Pureći batak i zabatak kao sočna pečenka

Pureći batak i zabatak kao sočna pečenkaNapisati recept u kojem glavnu ulogu imaju pureći batak i zabatak kao sočna pečenka današnja mi je misija. I prebirem tako po snimljenim fotografijama tog finog ručka kojim smo se gostili prošlog vikenda i poželim da se taj isti pureći batak i zabatak nađu na stolu i danas. Teško mi je odlučiti što mi se kod ovog jela više sviđa. Da li je to možda jednostavnost pripreme, jer jedino što se kod ovakve pečenke treba napraviti jeste, pogurnuti je u pećnicu. Ili je to možda prefini miris i okus koji se stvori u kombinaciji sočnog mesa pečenog sa dodatkom vina i kremastog češnjaka. Kako god bilo, pureći batak i zabatak iz pećnice je ručak koji se svako malo nađe kod nas na stolu i volimo ga svi.

Pureći batak i zabatak kao sočna pečenka može se pripremiti i bez pećnice. Naročito ako pripremate ručak za samo par osoba i kada nemate veliku količinu mesa. Tada jednostavno sve ovo što ćete pročitati u receptu, napravite u većoj tavi sa poklopcem na ploči za kuhanje. Kod puretine, naročito kod ovih tamnih dijelova mesa koji podsjećaju na meso divljači, bitno je da se peče i priprema polako. Ako ovakvu vrstu mesa ispečete naglo na jakoj vatri, dobit ćete prilično žilav i nejestiv komad mesa. Dakle, nijanse ovdje doista čine razliku 😉 Također je vrlo bitno meso prije pečenja dobro nasoliti. Ako volite senf, možete se poigrati i premazati meso sa svih strana senfom. Biti će još ukusnije nakon što odstoji u takvoj marinadi.

Nadalje, dobro je prilikom pečenja dodati u istu tavu ili lim za pečenje dosta nasjeckanog luka i cijele glavice češnjaka. To će cijeloj priči dati nezaboravan zaplet i nakon kušanja znati ćete o čemu pričam. Češnjak pečen u svojoj ljusci pod folijom zadržava jako puno svoje arome koja laganim pečenjem postaje blago mošusna, a okus mu je slatkast, ustvari, fenomenalan! Možete ga tako mekano pečenog istisnuti direktno u usta gdje će se savršeno stopiti sa svim ostalim okusima i učiniti da doživite istinsku radost za stolom. A možete ga čak namazati na komad prepečenca i smazati tako. Vjerujte, ja češnjak ne volim nikako, ali ovako pečen me oborio s nogu.

Pureći batak i zabatak kao sočna pečenkaPureći batak i zabatak može se peći onako kako ga donesete iz mesnice, sve sa kostima i kožicom. No, takva priprema zahtjeva duže vrijeme pečenja (jer imajte na umu da su pureći batak i zabatak sa kostima prilično velike gromade mesa).Također je meso sa kostima potrebno duže marinirati jer sol i začini neće tako lako proći sve do kosti, a ako nije dobro začinjeno, neće biti fino.  Ali, zato ovome možete doskočiti tako što ćete jednostavno izvaditi kosti! Ako niste sami vješti u tome, zamolite mesara (ili mesaricu) da to napravi umjesto vas. Njima je to čas posla, ništa ih ne košta jer vam ionako prodaju meso zajedno sa kostima, a vi ste se riješili muke i dobili dva doista velika i čista komada mesa 😉  Pureće meso bez kosti se lako oblikuje, izreže po želji na manje komade, a ja ga prije pečenja lagano istučem batom za meso jer mi je tako mekanije.

Pureće pečenje je nešto što doista morate probati ako niste do sada. Rekla bih da je okus ovakvog pečenja nešto jako slično pečenju ispod peke. Pa, ako nemate kakav veliki roštilj sa pekom, sasvim će dobro doći i vaša pećnica te naravno, alu folija ispod koje će se to sve skupa lijepo ispeći. Uživajte i naravno, dobar tek svima!

Pureći batak i zabatak kao sočna pečenka

POTREBNO:

  • 1 pureći batak
  • 1 pureći zabatak
  • 2 glavice luka
  • 5 glavica češnjaka
  • 150 ml bijelog vina
  • sol, papar
  • 2 žlice maslinovog ulja + 2 žlice suncokretovog ulja

PRIPREMA:

  1. Otkošteno meso isjeći na par komada, pa svaki lagano istući batom za meso. Deblje komade mesa lagano površinski zarezati nožem kako bi sol što više ‘ušla’ u meso. Dobro nasoliti i popapriti. Po želji utrljati vegetu. Pustiti tako pripremljeno meso da odstoji nasoljeno par sati. Možete ovo napraviti i navečer, dan prije pečenja.
  2. Meso složiti u veliki lim za pečenje, preliti ga sa uljem, oko mesa složiti luk oguljen i izrezan na deblje režnjiće, kao i češnjak koji treba samo oprati i očistiti od vanjske opne te mu odrezati vrhove. Zaliti sve vinom, pokriti sa alu folijom i peći u pećnici na 180ºC cca 1,5 sat. Nakon otprilike pola sata pečenja, meso okrenuti pa nastaviti peći još pola sata pod folijom. Tada maknuti foliju, odvaditi tekućinu i masnoću koju je pečenje pustilo, a ima je stvarno dosta, pa peći još pola sata dok se sve lijepo ne zapeče.
  3. Poslužiti uz pire krumpir i salatu po želji.
  4. Dobar tek!

Recept u slikama:

Priprema purećeg pečenja...sve u lim pod foliju i u pećnicu!Pureće pečenje iz pećnice za ručak!

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Jerko Vuletic

    Gospođo, kolika je težina mesa u Vašem receptu? Tj. koliko se sati peče po kili puretine?

  • Sandra Gašparić

    Ovdje sam koristila skoro pune dvije kile mesa. Masa je bila manja nakon vađenja kostiju, no svejedno sam ga pekla 2 sata jer sam htjela da mi pečenje bude baš mekano. Znači cca. 1 sat pečenja po kilogramu.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kiflice i pogačice sa paprikom i feta sirom

Pogačice, kiflice, klipići, buhtlice..ma kakva god bila peciva, ja ih jednostavno obožavam. I jesti ...

Torta od kestena bez pečenja – najbolji recept

Torta od kestena bez pečenja nešto je najbolje što sam probala u zadnje vrijeme, ...

Rođendanska torta s jagodama

Ima li boljeg razloga za ispeći finu tortu od vlastitog rođendana? Teško…no ako se ...

Burek sa piletinom kao jednostavan i ukusan ručak

Kada se kaže burek, misli se na burek sa mljevenim mesom.  I mnogi će ...