OraščićiAko ste uistinu strastveni obožavatelji oraha tada su oraščići, ti sitni božićni kolači od oraha u obliku oraha prava stvar za vas. Ne može biti orašastije nego što jest. Totalna orahoutopija u kojoj ćete zaboraviti na sve probleme i prepustiti se mirisima i okusima tog savršenog orašastog ploda. Osim ako se prilikom pripreme ovih kolačića toliko naživcirate pa si priznate da vam je čak i investicija u te male kalupiće bila pomalo promašeni pothvat.  Ili spasite situaciju pa kalupiće poklonite mami ili prijateljici koja definitivno ima više volje, vremena i živaca za tako nešto. A tada se lako i ogrebete za pokoji gotovi oraščić u njihovoj izvedbi.

Pričam vam naravno svoju verziju priče o oraščićima čija me priprema totalno izludjela. Da se razumijemo, oraščići su doista jako fini, urnebesno prhki, kolačići savršenog okusa i još ljepšeg izgleda. Ali kada za to malo prhko zadovoljstvo, koje doista nakon pečenja izgleda kao pravi pravcati orah, morate izdvojiti skoro cijelo poslijepodne, sva priča o njihovoj ljepoti i predivnom okusu pada u vodu. Ispeći oraščiće znači umijesiti prilično jednostavno tijesto od oraha i još ponečeg. To nije nikakav problem.

No, oraščići se peku u malim kalupićima, izrezbarenim naravno, koji se moraju dobro namastiti i pobrašniti kako se tijesto ne bi zalijepilo prilikom pečenja. To znači da nakon svake ture pečenja morate iste te kalupiće oprati i ponoviti postupak mašćenja i brašnjenja. I tako sve ispočetka. I opet. I opet…I tako vam prođe cijelo poslijepodne. Ovo naravno neće biti problem ako ste ponosna vlasnica bar stotinjak kalupića. To bi značilo da ćete skoro pa u jednoj turi ispeći sve pa ćete dobiti 50 kolačića.

Od količine navedene u receptu možete dobiti oko 70 komada oraščića. To znači da morate ispeći 140 pojedinačnih polovica koje će se nakon pečenja spajati kremom. Krema za oraščiće može biti različita, odnosno onakva kakvu volite. Meni se čokoladna krema činila nekako najboljom opcijom pa sam tako i napravila i stvarno je jako fina.

OraščićiBudući sam imala izvjesnih problema i sa vađenjem pečenih oraščića iz kalupa, nakon prve ture sam odustala. Pa sam ostatak tijesta lijepo razvaljala, izrezala zvjezdice koje sam nakon pečenja spojila upravo tom čokoladnom kremom. I rezultat je fantastičan! Isti okus, ista prhkost u istima, ali puuuuuno manje posla. A zvjezdice sa orasima također lijepo izgledaju.

I eto dragi moji. Nadam se da vas nisam previše obeshrabrila ovom pričom o oraščićima. Kako rekoh na početku. Oraščići su doista jako fini božićni kolačići, a ovo je samo moj doživljaj istih. Pa ako zanemarite malo više vremena u kuhinji i ako baš to želite, samo naprijed. Recept je stvarno ok i ne možete pogriješiti. Najbitnije je da uživate u kuhinji prilikom pečenja i da širite pozitivinu energiju. Jer svaka ružna misao i neraspoloženje osjetit će se kroz pripremu na gotovom kolaču. A tada će se izgubiti i smisao svega. A smisao je uvijek dijeljenje lijepih trenutaka i hrane sa dragim ljudima. Naročito u blagdansko vrijeme.

Oraščići

POTREBNO:

OraščićiZa tijesto:

  • 300 g brašna
  • 100 g šećera
  • 120 g mljevenih oraha
  • 2 žlice kakaa
  • 250 g margarina

Za kremu:

  • 2 jaja
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g šećera u prahu
  • 120 g maslaca

PRIPREMA:

  1. Za tijesto pomiješati u većoj posudi sve suhe sastojke. Dodati margarin sobne temperature izrezan na komadiće pa rukama umijesiti tijesto. Možete ga odložiti u hladnjak na neko vrijeme dok ne pripremite kalupiće za pečenje, no i ne morate. Tijesto se lako oblikuje i ako ne odstoji u hladnjaku.
  2. Svaki kalupić premazati uz pomoć kista otopljenim maslacem, posipati brašnom i otresti višak.
  3. U svaki kalupić stavljati kuglicu veličine špekule (klikera), utisnuti ga prema dolje i napraviti pritom prstom malo udubljenje. Kalup ne smije biti napunjen do vrha jer će se kolačići prilikom pečenja malo napuhnuti.
  4. Sve kaliupe složiti u lim za pečenje i peći sve odjednom na 185 C 13-14 minuta. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici. Neke peku jače, neke slabije. Uglavnom, oraščići su gotovi kad samo lagano potamne u odnosu na boju sirovog tijesta.
  5. Ohladite ih u kalupima cca 10-tak minuta pa ih istresite iz kalupa. Za neke će oraščiće biti dovoljno da ih lupite prema dolje po limu i ispasti će. No, ako ste koji kalupić propustitli dobro namastiti, morat ćete si pomoći malim oštrim nožićem.
  6. U međuvremenu treba skuhati kremu. Miksajte cijela jaja sa šećerom u prahu dok ne postanu pjenasti. Premjestiti ih na jako slabi plamen (ili na paru) pa kuhati uz miješanje 4 minute. U vruće ubaciti čokoladu nasjeckanu na komadiće i maslac. Kratko prokuhati uz miješanje. Gotova krema je sjajna i srednje gusta.(kao malo rijeđa nutella npr.)
  7. Ohlađene polovice oraščića premazati kremom i spojiti. Po želji ih možete uvaljati u šećer u prahu, no meni su nekako ljepši ovako smeđi kad podsjećaju baš na prave orahe.
  8. Oraščiće pospremiti u zatvorene kutije do posluživanja.

Dobar tek i sretni blagdani!

Recept u slikama:

Umijesiti prhko tijestoPripremiti kalupićePuniti kalupiće tijestomUstisnuti tijesto u kalup i napraviti udubinu u srediniSložiti sve kalupe u lim za pečenjeIspećiPremazati kremom i spojiti u oblik oraha

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Cristina

    Poštovana Sandra,evo danas je na red došao još jedan Vaš recept. Vaši oraščići naći će mjesto na našem stolu ovog Božića i moram priznati da su kolačići jako ukusni i krema je također jako fina. Uglavnom hvala na još jednom super receptu i na tome što su jako često Vaši fini recepti dio naše svakodnevice. Pozdrav!!

  • Ana

    Pišeš da kalupe treba prati nakon svake ture pečenja, i tako i opet i opet…,a meni nikako nije jasno: zašto???

    Ja sam radila pola mjere jer znam da nemam živaca za cijelu. Ispekla sam 93 te polovice, tj. imam 46 kolačića. Imam 80 kalupa, kad sam pekla još ovih zadnjih 13 komada, pa nisam kalupe prala i sušila. Samo sam ih namastila, pobrašnila i gotovo. Ti stvarno kad radiš takve kolače, za svaku turu: kalupe pereš, brišeš i sušiš? Ozbiljno??? Ok, ja ne znam kako se ponaša rastopljeni maslac, jel to stvarno treba prati zbog maslaca??? Ja za sva ta mašćenja kalupa i kod biskvita i svega koristim svinjsku mast sobne temperature, tako se uvijek radi u mojoj obitelji (što je dobro za moju mamu i baku, dobro je i za mene). Ne vidim da je na ovih 13 polovica koje su se pekle u „prljavim“ kalupima nešto nenormalno. A kakva su tvoja iskustva, ti po nečemu vidiš da te polovice koje su se pekle u „prljavim“ kalupima, ne valjaju? Upotrebljavam riječ „prljavi“ jer ne znam kako bih drugačije to nazvala, očito ti to takvim doživljavaš. Ja nisam imala nikad problema s vađenjem kolačića iz takvih metalnih kalupa i stvarno mi nije jasno čemu to toliko peruckaš i brisuckaš.

    I kad radim šape: ja kalupe ne perem između tura. Imam malo kalupa za šape, smjese imam za 4 ture. Zar bih ja tijekom pečenja šapa 3 puta trebala prati, brisati i sušiti kalupe??? Ajme. Ti to zaista radiš???

    Jel ti imaš potrebu nešto nekome dokazivati? Jasno mi je, ako moj komentar bude objavljen, znam da ću ja biti ona lijena kojoj se neda to prati, a ti ćeš biti ona divna, vrijedna, marljiva blogerica s Reci peci, koja nakon svake ture pere, bruše i suši kalupe.

    Ok, ja nisam poznata blogerica, ja sam sad drugi put u životu radila ovaj kolač, prvi put sam ga radila kao klinka, s mamom, prije 20ak godina. Njoj se taj kolač sviđao kad ga je negdje probala i onda je kupila 80 tih kalupa. Ali kad je to radila, skužila je koliko je to dosadno i radila ih je manje od 5 puta, a zadnjih 25 godina ih uopće nije radila. A i kad ih je radila prije 25 godina, pa nije nakon svake ture to prala, brisala, sušila. Ti stvarno to radiš??? Meni ne pada na pamet da kod takvih kolača tipa šape, madeleine… i sve što se peče u takvim metalnim kalupima kojih nemam dosta za svu smjesu – nakon svake ture to peruckam i brisuckam.

    Nemam ja apsolutno ništa protiv da ti to peruckaš i brisuckaš, ali iz tvog recepta stječe se dojam da se to jednostavno MORA prati i brisati nakon svake ture. To nije istina. Smeta mi što širiš takve neistine.

    Još me zanima kakav kakao upotrebljavaš? I inače izbjegavam recepte sa žlicama, jer ja jednostavno nikad ne znam koju žlicu trebam upotrijebiti ni koliko njome trebam zagrabiti. Ja sam u pola mjere stavila 15 g kakaa (vagala sam digitalnom vagom) i ispalo je jaaaaaaaaaaako tamno, kad stavim pravi orah pokraj kolačića, kolačići su stvarno, fakat tamno-tamno-tamnosmeđi. Nisam smjela staviti više od 5g kakaa, zato me zanima koji ti kakao upotrebljavaš.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kuhano žito sa orasima, grožđicama i medom

Postoje tako neke stvari u životu oko kojih baš nikada nema dileme. Npr. pita ...

Kolač sa marelicama i grisom – ljetno savršenstvo

U sezoni svježeg ljetnog voća kolač sa marelicama i grisom prava je poslastica. Iako ...

Fini kolač s jabukama, bademima i puding kremom

Iako su recepti za kolače sa jabukama prilično česti na mojoj stranici, još jedan ...

Gris knedle za juhu – savršeni dodatak svakoj juhi

Napraviti savršene gris knedle ili noklice za juhu ponekad i nije tako jednostavno kako ...

Brze pogačice za svaki dan

Brze pogačice ne zovu se bez razloga ‘brze’ jer one to doista jesu u ...