IOLYMPUS DIGITAL CAMERAako je prošlo dosta vremena od tada, još uvijek se živo sjećam odlazaka u Međimurje k tetama na ferije. Budući da u to doba nismo dolazili često, bila je to prilika za domaćine da se pokažu u najboljem svjetlu i da nas ugoste kraljevski. A kada druželjubivi Međimurci ugošćuju nekoga, onda su vam to pravi mali svati i velike fešte od jela. Najčešći takav meni za goste bio je: meso s tiblice sa slaninama kao predjelo, pečena raca ili picek s hajdinskom kašom kao glavno jelo i međimurska gibanica ili štrukli za desert. A tek večeraaaa 🙂 Za večeru su se obavezno morale poslužiti domaće ćurke uz koje se uvijek našao kakav restani kalampirček ili pak dinstana kisela repa ili zelje. Što su to ćurke pitate se možda? Ne, ne radi se o purici iliti ćurki nego o tradicionalnoj domaćoj međimurskoj kobasici – krvavici koja se radi od kuhanih obarina, kuhane hajdinske kaše i krvi, i tada su to crne ćurke, a mogu se napraviti i u bijeloj varijanti bez krvi i tada su to bijele ćurke. Sastav ovih čudnih kobasica baš i ne obećava na prvu, no radi se o doista finom gastronomskom doživljaju koji kada se pripremi na dobar način (najbolje su zapečene u pećnici sa finom hrskavom koricom koja puca na dodir vilice) daje neponovljiv okus. Ma, ćurke su jednostavno nešto što morate probati bar jednom u životu, ako ne doma u svojoj kuhinji, onda obavezno jednom prilikom kada se zaletite do Međimurja u nekom od Međimurskih rustikalnih restorančića. Pogledajte slobodno OVDJE što vidjeti i obići kada dođete u Međimurje 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUhh, miris pečenih ćurki me je potpuno smeo i odvukao u neka druga razmišljanja pa sam gotovo zaboravila da je ovo post o hajdinskoj kaši – neobičnoj namirnici, u ostatku Hrvatske nepravedno zapostavljenoj, malih piramidalnih oblika smeđe boje. Radi se o namirnici koja je izuzetno zdrava – hajdinska (heljdina) kaša (heljda) ima iznimno visoku biološku vrijednost i iskoristivost bjelančevina. Organizam može iskoristiti čak 74% bjelančevina iz heljde, a ima naročito visok sadržaj lizina koji je vrlo bitan za iskoristivost i pretvorbu bjelančevina. I ono što je još zanimljivo je to da je ovo namirnica koja ne sadrži gluten pa je pogodna i za osobe koje boluju od celijakije. Iskoristiti se može na više načina: kao varivo, kao juha, kao punjenje raznom povrću u vegetarijanskoj kuhinji, kao brašno u kruhu, njokima ili žgancima, kao punjenje ćurki ili pak kao prilog nekom mesnom jelu. Upravo za ovu zadnju varijantu vam danas donosim recept i nadam se da ćete uživati u ovom jelu jednako kao što smo i mi. Dobar tek!

Potrebno:

  • pečeni picek
  • 20 dag hajdinske kaše
  • 1 luk
  • malo domaćega špeka
  • 1 dl slatkog bijelog vina
  • vegeta, sol, papar

Priprema:

  1. Piceka ispeći! To znate, kaj ne? 😉
  2. Kašu dobro oprati, isprati u cjediljki pa ju kuhati u većoj količini posoljene vode u koju treba dodati list lovora. Kaša prilikom kuhanja jako nabubri pa je potrebno provjeriti da li ima dovoljno tekućine. Ako nema, doliti još malo. Kaša je kuhana nakon 30-tak minuta. Provjerite slobodno kušanjem da li je dovoljno mekana.
  3. Na malo ulja pržiti sitno sjeckani špek i luk, dodati ocijeđenu kašu, začiniti po ukusu, doliti vino pa pirjati dok vino ne ispari. Na kraju kašu zaliti masnoćom od pečenja piceka i dobro promiješati.
  4. Poslužiti uz pečenog piceka ili patku te puno zelene salate kristalke. Čaša finog bijelog vina savršeno će se uklopiti i upotpuniti ručak. Ako vas muči koje vino izabrati uz ovakvo jelo, skoknite klikom OVDJE i naučite ponešto o Međimurskim vinima i tradiciji.

Dobar tek!HTZmedimurje

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • Zuba

    Ovo je odličan recept. kupila sam heljdu ali nisam bila zadovoljna heljdom i vrganjima, sad ću joj opet dati šansu 🙂

  • sandra

    Draga Sandra!
    Znate li možda recept za Čurke i slaninu. Tako se navodno u Međimurju zovu kobasice slične krvavicama , a slanina je zapravo naribana slanina.
    Unaprijed hvala!
    sandra M.

  • admin

    Draga Sandra, nemam originalni recept za to što tražite ali raspitat ću se kod svojih Međimuraca pa javim 😉

  • stjepan

    ČESTO PRIPREMAM HAJDINU KAŠU KAO PRILOG I JAKO JE UKUSNA, ALI MISLIM DA JE KUHANJE OD 30 MINUTA PUNO PREVIŠE. PREMA MOJEM ISKUSVU 5 MINUTA KUHANJA I OSTAVITI U VRUČOJ VODI JOŠ 15 MINUGA SASVIM JE DOVOLJNO.
    POZDRAV, Štef

  • Sandra Gašparić

    Hvala Štef na komentaru. Ja sam inače sklona prekuhati namirnice tako da nije nikakvo čudo što i hajdinsku kašu kuham predugo, a budući je doista ne spremam često, nemam niti baš nekakvog iskustva u pripremi iste, tako da svaki savjet dobro dođe 😉

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Bijeli Egipat s jagodama

Bijeli Egipat s jagodama torta je kojom smo se častili na prošlotjednoj proslavi Prve ...

Šareni pileći ražnjići

Šareni pileći ražnjići

Šareni pileći ražnjići jelo su koje ćete zavoljeti na prvi pogled, dok će vam ...

Kremasti kolač od jagoda i vanilije

Što učiniti kada vam se baš jako jede nešto kremasto i fino, vani je ...

Čokoladna mousse torta – Chocolate mousse cake

Iako sam u zadnje vrijeme zapostavila pisanu riječ i čitanje, što zbog obaveza što ...

Štrukli sa sirom i šumskim voćem

Štrukli sa sirom koji se prvo kuhaju pa zapeku poliveni vrhnjem prepoznatljiva su delicija ...