Iako je proljeće i po temperaturi i po mirisima već tu, do prvih svježih višanja i trešanja će proći još koji mjesec. I zato se ovaj nepečeni kremasti kolač sa višnjama utjelovio kao nasušna potreba za tim crvenim plodovima zadovoljstva. Došao je kao nagovještaj mirisa višnjika u punom cvatu. Kao natruha kiselosti prve dozrele trešnje za koju još dok ju odmjeravaš na stablu znaš da nije sazrela do kraja, ali ju baš moraš zagristi. Baš ju moraš prokotrljati među zubima i osjetiti kako ti se usta skupljaju od kiselosti, ali svejedno pomisliš kako je upravo taj okus ono što ti treba da možeš nastaviti dalje. Ehh da, nema ništa ljepše od prvih trešanja i višanja. Ništa jednostavnije od jednostavnog uživanja u tom jednostavnom voću. Onako, direkt sa stabla. Još malo, samo malo…

A nepečeni kremasti kolač sa višnjama savršeno se uklapa u ovu sliku iako se, dok ne sazriju one prave, radi sa višnjama iz kompota. Uklapa se u tu jednostavnost koju nadasve cijenim. Jednostavno se priprema, prilično je brzo gotov i ne peče se. Umjesto biskvita ovdje su poslužili pettit beure keksi, i kada se sve skupa lijepo naslaže u žuto crvenim slojevima, dobijete prilično lijep kremasti kolač 😉

Budući sam željela postići kremu sličnu kremi u kremšnitama, a opet ne posve istu, ulupala sam u ovaj kolač 8 žumanjaka. No, nakon toga mi je preostalo 8 bjelanjaka od kojih sam naknadno ispekla puslice 😉 Tako da, tek sada vidim da tako ispada, pećnica mi je ipak radila, no za jednu sasvim drugu slasticu o kojoj ću vam pisati nekom drugom prilikom.

Za početak, sve što morate znati je činjenica da ćete nepečeni kremasti kolač sa višnjama napraviti za 30 minuta! Preostat će vam jedino da ga ohladite i brzo nakon toga uživate u savršenoj kombinaciji voća i kreme u jednom kolaču 🙂

Nepečeni kremasti kolač

POTREBNO:

Za žutu kremu:

  • 8 žumanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 5 žlica gustina
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 800 ml mlijeka
  • 200 g maslaca

Za crvenu kremu:

  • 1 teglica kompota od višanja (neto 680g, ocijeđena masa 340g)
  • 150 ml vode
  • 6 žlica šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • I još: veće pakiranje pettit beure keksa

PRIPREMA:

  1. Za pripremu kolača uzmite lim za pečenje ili kalup srednje veličine. Moj lim je cca 22×32 cm. Ako vam je lim ili kalup drugačijih dimenzija, nema veze. Bitno da nije puno veći od toga jer ćete u tom slučaju imati premalo kreme, pa svakako to uzmite u obzir. Dakle, kada ste odabrali lim, ‘iskorijite’ po njegovom dnu broj keksa i slijepo ih složite po cijelom dnu jednog do drugog. Ako keksi ne pašu, skratite im dužinu 😉 Pripremite si također na radnu površinu na kojoj ćete slagati kolač svu količinu potrebnih keksa da vam budu na dohvat ruke. Napominjem ovo jer se kolač slaže sa vrućim kremama i bitno je da se složi brzo. Dakle, trebat će vam ista ta količina keksa koliko ste složii po dnu samo još 3 puta toliko.
  2. Sada krenite na kuhanje krema. Višnje istresite u cjedilo i sakupite sok. Neka tako stoje u cjedilu dok kuhate žutu kremu.
  3. Za žutu kremu miksajte žumanjce sa šećerom i vanilin šećerom, Dodajte gustin i brašno, te malo mlijeka kako ne bi bilo pregusto. Ostatak mlijeka stavite da zavrije. U vruće mlijeko ukuhajte smjesu od žumanjaka i brašna te na laganoj vatri kuhajte par minuta uz stalno miješanje. U još vruću kremu umiješajte maslac natrgan na komadiće pa sve skupa energično i dobro promiješajte. Poklopite kako se krema ne bi ohladila dok kuhate crveni dio.
  4. Prebacite sakupljeni sok od višanja u mjernu posudu. Dolijte vode tako da sve skupa bude 600 ml pa sada tu količinu pomiješajte sa višnjama u loncu u kojem ćete kuhati crvenu kremu. Zakuhajte višnje sa sokom do vrenja. U manjoj posudici razmutite prah pudinga od vanilije sa šećerom i 150 ml vode pa sada to ukuhajte u kipuće višnje. Miješajte par minuta na vatri dok se ne zgusne. Krema je gotova kada postane sjajne crvene boje, što će se dogoditi za doslovno par minuta miješanja. Poklopite da se ne hladi.
  5. Sada prionite na slaganje kolača. Prvi sloj već posloženih keksa premažite sa polovicom žute kreme, složite odmah preko toga novi red keksa. Sada preko keksa premažite polovicu crvene kreme sa višnjama, pa preko nje opet red keksa. I takav postupak ponovite još jednom. Završni sloj će vam biti crvena krema. Kako sam ranije rekla, kod ovoga je kolača bitno da budete brzi i da vam se kreme ne ohlade jer će jedino u tom slučaju keksi dovoljno omekšati unutar kolača pa se slojevi neće razdvajati 😉
  6. Tako složen kolač ostavite da se ohladi. Poslužite ga rezanog na kocke sa slatkim vrhnjem.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Ana

    Upravo ga napravila…samo sam uzela malo manju tepsiju jer mi je falilo nekoliko keksa…tako da je mozda malo natrpan…ali oba sloja su prefina, sutra cemo vidjeti…:)

    I jos da Vam pohvalim stranicu, redovito Vas pratim i jedino po Vasim receptima kuham..:)
    Lijep pozdrav
    Ana

  • Cukrica04

    Mora da je odlican, pravi kolac za dobrodoslicu proljecu!🌷🍀🌺
    Isprobavam prvom prilikom!😊

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Šiš ćevapi na jednostavan ReciPeci način

Iako bi šiš ćevapi zbog te male riječice ‘šiš’ koja označava ražnjić mogli biti ...

Složenac od mladih mahuna i riže

Evo, kako bih razbila malo onu ‘tikvičnu monotoniju’, danas nešto sa mahunama. Naravno, mladim ...

Lagana torta sa sirom i čokoladom

Kada vani postane nesnosno vruće, idealno slatko osvježenje je lagana torta sa sirom i ...

Raspucanci – čokoladni raspuknuti keksići

Raspucanci su božićni kolači koji već godinama zauzimaju prva mjesta na top listama slatkih ...

Rižoto sa šparogama – najbolji ručak ovog proljeća

Kada dođe sezona šparoga, nekoliko je jela koja mi prva padaju na pamet. Prije ...