Za puter štangice ste sigurno čuli. To vam je ono fino mirisno pecivo od čijeg će vam mirisa prilikom ulaska u pekaru želudac odaslati poruku da ste još gladniji nego što doista jeste, pa ćete kupiti puter štangica punu vrećicu, ubiti se u njima na putu do doma iako znate da ste na dijeti i da ne biste smjeli toliko, ali nakon toga ne požalite ni na trenutak. Jer puter štangice su toliko mekano, podatno i lagano pecivo da vam ne pada na pamet pomisliti: nikad više!

A kako ja doista volim mijesiti dizano tijesto, odlučih napraviti svoje domaće puter štangice. Tajna tog divnog mirisa i okusa je u dodavanju maslaca u tijesto. A kako bi bile mekane, treba paziti da se ne prepeku. Postupak izrade puter štangica je dosta sličan izradi varaždinskih klipića, bar što se tehnike rolanja tiče. Ako ipak više volite hrskava peciva, onda ih samo malo duže treba zapeći i to je to.

Ove moje puter štangice su bile zamišljene da budu kao one iz pekare. Ono što je mene najviše oduševilo je to da su klinci komentirali da su još bolje nego one iz pekare. A to je ocjena koja meni najviše znači 🙂 Puter štangice su pecivo idealno u svakom pogledu: možete ih poslužiti kao fini topli doručak uz šalicu toplog kakaa, kao večeru ili pak kao popodnevni snack sebi za dušu. Evo recepta:

Puter štangice

Puter štangice

POTREBNO:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1,5 vrećica suhog kvasca
  • 70 ml mlake vode
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 2 žličice soli
  • 1 jaje
  • I još: 2 žlice hladnog mlijeka + 1 žumanjak za premaz

PRIPREMA:

  1. Maslac otopiti u mlijeku.
  2. Pomiješati brašno, sol, šećer, jaje, kvasac, vodu i maslac s mlijekom te miksati nastavcima za tijesto (ja miksam spiralama) tako dugo dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju ćete dobiti fino mekano i glatko tijesto. Ostaviti ga pokriveno da se diže najmanje 30 min da udvostruči obujam.
  3. Tada ga istresti na pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga premijesiti rukama te izrezati na cca 25 kom. Svaki komad razvaljati duguljasto, zarolati od sebe prema gore lagano rastežući rukama prema van kako biste dobili duguljaste oblike.
  4. Slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima, prekriti krpom i pustiti da počivaju još 30 min. Tada ih premazati premazom od mlijeka i žumanjca, po želji posipati sezamom ili krupnijom soli te peći u zagrijanoj pećnici na 200ºC 15 min. Bitno je ne prepeći ih, jer će jedino tako ostati mekane i podatne.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (9)

  • Marina

    mmm, super su!

  • Tamara

    Pozz 🙂
    Danas sam radila puterice po ovom receptu, nema što naprosto su odlične, upravo onako kako piše, mekane i podatne

  • melita

    Moje se upravo peku.. zazubice rastu 🙂

  • admin

    hehehe, visina zazubica kao ekvivalent visini štangica koje se dižu dok se peku 😀

  • Erika

    Recept je odličan i jako praktičan. Dodam 5 dag msslaca više i uopće ne valjam valjkom. Odrežem nožem komadić tijesta, duguljasti, malo ga prstima raširim i rolam tako da tijesto još rastežem u dužinu i bočno. Ne prljam niti valjak. SVAKA ČAST. Pravim uglavnom slane pa dodam samo 1 žlicu šećera u tijesto i pospem solju izvana, nakon što premažem jajetom . Hvala.

  • Cukrica04

    Pa sad…
    Jeste da smo doma svi nabrijani na jagode i na sve moguce varijante kolaca sa jagodama, ali s obzirom na ovo ludo vrijeme – jucer je u Ck dva sata kisa lijevala ko iz kabla – moram priznati da, gledajuci sliku puterica, dobivam volju zavuci se u svoju kuhinju i izcarobirati ovo prekrasno i mirisno pecivo!

  • vili

    Lahko je vama svima koji se kuzite u kuhanje,a nitko ne pita nas koji smo amateri hehehe
    No dobro,upravo sam umijesio tijesto po recepturi ,tj mozda sam malo vise putra stavio (1/2) a sveostalo po receptu,ali bez secera jer to ne upotrebljavam ,i sada se tijesto dize.
    Bas me zanima sto ce se desiti tj kak ce ispasti.Imam namjeru od ostatka tjesta napraviti pizzu,ima li to smisla?hoce li biti fina?
    Ali da mi netko pokaze u praksi kak se to radi (vili609 Skype) ,jer ja sam samouk,trudim se ,ali nisam bas precizan.
    U svakom slucaju hvala na komentarima koji su me ohrabrili,i sada cekam sto ce i kako biti kada se bacim na “unistavanje” svojeg specijaliteta hahahaha

  • Sandra Gašparić

    hehehe Vili, bitno je da ima entuzijazma u kuhinji,što vama očito ne manjka 😀 Sve ostalo će doći nekako na svoje mjesto 😉 Nisam sigurna koliko će vam se tijesto dići bez šećera u sebi, jer je šećer bitan u djelovanju sa kvascem…baš me zanima, javite kako je ispalo. A što se ostatka tijesta za pizzu tiče, ne vidim razloga da pizza ne ispadne dobra. Dizano tijesto je dizano tijesto i kao takvo idealno kao podloga za pizzu.

  • Dunja

    Danas ih prvi put radila i to odmah u pekaču jer drugačije ne znam raditi dizana tijesta i mogu reći odlične su,a s time da sam zabunom stavila 20g maslaca,a ne 100g pa sam onda maslac narezala i stavila na svaku puter štangicu gore prije pečenja😉

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Linzeri – božićni vanilin keksići

Rafaelo kuglice, čokoladne kuglice, salame od kokosa i oblatni, medenjaci… sve su to jako ...

Domaći Gyros od svinjetine u pita lepinji

Napraviti gyros ili kebab pitanje je sad? No dobro, većini nas je češće pitanje ...

Monkey bread recept za Majmunski kruh

Monkey bread ili u prijevodu Majmunski kruh prefina je poslastica od slatkog dizanog tijesta ...

Međimurski langoši – okus tradicije i u vašem domu

Ako se ikada nađete u gradu Čakovcu gladni i poželite pojesti nešto na brzinu a ...

Grčka pita s piletinom i paprikama – predivno hrskava!

Volim činjenicu što u današnje vrijeme u bilo koje doba dana ili noći putem ...

Paprikaš s kobasicama

Nije lako svaki dan smisliti što skuhati a da to bude fino svima, da ...