Nekako sam objavljujući recepte za glavna jela i za kolače pomalo zapostavila recepte za priloge uz glavno jelo. Pomalo nepravedno, jer prilozi su nešto što se barem kod nas doma jako puno konzumira i kombinira sa svim i svačim. U stvari, meni je bez priloga ručak nepotpun. Ovaj prilog za koji ću vam danas dati recept je u stvari predviđen da bude punjenje za pečeno pile i nekad davno dok su su se piceki mogli kupiti jedino kod kumice na placu ili dok su se kao kod nas doma u Vukovaru uzgajali u stražnjem dvorištu, uz jedno je pile redovito išlo i sve što mu po prirodi pripada: i nogice za juhu i iznutrice, jetrica posebice. Pečeno pile je, osim što je bilo garancija za dobar ručak od kojeg će se svi za stolom najesti bilo vrlo čest gost na našem nedjeljnom obiteljskom stolu. Budući da je uz pile uvijek išla i jetrica, od jetrice je valjalo smisliti nešto što bi dobro išlo uz piceka. Jetrica se dakle, pomiješala sa kruhom, lukom i začinima, sve se dobro izmiješalo i to je bilo punjenje koje je pečenog piceka činilo posebno finim. No, nakon nekog vremena smo shvatili da je to punjenje ako se peče u piceku sve samo ne lijepo zapečeno i više je izgledalo kao kuhano a ne kao pečeno, pa smo ga počeli peći uz pile u tepsiji. I to je bilo to! Najbolji prilog uz pečeno pile koji postoji. A osim toga, ovo se može napraviti i poslužiti kao samostalno jelo. Nedavno sam se sjetila tog jela, kupila pileću jetricu dodatno i uz pečene batke i zabatke napravila ovaj prilog. Svi su bili oduševljeni, a mene je već i sam miris iz pećnice vratio u djetinjstvo. Evo recepta:

Potrebno:

  • 50 dag pileće jetrice
  • 3-4 šnite starog kruha
  • 1 jaje
  • 1 manji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • vegeta, sol, papar
  • žlica sjeckanog peršina

Priprema:

  1. Jetricu oprati, očistiti od opni kolko se može i jako sitno narezati. Što se sitnije nareže, masa će biti kompaktnija i ljepša.
  2. U većoj posudi pomiješati sjeckanu jetricu, kruh namočen u vodi i razmrvljen rukama, jaje, luk, češnjak i začine i pa dobro sve rukom izmiješati.
  3. Piletinu početi peći prije, pa kada je na pola pečeno, u lim kraj piletine rasporediti ovaj fil, lijepo zaravnati pa peći u pećnici na 180ºC dok ne porumeni.

Poslužiti uz pečeno pile i prilog po želji. Uz ovo jelo jako dobro paše pečeni krumpir s mrkvicom i zelena salata.

Dobar tek.

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Punjeni patlidžani

Recept poslala: Tanja Gregur iz Preloga Evo još jednog zanimljivog prijedloga za ručak moje ...

Piletina na normandijski

Iako sam ja kuharica koja podjednako uživa u kuhanju i kompliciranih i manje kompliciranih ...

Mac & Cheese – američki makaroni sa sirom

Mac & Cheese iliti makaroni sa sirom, iako stvarnim porijeklom talijanska tvorevina, malo po ...

Ftičeki za Valentinovo

Jeste li čuli kada za izraz “Ftičeki se ženijo”? Ako ne živite u Međimurskoj ...

Pita od limuna – Lemon meringue pie

Pita od limuna nedvojbeno je fini kremasti kolač koji će vas oduševiti svojom svježinom ...