Rižoto s tikvicama za ručakRižoto s tikvicama odlična je i nezamjenjiva opcija u slučaju ako želite skuhati nešto super jednostavno, lagano i fino a u ovo doba godine kada tikvica ima u izobilju posebice. Iako poznajem mnoge ljude koji na sam spomen tikvica vrte nosom i ne žele za njih više niti čuti, moram priznati da nama doma još uvijek nisu dosadile, a ideja za neku novotariju s tikvicama se uvijek nađe. Rižoto kao kompletan obrok doista ne spremam često u svojoj kuhinji iz jednostavnog razloga što moji klinci i suprug nisu preveliki ljubitelji riže. No ovaj put sam ih uspjela oduševiti za ručak i to upravo jednim super finim rižotom od tikvica. Za dobar rižoto možete danas na netu kao i u mnogim kuharicama pronaći puno dobrih recepata i savjeta kako na najbolji način napraviti najbolji rižoto. Budući da niti sama nisam profi kuharica, zanimljivi su mi, a i prilično korisni takvi savjeti kojih se doista nije loše držati pri pripremi rižota jer uz samo malo truda učiniti ćete da vaš rižoto od tikvica doista bude poseban i nikad bolji. Dakle, nakon nekoliko pročitanih savjetodavnih stranica od raznih autora (od kojih je jedna ne manje bitna lekcija moje bake 😉 ) zaključih da mi je rižoto najfiniji ako se riža okruglog zrna (dakle, arborio ili sl.) bez ispiranja (jer to joj doista nije potrebno) jednostavno stavi na prethodno propirjani luk i povrće, kratko zapeče kako bi upila sve sokove iz povrća, a zatim se u nekoliko navrata podlijeva finim temeljcem. Taj temeljac možete napraviti od mesa i povrća, a možete se u nedostatku istog poslužiti otopljenom kockom za juhu, okus birajte sami. Na kraju priče u rižoto ide malo maslaca i kiselog vrhnja i to je to. Također je bitno ne prekuhati ga te isključiti bar 10 minuta prije posluživanja kako bi riža sama upila višak tekućine. Okus rižota može varirati u ovisnosti što mu je baza, a ovaj naš današnji rožoto s tikvicama bio je isključivo od mladih tikvica netom ubranih u vrtu i našeg domaćeg, sad već i ne tako mladog luka. Možda je baš zbog toga bio tako fini 😉 Evo recepta:

Rižoto s tikvicama na stoluRižoto s tikvicama

POTREBNO:

  • 2 mlade tikvice
  • 1 veći luk
  • 300 g riže arborio
  • 900 g povrtnog temeljca (da da, dobro ste pričitali, 900grama, zato što sam tekućinu izvagala u istoj mjerili kao i rižu 😉 )
  • vegeta, sol, papar, vlasac
  • 2 žlice kiselog vrhnja ili milerama
  • 50 g maslaca
  • 50 g sira trapista

PRIPREMA:

  1. Na malo maslinovog ulja pržiti sitno sjeckan luk i tikvicu izrezanu na male kockice. Pržiti cca 5 minuta, dok tikvice malo ne omekšaju.
  2. Tada dodati rižu, dobro promiješati i par minuta uz miješanje pržiti rižu zajedno s povrćem. Dodati začine po želji, te podliti sa cca 2 dl temeljca.
  3. Rižoto kuhati još 15 minuta uz povremeno miješanje i dolijevanje temeljca. Morate biti oprezni jer riža voli zagoriti ako se ne miješa redovito.
  4. Isključiti rižoto, dodati maslac te promiješati da se potpuno otopi i sjedini s rižom. Dodati kiselo vrhnje i malo sira, te ostaviti rižoto da počiva do posluživanja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Priprema rižoto s tikvicamaRižoto s tikvicama poslužen za ručak

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Marinirana pileća prsa iz Tefal EasyFry friteze

Pileće bijelo meso je prilično ‘dosadan’ komad mesa i često se dogodi da tijekom ...

Čokoladne kocke s jabukama i rumom

Čokoladne kocke s jabukama su jedan od recepata koje sam našla u odebljem fasciklu ...

Pileći prutići sa slaninom i rižom

Da dobar obrok ne mora nužno biti kompliciran i skup, dokazuju upravo ovi pileći ...

Nedjeljna juha

Ovo je ustvari obična bistra pileća juhica, ali nazvala sam je nedjeljna jer kod ...

Slasna kućica od paprenjaka

Paprenjaci su jedan od onih sitnih kolačića bez kojih je teško zamisliti Božić i ...

Fini kolač s orasima i čokoladom

Fini kolač s orasima i čokoladom jako je sličan Londoner štangicama. Način pripreme je ...