Proljetne police od krumpira sa slaninom i vrhnjemPolice od krumpira jelo su koje je fino u svako doba godine, a proljeće u zraku, a i ono u vrtu daje im samo jedan dodatno fini štih. Nema tu puno mudrosti – malo krumpirića, malo slaninice, malo vrhnja i mladog luka i brzinski ručak koji će zadovoljiti gladno nepce je gotov u tren i bez puno muke. Police od krumpira kod nas se doma pripremaju često, i krumpir pečen na ovakav način, bez obzira da li se peče sa slaninom ili bez nje, moji ukućani najradije jedu, a moram priznati da je ovo jelo za kojim najčešće posežem kada sam bez neke posebne ideje što skuhati za ručak. Krumpir je namirnica koja je dostupna u svako doba godine, termički je brzo obradiva, a nije zanemariva niti njegova nutritivna vrijednost jer znamo da je taj gomolj vrijedan izvor energije i ugljikohidrata. Police od krumpira možete peći i sa korom ako je prethodno jako dobro operete četkicom i ako ste sigurni da je krumpir zdrav i da nema puno ošćtećenja po sebi, i ta pečena korica od krumpira može biti jako fina i hruskava. Isto tako treba znati da je krumpir dobar izvor vitamina C, koji se najvećim dijelom nalazi upravo u korici. Vitamin C se u krumpiru termičkom obradom najviše razara i ‘gubi’ ako se kuha oguljen i narezan na kockice, dok se kuhanjem i pečenjem sa koricom većina vitamina sačuva, pa ga je u svakom slučaju dobro guliti u što tanjem sloju. Ove naše proljetne police od krumpira bile su urnebesno fine i malo drugačije nego inače, jer obogatila sam ih kockicama domaće suhe slanine i preljevom od kiselog vrhnja, češnjaka i vlasca, a sitno sjeckani mladi luk savršeno je upotpunio tu priču. Od nepotrebnog prljanja lima za vrijeme pečenja spasit će vas komad papira za pečenje koji će spriječiti ljepljenje krumpira za dno lima kojega ćete kasnije jednosatvno i puno lakše oprati. Dakle, nema razloga da već danas ne napravite za ručak ili možda raniju večeru ove jednostavne proljetne rolice od krumpira! Evo recepta:

Proljetne police od krumpira sa lukomProljetne police od krumpira

POTREBNO:

  • 10 krumpira
  • 150 g suhe slanine
  • 3-4 mlada luka
  • 1 žličica crvene mljevene paprike
  • 100 g maslaca
  • Za preljev: 4 žlice kiselog vrhnja, 1 češanj češnjaka, žlica vlasca

PRIPREMA:

  1. Krumpir dobro oprati, posušiti ubrusom i prerezati po pola. Svaku policu prerezanom stranom lagano premazati otopljenim maslacom i posipati paprikom.
  2. Slaninu sitno i tanko narezati na male kockice.
  3. Za preljev pomiješati kiselo vrhnje, sitno sjeckani češnjak i vlasac.
  4. Za početak police poredati prerezanom stranom prema dolje u lim na papir za pečenje i peći u pećnici na 170ºC 15 min. Okrenuti tada police na drugu stranu, rasporediti na svaku policu malo slanine i preko toga po žlicu umaka od vrhnja. Vratiti u pećnicu i peći još narednih 20-tak minuta. Police su gotove kada se slanina lijepo zapeče, a krumpir bude zlatno žuti. Treba imati na umu da ako je krumpir dosta velik i krupan, tada će mu trebati duže se ispeče pa prilagodite, odnosno produžite vrijeme pečenja.
  5. Pečene police od krumipira izvaditi iz pećnice i obilno posipati sitno sjecakim mladim lukom.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Police u krumpira - priprema za pečenjeProljetne police od krumpira Proljetne police od krumpira nakon pečenja

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pileći perkelt sa špeclima

Uf, tek kad sam napisala naslov jela i ponovo bacila pogled na njega sam ...

Sočna piletina s paprikom iz pećnice

Gonjena željom da si ovog vikenda što više pojednostavim kuhanje i boravak u kuhinji ...

Šunka u kruhu – jer Uskrs je puno ljepši uz nju!

Šunka u kruhu nezaobilazan je klasik uskršnjeg stola u mnogim domovima kontinentalne Hrvatske, pa ...

Lava cake – tekući čokoladni užitak

Da je lava cake nešto doista posebno kaže mu samo ime. Čokoladna poslastica zanimljivog ...