Šarene slatke kifliceŠarene slatke kiflice jedan su od onih recepata u koje se zaljubiš doslovno na prvi pogled. Tako je bar bilo samnom kad sam ugledala ovakve kiflice kod Minje na njezinom blogu Minjina kuhinjica. Nestvarno su lijepe, sjajne i naočigled sočne. Nešto što doslovno mami da ih se uzme u ruku i kuša. Tih sam dana uglavnom bila u potrazi za još jednim receptom u nizu za rođendansku feštu moje Magdalene. Htjela sam nešto novo i drugačije od svega što sam do sada znala raditi. I ove šarene slatke kiflice su bile pravi izbor. Bar što se odraslih gostiju tiče. Klinci ih nisu htjeli ni pogledati i jedini komentar im je bio: A zar nema kiflica s hrenovkama??? 😀 Ali zato smo ih mi veliki smazali u slast.

Šarene slatke kiflice nisu komplicirane za napraviti i bila sam relativno brzo gotova sa svime. Fora je u tome da se u jedan dio tijesta dodaje kakao pa ono postane tamno. Tijesta se dalje razvaljaju, dijele na isti broj dijelova, slažu jedno preko drugog, režu u trokutiće i savijaju u male kiflice. Zvuči komplicirano, ali kad krenete raditi, vidjet ćete da nije. No, tu priči o ovim dopadljivim kiflicama nije kraj. One se još onako tople i pečene, zaliju šećernim sirupom. Istim onakvim kakvim biste zalili baklavu. I to je ono što je mene oborilo s nogu. Kiflice upiju šećerni sirup, pa dok ih jedete doslovno se tope u ustima. Prepreeeefino nešto!

I još samo jedna opaska. Šarene slatke kiflice puno su ukusnije ako ne stoje predugo i ako se pojedu za max 24 sata. Ostalo mi je par komada nakon rođendana u kutijici i idući dan jednostavno to više nije bilo to. Kao da su upile previše sirupa i bile su nekako premekane. No, to je samo moja sugestija i moguće je da će vama pasati baš takve mekane kiflice. Moguće je također da ćete sve smazati odmah pa nećete niti znati kakve su kada omekšaju. Kladim se da je ta druga opcija puno izvjesnija 😉

Šarene slatke kifliceŠarene slatke kiflice

POTREBNO:

Za osnovno tijesto:

  • 500 g brašna
  • 250 ml ulja
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca ili jedna kocka svježeg

Za žuti dio kiflica:

  • 6 žlica brašna

Za smeđi dio kiflica:

  • 3 žlice brašna
  • 3 žlice kakaa

Za sirup:

  • 500 ml vode
  • 600 g šećera
  • 1 limun

PRIPREMA:

  1. Prije nego što počnete raditi kiflice zakuhajte vodu sa šećerom i limunom narezanim na tanke kriškice. Kada provri, kuhajte još 5-6 min. Sirup ostavite po strani da se prohladi.
  2. Za osnovno tijesto pomiješati brašno i suhi kvasac. Dodati jaja, ulje i toplo mlijeko pa umijesiti tijesto koje je dosta mekano. Ja sam ovo radila mikserom sa spiralama. Iako u tijesto ide kvasac, za ove kiflice dizanje tijesta nije potrebno.
  3. Tijesto odmah podijeliti na dva jednaka dijela.
  4. U jedan dio tijesta dodati još 6 žlica brašna i dobro premijesiti kako biste dobili kompaktno tijesto.
  5. U drugi dio tijesta dodati 3 žlice brašna i 3 žlice kakaa pa također dobro premijesiti kako bi tijesto postalo ujednačeno tamne boje.
  6. Svaki dio tijesta podijeliti u podjednake loptice. Svaku lopticu razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini u krug promjera cca 15-tak cm.  Zatim složiti dva razvaljana kruga različite boje jedno na drugo. Možete slagati žuto na smeđe ili obrnuto, a možete kombinirati kao što sam ja pa ćete dobiti doista različite šarene kiflice.
  7. Tako složeno tijesto razvaljati zajedno u krug cca 20 cm promjera.  Rezati na 12 trokutića i svaki zarolati u kiflicu. Slagati kiflice u lim na papir za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 18 minuta. Pečene i još vruće kiflice preliti pripremljenim sirupom, sačekati da upiju sirup i da se prohlade, pa poslužiti.
  8. Dobar tek!

Recept u slikama:

Umiejsiti tijesto u dvije bojePodijeliti na 4 jednaka dijelaFormirati 4 kuglice od svakog dijela tijestaSlagati kuglu na kugluRazvaljati i podijeliti na 12 dijelovaIspeći kifliceZaliti ih još vruće sirupomPoslužiti šarene slatke kiflice!

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pileći perkelt sa špeclima

Uf, tek kad sam napisala naslov jela i ponovo bacila pogled na njega sam ...

Jednostavni kolač od ribiza za svaki dan

Kada organizam iznenada zavapi za nečim slatkim, a tijelo kaže da nema volje baviti ...

Sočne kocke s bundevom

Gledajući ovaj moj današnji kolač došlo mi je na pamet da ga nazovem Zalazak ...

Bučnica

Cijeli prošli tjedan moj je Matko bio na feriju u Zaprešiću kod bratića i ...