nutritious & delicious

Sjećate se moje nedavne recenzije za Moulinex fresh express, moćnu sjeckalicu/ribež koja izgleda baš ...

Komunikacija u obitelji

Piše: Mara Čović, pedagog ŠTO RODITELJI MORAJU ZNATI O KOMUNIKACIJI? Potrudit ću se podijeliti ...

Suveniri s mora

Evo sutra mi odlaze susjedi iz Sarajeva koji su tu u Filip Jakovu bili ...

Božićna zvijezda

Jeste li već kupili svoju ovogodišnju Božićnu zvijezdu? Ili ste možda uspjeli sačuvati prošlogodišnju ...