Svake godine, nekako u ovo doba obilježavaju se dani kruha. Svečanost je to kojom se odaje zahvalnost za sve plodove zemlje, a tradicionalno se već obilježava u školskim i predškolskim ustanovama i različitim udrugama. Dakle, s pravom možemo reći da je listopad mjesec kruha tijekom kojeg se nastoji djecu educirati o samom procesu pripreme kruha ali što je još bitnije o tradicionalnim vrijednostima, te o podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta i prirode. Iako je to samo još jedna od puno školskih aktivnosti, dobar je to podsjetnik i za nas roditelje. Ma tko bi se molim vas, sam od sebe sjetio slaviti kruh kao nešto posebno i dobro?! Pa to je nešto po što odemo usput u pekarnicu, tu i tamo se požalimo na cijenu koštanja i jednostavno ga uzimamo zdravo za gotovo. A meni je i danas u sjećanju izjava moje bake koju je često znala izgovarati u kriznim situacijama (a bilo ih je stvarno dosta):”Ma samo neka kruha ima i nećemo biti gladni!” Smješne su mi bile te njezine riječi dok sam bila dijete, no sada kada sam i sama majka, polako mi postaje jasno što je htjela reći.

Prošle sam godine za dane kruha ispkela svome Matku pogaču suncokret. Ove godine imam dva školarca pa je trebalo smisliti i dvije pogače/kruha. Nije da sam baš bila presretna dok sam mijesila te pogače u 11 sati naveče, no kada sam vidjela njihove osmjehe ujutro kada su vidjeli gotove pogače, nije mi bilo žao truda. Prva je na redu za objavu Matkova pogača u obliku cvijeta. Za sve one skeptike koji misle da je to nešto prekomplicirano, mogu samo reći da je puno jednostavnije no  što se čini. Jer, radi se samo o dizanom tijestu koje se oblikuje na sasvim jednostavan način. A miris….mmmmmmiris dok se ova pogača peče i koji ispunjava cijelu kuhinju je nenadmašan i nešto što definitivno morate osjetiti. Evo recepta…

Potrebno:

  • 70 dag brašna
  • 40 g svježeg kvasca ili 1,5 vrećica suhog
  • 3,5 dl toplog mlijeka
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 jaje
  • 2-3 žlice ulja
  • 15 dag margarina

Priprema:

  1. Kvasac namočiti u toplom mlijeku sa šećerom i pustiti da nadođe. Ako radite sa suhim kvascem, ovaj korak preskočite.
  2. U brašno pomiješano sa soli i jajetom dodati nadošli kvasac pa uz dodavanje ulja umijesiti srednje tvrdo dizano tijesto. Pokriti tijesto suhom krpom i postaviti na toplom da nadođe. Tada ga premjestiti na radnu plohu pa ga podijeliti na tri dijela s tim da jedan dio bude veći (cca 3/4) a preostala dva manja.
  3. Veći dio razvaljati u pravokutnik debljine 5 mm, pa preko njega naribati margarin. Zarolati u deblju roladu, koju potom treba izrezati na 20tak komada. Preostala dva komada tjesta razvaljati na tanke trake pa ih zarolati, prvo jednu, pa oko nje drugu u obliku cvijeta.
  4. U okrugli kalup (može i onaj od torte) na papir za pečenje slagati u krug tanje komade roladica sa malim razmakom između svake (kada se ispeče, podići će se i lagano spojiti) a u sredinu staviti središnji dio u obliku cvijeta. Tako pripremljen cvijet prekriti krpom i pustiti da počiva još 1/2 sata. Tada ga premazati razmućenim jajetom, posipati sezamom pa peći na 160ºC 1 sat i 15 min.

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • sandra

    Draga Sandra!
    Recept je odličan, evo upravo čekam da se pogača ispeče. Prekrasno izgleda i sigurna sam da će moja Ana u srijedu u školi biti ponosna.
    Puno hvala na prekrasnom receptu i dobrom objašnjenju.
    Već duže pratim Vašu stranicu, a sada sam prvi put nešto i ispekla prema Vašem receptu. Inače, stranicu pratim kad god imam vremena, jako me opušta i uvijek iznova zadivi!
    Hvala na trudu i mnogim lijepim receptima!
    Vaša imenjakinja Sandra

  • admin

    Hvala imenjakinjo na lijepim riječima. Drago mi je što ste se pronašli na recipeci i što kuhate po mojim receptima. Svako dobro u kuhanju i životu vam želim! 🙂
    Sandra Gašparić

  • Milka

    Ovo je super! 😀 Hvala što si podijelila… idem probati napraviti 😀

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Ljetni kolač s breskvama

Kod nas u voćnjaku breskve su ove godine baš fino rodile. Ima ih toliko ...

Kremaste kocke s višnjama

Kremaste kocke s višnjama pravi su ljetni kolač koji osvježava i dušu i tijelo. Nepce ...

Varivo od krastavaca – super ideja za ljetni ručak

Iako su krastavci povrće koje najčešće vežemo uz fine i osvježavajuće ljetne salate ili ...

Čokoladna Milka torta za čisto uživanje

Ne mogu vam opisati koliko sam sretna što je ovogodišnji izbor rođendanske torte moje ...

Kremasti kolač s mandarinama

Ako tražite recept za nešto fino, slatko, brzo i jednostavno, onda je kremasti kolač ...