Sendviči s piletinom svaki će piknik i druženje u prirodi učiniti posebnim, kako kušačima tako i onima koji su zaduženi za pripremu jela. Zašto je tome tako? Ako pričamo o obiteljskim okupljanjima i druženjima u prirodi, mama je nekako najčešće ta koja će se pobrinuti oko jela (ma, i oko svih drugih sitnica koje treba ponijeti 😉 ). Nerijetko taj odlazak na piknik, koji svima drugima izgleda tako jednostavno i turbo zabavno, za onoga koji će biti ‘mali od kuhinje’ baš i nije tako zabavan. Barem što se pripremnog dijela tiče. Treba misliti na sve i svašta: ponijeti dekice, pribor za jelo, čaše, ubruse, zabavne sadržaje za djecu, eventualnu rezervnu odjeću za ‘ne daj bože’ situacije, nešto slatko, nešto slano. Ma, spisak u trenu postane impresivan.

Zašto sendviči s piletinom?

Priprema roštilja je nekako najčešća opcija za piknik varijantu ručka, i moram priznati, obožavam roštilj. No, što ako se jutro prije polaska pripreme turbo ukusni sendviči s piletinom, sa pecivima mekanim i nježnim kao oblak i sa punjenjem tako sočnim i konkretnim uz puuuno zelene salate? Ne, ne pričam ovdje o klasičnom sendviču ‘kajzerica+šunka+sir’ nego o pravom istinskom sendviču. Ustvari pričam o preteči današnjih sendviča kakvoga je u tom obliku zamislio i poželio John Montegue, Lord od Sandwicha za jedne dugačke kartaške partije. Tijekom te partije je zapovijedio da mu za jelo donesu tri komada rostbifa položenog između tri kriške kruha kako ne bi zamastio prste i tako označio karte kojima je igrao poker. Lord je navodno zaradio velike novce te večeri ali je zaradio i titulu tvorca sendviča po kojemu se taj preukusni zalogaj i danas tako zove.

Ovi moji sendviči s piletinom stvorili su se dakle kao ideja da ih ponesemo na naše obiteljsko druženje na Dunav kamo najčešće pobjegnemo za lijepog vremena. I pokazali su se kao odlična opcija i dostojna zamjena mesu ili kobasicama sa roštilja. Sendviči s piletinom su bili to ukusniji što sam ih pripremila sa finim domaćim pecivima koja su se jednostavno topila u ustima. Punjenje od piletine dodatno je obogatio umak od jogurta s češnjakom i hrskava zelena salata u kombinaciji sa mladim lukom. Dakle, sendviči s piletinom nešto su što definitivno morate probati i to što prije. Evo recepta:

Sendviči s piletinom

Sendviči s piletinom

POTREBNO:

Za peciva:

  • 700 g glatkog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 3,5 dl tople vode
  • 150 g otopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica soli

Za nadjev:

  • 3 filea pilećih prsa
  • 2 paprike
  • 1 veći ili 2 manja luka
  • I još: glavica zelene salate, 3-4 mlada luka, jogurt, češnjak, sol

PRIPREMA:

  1. Za peciva: razmutiti u toploj vodi sa šećerom kvasac i pustiti ga 5-8 minuta da nadođe. U većoj posudi pomiješati brašno i sol, u sredinu razbiti jedno jaje, dodati otopljeni maslac i uzdigli kvasac. Miksati prvo mikserom sa spiralama ili nastavkom za tijesta dok smjesa ne postane kompaktna. Potom ga prebaciti na radnu površinu i mijesiti rukama uz povremeno posipavanje brašnom dok tijesto ne postane potpuno glatko. Prebaciti ga natrag u posudu, pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom 30-tak minuta da se digne i udvostruči veličinu.
  2. Uzdigno tijesto prebaciti na radnu površinu, malo premijesiti rukama i oblikovati deblji valjak. Izrezati ga na 10-12 (ovisno koliko velika peciva želite) komada, pa oblikovati male duguljaste kruščiće. Slagati ih na lim preko papira za pečenje, izrezati oštrim nožem lagano po površini te pustiti pokrivene da počivaju još 20-tak minuta. Tada peciva treba premazati razmućenim žumanjcem sa malo mlijeka i posipati sezamom. Peći u pećnici zagrijanoj na180ºC 15-20 minuta. Peciva su gotova kada poprime lijepu zlaćanju boju.
  3. Za nadjev, piletinu izrezati na tanke trakice. Papriku i luk isto tako. Prepržiti trakice mesa naglo na gril tavici na malo ulja sa svim strana. Dodati tada luk i papriku pa pirjati još 20-25 minuta dok se meso i povrće lijepo nezapeče.
  4. Za preljev pomiješati jogurt sa sitno sjeckanim češnjakom ( ja sam dodala i začin za kebab jer ga moji klinci obožavaju), posoliti po ukusu.
  5. Prohlađena peciva prerezati uzdužno i puniti nadjevom od mesa, preliti umakom od jogurta. Sve završiti svježe sjeckanom zelenom salatom i mladim lukom. Poklopiti drugim dijelom peciva i poslužiti odmah, ili zamotati svaki sendvič u foliju i ponijeti u prirodu. Vaši su sendviči s piletinom spremni za druženje sa vašim nepcem 🙂

Dobar tek!

Recept u slikama “Sendviči s piletinom”:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Vukovarske buhtle s pekmezom

Vukovarske buhtle – omiljena slatka peciva

Kad se kaže buhtle, prva je asocijacija koja pada na pamet pecivo od dizanog ...

Punjena pohana jaja – Deviled Eggs na poseban način

Ako za Uskrs napravite punjena pohana jaja, ne samo da ćete uljepšati blagdanski stol ...

Brza razljevača s blitvom i sirom

Blitva je povrtnica koju ili voliš ili ne voliš. Nema između 😀 No, što ...

Aromatična piletina u umaku od senfa i gljiva

Aromatična piletina u umaku od senfa i gljiva idealno je jelo za vas ukoliko ...

Lijena pita s pekmezom i orasima

Lijena pita pita bi svojem nazivu trebala biti kolač idealan za kakve lijenivce jel? ...

Okruglice od sira i grisa

Okruglice od sira i grisa iliti knedle sa sirom i grizom lagano su bezmesno ...