Novogodišnja peciva u obliku malih borića

Novogodišnje pecivo u obliku borićaAko kojim slučajem planirate doček Nove godine u kućnom aranžmanu, tada su novogodišnja peciva u obliku borića pravi izbor. Naravno, pričamo o finom fingerfood snacku koji je idealan upravo za takva druženja. Naravno da se na novogodišnjem meniju očekuje malo više toga, naročito ako očekujete i veći broj ljudi na druženju. Hladni pečeni odojak uz neizostavnu francusku salatu se podrazumijeva. Hladni narezak u vidu tankih šnita pršuta, domaće kobasice ili možda kanape zalogaji od svega navedenoga uz dodatak pokoje masline također. No, kada se takvoj listi pridruže ova novogodišnja peciva u obliku borića, svi će biti oduševljeni.

Baza za ova novogodišnja peciva u obliku borića je dizano tijesto po receptu za Puter štangice. Ta činjenica dovodi do toga da se ovi borići naprosto tope u ustima. Mekani su i podatni baš kao što su i puter štangice same. Ukoliko zamijesite malo više tijesta, predlažem da od jednog dijela napravite boriće, a od drugog dijela napravite klasične narolane puterice. Tako sam i sama 😉

U cijeloj ovoj priči oko pripreme jela za doček Nove godine, naravno da će vam pomoći samo malo organizacije i pripreme. A ako imate pećnicu zmajicu kakva je moja Boschica koja istovremeno peče na čak tri razine, onda ste stvarno na dobrom putu da sve ispadne ok i na vrijeme 😀  I ne brinite oko toga da li ćete sve stići. Nemojte nikako smetnuti s uma da je cilj svega toga da se dobro zabavite i podijelite lijepe trenutke sa dragim ljudima. A uz zabavne grickalice sve je još slađe!

Novogodišnja peciva u obliku borićaNovogodišnja peciva u obliku borića

POTREBNO:

  • 60 dag glatkog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 1 dl mlake vode
  • 2,5 dl mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • I još: 2 žlice hladnog mlijeka + 1 žumanjak za premaz

PRIPREMA:

  1. Kvasac otopiti u toplom mlijeku sa 1 žlicom šećera pa pustiti da se digne. Proces je gotov nakon 10-tak minuta.
  2. Pomiješati brašno, sol, ostatak šećera, jaje, vodu, otopljeni maslac te uzdignuti kvasac. Miksati u početku nastavcima za tijesto (ja miksam spiralama) tako dugo dok se svi sastojci ne sjedine. Nastaviti mijesiti rukama još malo dok ne dobijete potpuno glatko i mekano tijesto. Ostaviti ga pokriveno da se diže najmanje 30 min dok ne udvostruči volumen.
  3. Tada ga istresti na pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga premijesiti rukama te izrezati na cca 25 malih komadića. Ukoliko radite klasične puter štangice, svaki komad razvaljati duguljasto, zarolati od sebe prema gore lagano rastežući rukama prema van kako biste dobili duguljaste oblike. Ukoliko radite peciva u obliku borića, tada svaki komad dlanom ruke malo rastanjiti i oblikovati u trokut. Zatim svaki komad škarama zarezati kako biste dobili grane na boru. I to je to.
  4. Slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima, prekriti krpom i pustiti da počivaju još 30 min. Tada ih premazati premazom od mlijeka i žumanjca, po želji posipati sezamom, lanom ili krupnijom soli te peći u zagrijanoj pećnici na 220ºC 15 min. Bitno je ne prepeći ih, jer će jedino tako peciva ostati mekana i podatna.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Umijesiti dizano tijestoSvaki komadi oblikovati u trokut i zarezivati nožem sa straneBoriće slagati u lim za pečenje, premazati i posipati lanom pa ispeći!Novogodišnja peciva u obliku borića su spremna za doček Nove godine!

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Vukovarske buhtle s pekmezom

Vukovarske buhtle – omiljena slatka peciva

Kad se kaže buhtle, prva je asocijacija koja pada na pamet pecivo od dizanog ...

Fini kolač s orasima i čokoladom

Fini kolač s orasima i čokoladom jako je sličan Londoner štangicama. Način pripreme je ...

Hrskave beze bombice

Kada radite sitne božićne kolače sasvim je sigurno da će vam bar od nečega ...

Hladna salata od puretine: što sa ostacima božićnog ručka?

Ako ste za božićni ručak pripremili ipak malo previše mesa, pa ako je to ...

Grčka torta – savršena božićna torta

Grčka torta toliko je posebna, toliko fina i toliko bogata da je nedvojbeno zaslužila ...

Fini kolač s jabukama, bademima i puding kremom

Iako su recepti za kolače sa jabukama prilično česti na mojoj stranici, još jedan ...