Ne biste vjerovali no recept za ovo jelo sam pronašla pod nazivom kineske šnicle!!! Budući da ovo nema apsolutno nikakve veze s Kinom, niti sa kineskom kuhinjom doista ne znam čemu takav naziv. Iako nemam velikog iskustva u pripremanju kineske hrane, znam da je kineska kuhinja bazirana je na vrlo kratkom vremenu pripreme, a skoro sva jela pripremaju se u woku i prže u dubokom ulju. Zanimljiva i pozitivna strana je da se kineska hrana kod pripreme uvijek sjecka na veličinu zalogaja. Također znam da je najčešći prilog riža koja se poslužuje kao kruh u našoj kuhinji, a koristi se i prozirna rižina tjestenina koja se poslužuje kao prilog mesnim jelima. Pokušavala sam dakle povezati bar nešto iz recepta koji vam donosim s Kinom, ali ne nađoh ništa pa sam zato odlučila nazvati jelo po svom 😉

Kako god se zvalo, ovo je jelo od mljevenog mesa odlična varijanta za isprobati nešto malkice drugačije od običnih faširanaca (polpeta) jer se smjesa radi od mljevenog mesa i brašna, bez kruha ili riže. Gotovo je doista za čas, a dobra je stvar i to što ovu smjesu za prženje možete pripremiti noć prije ili npr. rano ujutro prije posla pa ispržiti kad bude već trebalo za ručak. Šnicle su jako ukusne, mekane i podatne a mene je oduševilo i to što se ne moraju prčkati i oblikovati rukama prije prženja, nego se lijepo vade žlicom, spuštaju u vruće ulje, lagano se pritisnu žlicom da se malo spljošte i to je to. Kao prilog uz ove faširance sam pripremila raštiku s krumpirom (nešto slično kao blitvu s krumpirom). Zašto raštiku? Pa zato jer je moj otac (‘mali’ od vrta u našoj kući 😉 ) posadio dva reda raštike koja se nenormalno razrasla i sad je naravno valja potrošiti. Još sam u potrazi za receptima s raštikom, pa dok nešto novo ne smislim, evo vam i recept za raštiku s krumpirom.

POTREBNO:

Za faširance:

  • 60 dag mljevenog mesa
  • 4 dl mineralne vode
  • 6 žlica brašna
  • 6 žlica ulja
  • 2 praška za pecivo
  • stručak peršinovog lišća
  • 1 češanj češnjaka
  • vegeta, sol, papar

Za raštiku s krumpirom:

  • 50 dag raštike
  • 1 kg krumpira
  • češanj češnjaka, vegeta, sol, papar, maslinovo ulje

PRIPREMA:

Faširanci:

  1. Pomiješati meso i sve ostale sastojke pa pustiti da odstoji najmanje 30 min. Smjesa je u početku dosta tekuća i mekana ali kako budete miješali tako postaje sve kompaktnija a sa stajanjem se to još pospješuje.
  2. Žlicom vaditi količinu koliko stane u jednu žlicu, stavljati u vruće ulje i lagano žlicom pritisnuti kako bi se dobio oblik okruglog faširanca (ili nečega što bar sliči tome 😉 ) Bit tog pritiskanja je u tome da šnicle ne budu predebele jer ako su debele neće se lijepo ispeći.
  3. Pečene ih vaditi na papirni ubrus da se ocijedi višak masnoće.

Raštika s krumpirom:

  1. Raštiku oprati, odstraniti tvrde stabljike pa ju izrezati na deblje rezance (ili tanje, kako vam paše).
  2. Kuhati ju u većoj količini slane  vode 20-30 min i to ne poklopljenu jer će u protivnom izgubiti svoju lijepu tamnozelenu boju i postat će onako, gnjecavo maslinasta.
  3. Tada dodati krumpire izrezane na kockice pa kuhati dok se krumpir ne skuha. (krumpire možete skuhati i posebno pa ih naknadno pomiješati s raštikom, no meni je ovako bilo jednostavnije i jedan lonac manje za prati 🙂 )
  4. Ocijediti, pa vilicom dobro izmiješati i lagano gnječiti krumpir dok se bar malo ne raskaša. (nemoje ga baš potpuno ‘ubiti’ i napraviti pire od njega. Ljepše je kada se vide komadići krumpira) Začiniti maslinovim uljem i češnjakom te posoliti po potrebi.

I to je to, jako fini ručak, prilično zdrav i jednostavan. Dakle, zašto ne probati? 😉

Dobar tek vam želim!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Thelma

    Ooo, zanimljiv način rezanja raštike!!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Lažna baklava sa višnjama

Lažna baklava sa višnjama, kako joj i sam naziv kaže, nije prava baklava u ...

Kokos kiflice

Evo konačno sam uhvatila malo vremena da isprobam bar jedan recept iz bilježnice bake ...

Lisnata rolada s pudingom i višnjama

Znate onaj osjećaj kada kupite nešto u dućanu, dođete kući i nemate pojma zašto ...

15-minutni kolač s bananama

Upravo je onako kako ste pročitali naslov – ovo je doista jedan prefini kolač ...

Jednostavna frape torta od banana

Prije nekoliko dana naletih na netu na nekakvu tortu sličnu ovoj, učinila mi se ...