Oreo cheesecake sa ganache kremomOreo cheesecake i kolači sa Oreo keksima u zadnje su vrijeme vrlo česti na raznoraznim web portalima, američkim pogotovo, a kako u slobodno vrijeme često skoknem i na takva mjesta, fotke tih finih zalogajčića su me opčinile i poželjeh napraviti i sama jedan Oreo cheesecake. Ništa lakše, pomislili biste..cheesecake kao cheesecake, radila sam ga mnogo puta u raznim varijantama i uvijek je fantastičan, osvježavajuć i svjež dokOreo keksi tu samo mogu pridonijeti tom neobičnom crnom bojom i dati kolaču zanimljiv i izgled i okus. Dakle, odeš u trgovinu, kupiš sir, jaja, vrhnje i naravno oreo kekse, dođeš kući, sve fino zmućkaš i sirna tortica gotova u tren. Da, u nekoj drugoj priči u kojoj ne živiš u malom gradu u kojem u trgovinama ili uopće nikada nisu čuli za Oreo kekse ili ih jednostavno nemaju. Zašto? Zato što su preskupi i prestali su ih nabavaljati jer ih nitko ne kupuje zbog previsoke cijene pa im istekne rok trajanja. Nisam se dala tako lako obeshrabriti…o daaaa, obišla sam sve trgovine u gradu, ali ni traga Oreo keksima. Neću sad ulaziti u priču o tim keksima i o tome kako me nikad ustvari nisu privlačili jer mi tako crni ne izgledaju nimalo privlačno niti jestivo, no znate onaj osjećaj kada nešto baš jako želite i zbog nekog banalnog razloga to ne možete dobiti? Uhhh, mrzim taj osjećaj, a kako mi mržnja nije prirodno stanje svijesti, odlučila sam je ignorirati i pretvoriti u nešto puno bolje – dokazati i sebi i drugima (ponajviše sebi) da za dobar oreo cheesecake u stvari uopće ne trebaju Oreo keksi! Tako su se u ovom mojem cheesecakeu u podlozi našli jako fini Moto keksi u kombinaciji sa sveprisutnom Plazmom, u kremi se našla jedna tabla Milke sa Oreo keksima (bliže Oreu nisam mogla biti 😉 ) i naravno puuuno sira, a priču je zaokružio jedan fini ganache od tamne čokolade na koji su se savršeno uklopile male hrpice ganachea od bijele čokolade. Rezultat? Savršenstvo ljudi dragi, savršenstvo! Totalna fantazija okusa koju doista nije problem napraviti i koja će vas oduševiti. Probajte brzo, evo recepta:

Oreo cheesecake i coca-colaOreo cheesecake

POTREBNO:

Za podlogu:

  • 150 g Moto keksa (ili bilo kojih drugih keksića spojenih nekom kremicom)
  • 150 g Plazma keksa (ili pettit beure)
  • 150 g maslaca

Za kremu:

  • 500 g bijelog kravljeg sira
  • 2 jaja
  • 1 žlica gustina
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • I još: 400 ml milerama + 4 žlice šećera u prahu

Oreo cheesecake preliven čokoladomZa ganache:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 150 g tamne čokolade
  • 100 g bijele čokolade

I još: 1 tabla čokolade Milka sa Oreo keksima

PRIPREMA:

  • Za podlogu usitniti obje vrste keksa. Možete ovo učiniti tako da kekse stavite u vrećicu i izlupate ih batom za meso, a možete ih i samljeti u multipraktiku. Maslac otopiti pa ga pomiješati sa keksima. Dobivenu mješavinu koja je dosta rasipna, utiskati na dno kalupa za tortu (24 cm promjer) kojega ste prethodno premazali maslacem i posipali brašnom. Peći podlogu u pećnici na 170ºC 10 minuta. (ukoliko vam je kalup malo veći ili malo manji, nema veze, jedino što se može dogoditi da vam torta bude malo niža odnosno viša 😉 )
  • Za kremu miksati sir par minuta, dodati šećer. Umiksati u kremu jedno po jedno jaje i na kraju žlicu gustina. Na kraju kuhačom umiješati sitno sjeckanu Milku. Dobivenom kremom premazati podlogu koju ste prethogno kratko zapekli. Peći u pećnici na 160ºC 30 min. Tada preko torte premazati sloj kiselog vrhnja kojega ste prethodno pomiješali sa šećerom u prahu, vratiti tortu u pećnicu i peći još 15 minuta. Ohlađenu tortu preliti ganacheom od tamne čokolade i pustiti da se potpuno ohladi i očvrsne.
  • Za ganache: podijeliti slatko vrhnje u dvije posudice i obje zagrijati. U svaku dodati po jednu vrstu čokolade koju treba otopiti uz neprestano miješanje. Ganache je gotov kada masa postane jednolično smeđa. Hladiti ganache 10-tak minuta uz miješanje kako se sirna krema ne bi topila u dodiru sa toplom čokoladom. Ganache od bijele čokolade je nešto rijeđi i trebat će mu više vremena da se stegne i očvrsne, no njime ćete ionako tortu naknadno ukrašavati. Hladite na sobnoj temperaturi, ne u hladnjaku.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Prvi korak izrade Oreo cheesecakeDRugi korak izrade Oreo cheesecakeZavršni korak izrade Oreo cheesecake - prelivanje čokoladomOreo cheesecake na tanjuru

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Složenac od mladih mahuna i riže

Evo, kako bih razbila malo onu ‘tikvičnu monotoniju’, danas nešto sa mahunama. Naravno, mladim ...

Fritule s jabukama

Što je prvo na što pomislite kada čujete za fritule? Fašnik, advent? Nije krivo ...

Krumpir sa špekom

Ako ste se slučajno našli u situaciji da stvarno ne znate što skuhati (kao ...

Kremasti kolač s jagodama i čokoladom

Kremasti kolač s jagodama i čokoladom nepogrešiva je kombinacija za sve one koji obožavaju ...

Falafel – pržene okruglice ili polpete od slanutka

Ako se koji put zaželite domaćeg fast fooda, ali u malo zdravijoj i bezmesnoj ...