Puslice – pahuljasto slatki poljupci za pamćenje

Za napraviti puslice doista ne treba prevelika mudrost. No, za napraviti puslice koje će uspjeti savršeno, biti lagane, prhke i lijepog stožastog oblika, treba poštivati nekoliko zlatnih pravila. Iako su puslice jednostavna slastica koja se radi samo od bjelanjaka i šećera, zna se dogoditi pravi mali fijasko od svega toga. Npr. miksate bjelanjke bjesomučno i urnebesno dugo, a oni nikako ne postaju čvrsti snijeg. Pa onda dodate šećer u nadi da će se sve skupa samo od sebe popraviti, a ono situacija još gora. Ili ih lijepo naštrcate na lim, a one se tijekom pečenja/sušenja spljoskaju u neprepoznatljive oblike tanke par milimetara. A baš ste mislili, nakon što ih gurnete u pećnicu, zavaliti se na kauč i u miru i iščekivanju slatkih puslica, čitati knjigu.

Dakle, ako ne želite da vam se puslice razliju, najbitniji je omjer šećera i bjelanjaka. Trebalo bi računati na jedan bjelanjak oko 80 g šećera. To znači da ćete npr. za puslice od 3 bjelanjka trebati oko 240 g šećera. Namjerno navodim ‘oko’ jer se ništa neće dogoditi ako stavite i koji gram manje ili više 😉 Pripazite također da dobro odvojite bjelanjke od žumanjaka, jer ako vam u bjelanjcima ostane i najmanji trag žumanjka, neće vam se lijepo ulupati.

Nadalje, vrijeme potrebno za miksanje bjelanjaka i njihovo magično pretvaranje u snijeg, a potom u puslice je prilično relativna stvar. Prije svega to ovisi o tome da li su jaja svježa ili manje svježa, te o snazi i brzini vašeg miksera i metlica. U prosjeku ćete miksati 10-15 minuta kako biste dobili savršeno čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera. Ako nemate samostojeći mikser koji će se sam vrtjeti, onda čak i tih 10-tak minuta može trajati beskonačno dugo 😉

I na kraju, vrijeme i temperatura pečenja. Puslice se moraju peći, a ustvari više sušiti na max 100ºC dobrih 1,5 – 2 sata. Ako vam temperatura bude viša, puslice će brzo potamniti izvana, a iznutra će ostati gnjecave. Dakle, samo polako i bez nervoze 😀 Ako radite puslice od puno bjelanjaka (kao što sam ja npr. sa 8 bjelanjaka koji su mi ostali od onog nedavno napravljenog Nepečenog kolača sa višnjama), tada će vam višerazinska ventilatorska pećnica kao što je moja Bosch pećnica biti spas, jer ćete u isto vrijeme moći sušiti puna 3 lima.

I to je u biti to. Ako kojim slučajem dođete u posjed kakvih bjelanjaka, ne dvojite ni sekunde. Puslice, poljupci, iliti meringues samo čekaju na vas 😉 Budući da se u blagdansko vrijeme, bez obzira bio to Uskrs ili Božić rade kolači, sigurno ćete doći u situaciju napraviti puslice koje će tako zgodne baš lijepo ukrasiti blagdanski stol. Savršeni su finger foood za bilo kakvo druženje, nepogrešivo dobro idu uz šalicu vruće kave, neupitno bude romantiku i oku i nepcu, a ako ih ponesete na posao odlično će vam u tijeku dugog radnog dana u trenu podići energiju! Neodoljivo su prhke i jednostavno se tope u ustima 🙂

Puslice

Puslice

POTREBNO:

  • 6 bjelanjaka
  • 480 g šećera
  • prstohvat soli

PRIPREMA:

  1. Miksajte bjelanjke tako dugo dok ne postanu prilično bijeli i čvrsti. Dodajte i prstohvat soli. Tada postepeno počnite dodavati šećer miksajući neprestano. Kada usipate sav šećer, miksajte još par minuta. Gotovi ste sa slatkim snijegom kada se sav šećer otopi i kada snijeg postane sjajan i čvrst.
  2. U štrcaljku za ukrašavanje ili vrećicu, stavite nekoliko žličica snijega, pa na lim preko papira za pečenje naštrcajte male puslice. Od ove količine trebali biste dobiti 3 puna lima puslica.
  3. Pecite ih na 100ºC 1,5 sat.
  4. Pečene puslice pospremite i čuvajte do posluživanja u zatvorenim posudama.
  5. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Cukrica04

    Mi svi doma obozavamo puslice.
    Problem sa njima je da mi svaki puta uspiju razlicito – no ne tako lose da ih ne bi smazali.
    Uvijek ih isto radim, postujem pravila, ali….
    Neznam radi cega je to tako, sad citajuci popratni tekst uz recept, palo mi je na pamet, da ih mozda predugo miksam!

  • Emilija Leopold

    Poštovana,
    kako stoji izrada puslica kada se ne smije koristiti šećer? Probala sam s eritritom i o rezultatima me sram govoriti. Sve se zalijepilo na papiru za pečenje. Imate li kakav savjet? Hvala.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Bećar šnite – neodoljive svatovske oblatne

Nema svatova u Slavoniji i Srijemu bez poznatih sitnih slavonskih kolača kao što su ...

Pita zeljanica i pita krumpiruša

Jednom davno, dok sam još sa obitelji živjela u progonstvu nakon rata, sa nama ...

Pizza s punjenim rubovima

Kada bi me netko pitao koje jelo najviše volim pripremati u svojoj kuhinji teško ...

Sočne kocke s bundevom

Gledajući ovaj moj današnji kolač došlo mi je na pamet da ga nazovem Zalazak ...

Punjeni slavonski odresci

Jednom, ne baš tako davno, dok sam živjela u Čakovcu, napravila sam jedne odreske ...

Non plus ultra – idealan sitni božićni kolačić

Za Non plus ultra kao fini, sitni božićni kolač ste sigurno do sada već ...