Ovog smo vikenda ja i moja ekipa napravili dobru turu biciklima do Vučedola i natrag i vozeći se tim poljskim putevima baš mi je zamirisala bazga. Iako su poneki grmovi sad već ocvali, ponegdje se nađe još pokoji grm koji je tek u mirisnim pupoljicima pa sam nabrala nekoliko cvjetova, čisto za probu. Sok od bazge smo već odavno napravili, dobar dio već i popili, pa je još jedino preostalo probati ispeći bazgu! Klinci su me gledali u nevjerici i sa priličnim skepticizmom dok sam umakala te cvjetove u smjesu za pohanje ali kada su probali, bili su oduševljeni i baš im se svidjelo. Magdalena je jedina frknula s nosom kad je stavila prvi zalogaj u usta i rekla da joj to smrdi i da joj je žilavo 😉 O tom po tom koliko je njoj za vjerovati, ali ova slastica doista ima intenzivan miris kao i bazga sama, pa ako niste ljubitelj intenzivnije aromatizirane kužine, onda ovo definitivno nije za vas. Još jedan veliki nedostatak ovome jelu su peteljke koje su totalno nejestive i koje su baš žilave i bezveze se povlače po ustima prilikom svakog zalogaja. Krenula sam tako u potragu za isprobanim receptima pohane bazge kako bih vidjela komentare ostalih, no nigdje ni slova o tim peteljkama. Ne znam, ili je to nekome doista fino ili se svi prave da to ne vide 😉 No, kako bilo, pohana bazga je doista fini obrok, slatka večera ili doručak, zasitno je dosta a uz čašu mlijeka i dovoljno hranjivo. Definitvno je to nešto što ću iduće godine kada procvjeta bazga opet raditi, no taj put će to biti samo natrgani cvjetići u smjesi za palačinke, dakle bez peteljki.

Eh da, još nešto, naletila sam na dosta recepta za pohanu bazgu ali u slanoj varijanti pa ako ste više ljubitelj ‘slankiša’ od ‘slatkiša’ probajte umjesto šećera dodati više soli. Također sam čula da se jednako uspješno mogu pohati bagremovi cvjetovi, da su podjednako ukusni i mirisni, no za pohanu agaciju je sad već prekasno jer je bagrem je ove godine otcvjetao svoje.  No, možda ste se zapitali čemu sve to i zašto uopće koristiti bazgu u kulinarske svrhe ? Malo sam prosurfala i pronašla dosta korisnih inofrmacija o bazgi. Evo nekih:

“Bazga je iznimno ljekovita biljka i može pomoći da izbjegnete prehladu, gripu, bronhitis, reumatske bolesti. Bazga potiče krvotok, izaziva znojenje i čisti organizam od otrovnih tvari. Ona sadrži cijanogenetski heterozid sambunigrozid koji ima veoma jako antivirusno djelovanje koje potiče znojenje, a samim time i čišćenje organizma od toksina. Mogu ga piti i djeca, posebice kada boluju od ospica ili vodenih kozica jer bazga izvlači osip, te time ubrzava oporavak. Što se pak tiče bazgine kore, upotrebljava se njezin srednji zeleni sloj. Ima iste vrijednosti kao i cvijet, a liječi još bolesti bubrega, srca i jetru. Lišće bazge će poslužiti kao oblog na bolnim mjestima, te protiv hemeroida. Nekad se svježe lišće stavljalo na sljepoočicu, kako bi se olakšala glavobolja, a čaj od lišća čisti kožu od prištića. Bobice bazge sadrže mnogo vitamina, posebice C, te od njih krajem ljeta možemo spravljati sok, džem ili marmeladu.
Velika količina pogodnih i zdravih svojstava stavlja ovu biljku u sam vrh ljekovitih biljki. Osim za prehladu i gore navedene bolesti, bazga se može koristiti i u ove svrhe: iskašljavanje, kašalj, konjuktivitis, upala krajnika, protiv temperature (potiče znojenje)”

A sad recept:

Potrebno:

  • Nekoliko cvjetova bazge
  • 2 jaja, mlijeko, brašno, šećer = smjesa za palačinke samo malo gušća
  • žličica praška za pecivo

Priprema:

  1. Cvjetove dobro oprati, natrgati na manje dijelove, lagano posušiti na ubrusu.
  2. Napraviti smjesu samo malo gušću nego za palačinke ali uz dodatak praška za pecivo, pa u tu smjesu umakati cvjetove i prižiti ih u vrućem ulju s jedne i sa druge strane dok lijepo ne porumene.
  3. Ocijediti višak masnoće na papirnom ubrusu, posipati šećerom u prahu i poslužiti!

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Mramorni kuglof – idealna slastica za svaki dan

Najavih vam nedavno (u ovom članku), nakon što sam nabavila novi kalup za kuglof, ...

Carbonara – jednostavni talijanski klasik za svakoga

Carbonara je tjestenina toliko uobičajena u velikoj većini domova da smo vjerovatno i sami ...

Keks na eks – fini kremasti kolač sa keksima

Nakon što sam nedavno probala napraviti onaj fantastični puding kolač s rupama za koji ...

Mileram torta – kremasto savršenstvo okusa

Mileram torta doista je jedno kremasto savršenstvo koje nepcu daruje predivan blagi okus bogate ...

Raffaello kuglice s jagodama i bijelom čokoladom

Bez obzira bili u pitanju božićni kolači ili jednostavno potreba za nečim slatkim, raffaello ...