Pastrva s povrćem i vinom iz pećnice

Pastrva s povrćem iz pećnice

Pripremanje ribe, pa makar i fine pastrve s povrćem, u mojoj kuhinji i nije baš uobičajena stvar, jer doista nisam preveliki ljubitelj ribe i pripremam ju vrlo rijetko (unatoč vlastitoj grižnji savjesti što ne jedemo dovoljno ribe isključivo zbog moje odbojnosti ka istoj). No, budući da doista nisam isključiva osoba i kompromisi mi nisu strani, pristanem ponekad razveseliti svoju družinu nečim za mene novim i drugačijim koliko god mi to bilo mrsko 😉  Budući sam im za ručak odlučila pripremiti ribu, morala je to biti vrsta koja mi je lako dobavljiva u trgovačkom centru (da, živim u gradu u Dunavu, ali za dobiti svježi komad dobre ribe u ribarnici treba ustati dosta rano i gurati se u podužem redu što ovaj put nije dolazilo u obzir  😉 ), koja će biti već očišćena i koja će nakon pečenja biti doista fina. Dakle, pastrva (iliti pastrmka kako bi naši susjedi rekli) se ovdje pokazala kao odličan izbor.

Ljubitelji ribe reći će da je svaka riba fina bez obzira na koji način se pripremi. A ja ću reći da meni veliku ulogu igra upravo način pripreme i dodaci (prilozi, začini, povrće) koji se koriste. Stoga sam odlučila svoju pastrvu peći u pećnici uz dodatak dosta povrća, a posebno fini tek i aromu joj je dala kombinacija bijelog vina i temeljca. Našla se tu i pokoja kriškica limuna, dva-tri režnja češnjaka i festival ribe mogao je početi. Pastrva se inače može brže pripremiti prženjem na gril tavi, ali pečenjem u pećnici uz dodatak komorača i mladog luka, te uz podlijevanje vinom i temeljcem dobijate na sočnosti, ali i na vremenu za pripremu ostalih slijedova ručka ili bar priloga. Naime, dok se pastrva peče, vrijeme iskoristite za pripremu npr. blitve s krumpirom koja se u ovom slučaju pokazala kao odličan prilog! Također nemojte zanemariti zdravstvenu i nutritivnu vrijednost pastrve jer ova je riba odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega-3 masne kiseline te bogat je izvor proteina koji su potrebni za normalan rast i razvoj. U svakom slučaju, ukusan i zdrav obrok koji se jednostavno priprema i koji bi doista češće trebao biti na meniju. Evo recepta:

 

Pastrva s povrćem iz pećnice

Pastrva s povrćem iz pećnice

Potrebno:

  • 2 svježe pastrve
  • 2 mlada luka
  • 1 korijen komorača
  • 3 režnja češnjaka
  • manji svežanj peršinovog lišća
  • 150 ml bijelog vina
  • 200 ml vode
  • 1 limun
  • sol, papar, vegeta

Priprema:

  1. Pastrve oprati pod tekućom vodom. Glavu im možete odsjeći ali i ne morate. Obrisati papirnim ubrusom pa natrljati solju, paprom i vegetom znutra i izvana te pokapati limunovim sokom. Pustiti da tako odstoje bar 30 min.
  2. U manjem lončiću zagrijati vodu pa u njoj razmutiti žličicu soli, papra i vegete.
  3. Komorač oprati, otkinuti mu tvrde vanjske dijelove (ukoliko ih ima), narezati na četvrtine pa blanširati u posoljenoj vodi. Ocijediti.
  4. Mladi luk narezati na kolutiće.
  5. Pastrve položiti u lim premazan maslinovim uljem, napuniti ih češnjakom i lukom, komorač rasporediti oko njih, sve skupa zaliti temeljcem i vinom. Tako pripremljene pastrve pogurnuti u pećnicu i peći cca 1 sat. Nakon polovice vremena pečenja, okrenuti ih i nastaviti peći do kraja. Poslužiti uz blitvu s krumpirom i komorač te pokoju krišku limuna.

Dobar tek!

Recept u slikama:

 

Pastrva s povrćem iz pećnice - priprema

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Đulbastije – kosani odresci s ribanim krumpirom u umaku

Kako u zadnje vrijeme ne kuham često jer sam spriječena nekakvim obavezama, a imam ...

Žarbo kocke

Nanese li vas put ikada u Budimpeštu (a iskreno se nadam i želim vam ...

Šiš ćevapi na jednostavan ReciPeci način

Iako bi šiš ćevapi zbog te male riječice ‘šiš’ koja označava ražnjić mogli biti ...

Banoffee pita – neodoljiva slastica sa karamelom i bananama

Banoffee pita, tradicionalni engleski desert originalnog imena Banoffee Pie nastao je kombinacijom riječi i ...

Pikantna piletina u ogrtaču

Piletina je nekako postala najčešća vrsta mesa koja se nađe na mom meniju. Možda ...