Pašticada, pašticada…ehh, ma tko nije čuo za pašticadu?! Moglo bi se reći da je ona tradicionalno dalmatinsko mesno jelo koje se u pravilu priprema od goveđeg buta, našpikanog pancetom, češnjakom i klinčićima, pa kuhano u prošeku sa suhim šljivama i pelatima pa pirjano na maslinovom ulju, pa… No, ako ste mislili da ću vam ja sada ovdje dati recept za jednu takvu originalnu pašticadu – varate se 😉 Pa ipak je ovo ReciPeci, mjesto na kojem se mućka sve i svašta, pokušava i odustaje, mjesto gdje možete naći recepte za jela prilagođena svačijem džepu i naravno jednostavna za pripremu.

Budući sam se ovog vikenda baš poželjela jesti pašticadu (a vjerujte, prava pašticada je za prste polizati), odlučih tako i napraviti. No, od junetine ni ‘J’ u zamrzivaču, od suhih šljiva također ništa, o pravom domaćem prošeku mogu samo sanjati…no, pašticada je morala biti i točka! Tako sam lijepo jedan manji komad svinjskog buta večer prije nasolila i našpikala češnjakom (našpikati znači nožem urezati duboko u meso i u taj otvor nagurati nešto tipa češnjak, komadić mrkve, špeka…) Meso sam pržila na običnom suncokretovom ulju, a kuhalo se u kombinaciji domaćeg tekućeg paradajza, crvenog vina te nekoliko žlica pekmeza od šljiva 🙂 Rezultatom sam i više nego zadovoljna, meso je bilo ukusno i mekano i da sam nekome rekla da se pašticada može napraviti skoro od ničega što treba, ne bi mi vjerovali. No, evo dokaza i mojeg recepta za pašticadu. Znam da je izvorna pašticada sa prošekom sasvim posebna, no probala sam i takve i mogu vam reći da nije baš toliko posebnija od ove moje 🙂

Potrebno:

  • komad svinjskog buta
  • 3-4 režnja češnjaka
  • vegeta, sol, papar
  • 2 dl tekućeg paradajza
  • 3 dl crnog vina
  • 4 dl vode
  • 3 žlice pekmeza od šljiva
  • 2 luka

Priprema:

  1. Meso večer prije (ili bar nekoliko sati prije) dobro nasoliti, pa nožem načiniti ureze u koje treba nagurati štapiće češnjaka i dimljene slanine (ako imate, ako nemate nema veze).
  2. Meso prepržiti sa svih strana na vrućem ulju dok se ne stvori smeđa korica. Izvaditi meso pa na istom ulju pržiti sjeckan luk. Nakon nekoliko minuta doliti vino, paradajz, vodu i pekmez od šljiva, začiniti po ukusu (vegeta, sol, papar) pustiti da prokuha pa u umak vratiti meso. Ako je umak prekiseo, dodati žličicu šećera koji će neutralizirati kiselost. Kuhati poklopljeno uz povremeno okretanje 1 sat.
  3. Nakon kuhanja, meso izvaditi pa narezati na tanke šnite. Umak promiksati štapnim mikserom pa vratiti narezano meso u umak. Pirjati još 30 min. Ako je umak prerijedak, dodati 4-5 žličica gustina razmućenog sa malo vode pa kratko prokuhati kako bi se umak zgusnuo.
  4. Poslužiti pašticadu uz kuhane njoke i salatu po želji.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • Anita

    Pravila prvi puta meso na ovakav način i jako mi se svidjelo..ne samo meni..muž oduševljen a i ostali dio obitelji.
    Svaka čast..možda za usporedbu probam napraviti pašticadu na dalmatinski jednog dana :).

  • NEVEN

    OVA PAŠTICADA JE ODLIČNA ALISAM JA JOŠ DODAO SUHIH ŠLJIVA , DALMATINSKI MIKS (ZAČINI) I PRED KRAJ MALO MASLINOVA ULJA ONDA JE PAŠTICADA JOŠ BOLJA DA PRSTE POLIŽEŠ OVI SVI RECEPTI SU JAKO FINI I LAGANI ZA NAPRAVITI JER SU JAKO DOBRO OPISANI KAKO SE RADE I NA TOME VAM VELIKA HVALA

  • admin

    Hvala vama Nevene na lijepim riječima 🙂 Sretne blagdane vam želim i uspješnu Novu godinu uz puuuuno finih papica 😉

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Bećar šnite – neodoljive svatovske oblatne

Nema svatova u Slavoniji i Srijemu bez poznatih sitnih slavonskih kolača kao što su ...

Zapečena puretina u umaku od gljiva

Evo konačno uhvatih malo vremena da napišem recept za ovo fino jelo koje sam ...

Krašuljci – obavezni božićni kolači svakog doma

Krašuljci, ti sitni božićni kolači, mirisni keksi sa orasima i čokoladom obavezni su dio ...

Lagana voćna torta

Polako ali sigurno stigoše nam i prve jagode a sa njima i mnoštvo ideja ...