Napoleon torta – višeslojna kremasta delicija

Napoleon torta izuzetno je fina kremasta delicija koju nećete pripremati svaki dan. Ovo je torta koja zaslužuje puno truda, puno vremena i doista puno ljubavi pa ćete je slijedom toga i ispeći nekome tko to doista zaslužuje. Nekome baš posebnom. Nekome tko će znati uživati u svakom zalogaju ove savršeno kremaste delicije koja osvaja već na prvi pogled i koja se sastoji od najmanje 10 tankih, savršeno hrskavih kora i doista puno bogate kreme. Ako ste ikad pomislili da nema ukusnijeg kolač od kremšnite same (istinski kremšnitoljupci kao što sam i sama znat će o čemu pričam 😉 ), tada ste se prevarili. Jer Napoleon torta savršena je nadogradnja kremšnita. To je baš taj spoj neodoljivo fine vanilaste kreme i hrskavo zapečenih kora. Samo što je ovdje sve to još multiplicirano i kada krenete kušati ovu tortu nećete biti sigurni gdje završava kora, a gdje počinje krema. Totalno kremasto savršenstvo.

Napoleon torta možda je i najpoznatija ruska torta. Klasik ruskog slastičarstva mogli bismo reći, te ga u Rusiji svaka domaćica koja drži do svog domaćinskog ugleda ima upisanog u bilježnici sa receptima.

Kako je nastala Napoleon torta?

Porijeklo ove torte i dalje je upitno i teško se može reći čija je to torta u svom originalu, ako on uopće postoji. Postoji nekoliko verzija oko nastanka Napoleon torte. Neke od tih verzija čak i nemaju nikakve veze sa poznatim francuskim vojskovođom, državnikom i carem Napoleonom. Meni je nekako najizglednija priča koja kaže da je Napoleon torta nastala u Rusiji 1912.g. prilikom 100. godišnjice protjerivanja Napoleona Bonapartea iz Rusije. Budući je to bila velika obljetnica, pripremalo se i jako puno raznovrsnih delicija, pa je baš tada prvi put smišljena ova torta sa 10-12 slojeva premazanih finom kremom od žumanjaca, brašna i mlijeka. Puno tankih slojeva unutar torte simbolizira brojnost ruske vojske u toj bitci, dok sitno mrvljene kore na vrhu posipane šećerom u prahu simboliziraju snijeg koji je Napoleona spriječio da dobije tu bitku. Torta se izvorno radila u obliku trokuta koji simboliziraju napoleonovu kapu, no s vremenom je oblik izgubio smisao, pa se torta najčešće radi u okrugloj formi.

U Italiji i Francuskoj ćete za ovaj kolač čuti pod nazivom Mille Feuille – Millefoglie (tisući listova) i u toj verziji često se između kora i kreme umeće svježe voće (maline, borovnice, jagode). No u Mille feuille ide klasično lisnato tijesto, što kod Napoleon torte nije slučaj. Iako su kore u Napoleonici i izgledom i okusom jako slične korama od lisnatog tijesta, one to ipak nisu. U stvari su nešto između kora za pite i lisnatog tijesta. Kore u Napoleon torti dobiju svoj savršni hrskavi izgled i pahuljastost zahvaljujući posebnoj tehnici izrade (u opisu pripreme ćete vidjeti kako) i sastojcima koji svi od reda moraju biti jako hladni. Napoleon torta se najčešće radi sa 12 kora, no njezinu ljepotu i savršenost ništa neće umanjiti ako je napravite sa 10 ili 8 kora. Bitno je da kore budu tanke, hrskave i pahuljaste.

Nadalje, s obzirom da se za ovu tortu treba ispeći 10 kora, proces pripreme je prilično dug. Naročito ako nemate ventilatorsku pećnicu koja će vam omogućiti da u isto vrijeme pečete na tri različita lima. Svaka kora se peče cca 10 minuta, pa ako ih morate ispeći 10, jednu po jednu, dugo to traje i izgubit ćete stvarno puno vremena u kuhinji. Zato ne propuštam priliku pohvaliti moju novu Bosch pećnicu koja doista daje savršene rezultate pečenja na tri razine od jednom i baš je obožavam! 😀 Eto…nadam se da vas nisam obeshrabrila sa ovako puno uvodnog teksta i da ćete što prije pokušati ispeći svoju Napoleon tortu. Jer vjerujte, bolji i ukusniji kolač već jako dugo nisam probala i svaka minuta uloženog vremena se isplati 😉

Napoleon torta

Napoleon torta

POTREBNO:

Za kore:

  • 650 g glatkog brašna
  • 400 g hladnog maslaca
  • 1 žličica soli
  • 2 jaja
  • 150 ml hladne vode
  • 3 žlice votke
  • 1 žlica octa

Za kremu:

  • 7 žumanjaka
  • 120 g glatkog brašna
  • 400 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 1500 ml mlijeka
  • 200 g maslaca

PRIPREMA:

  1. Za kore pomiješajte u posudi brašno i sol, dodajte u sredinu jaja, jako hladan maslac narezan na komadiće, ocat, votku i vodu. Miksajte prvo mikserom sa spiralama dok ne dobijete koliko/toliko kompaktno tijesto. Tada nastavite mijesiti rukom posipavajući površinu tijesta brašnom. Prebacite tijesto na radnu površinu i završite miješenje rukama. Radite ovo energično i brzo kako se maslac unutar tijesta ne bi previše zagrijao od vaših ruku. Slobodno dodavajte brašno prilikom miješenja jer će se tijesto inače lijepiti za ruke i za površinu. Dobro umiješeno tijesto je elastično i jako se lako oblikuje. Od dobivenog, sada već kompaktnog tijesta napravite veći valjak. Podijelite ga nožem na 10 jednakih dijelova. Svaki dio lagano premijesite rukama i omotajte ga prozirnom folijom te pospremite u hladnjak na minimalno 30 minuta.
  2. Dok se tijesto hladi, napravite kremu. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke koji će vam ostati pospremite i iskoristite za neku drugu slasticu. Miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom par minuta, dodajte cca 200 ml mlijeka i brašno. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru da zakuha. U vruće mlijeko ukuhajte smjesu od žumanjaka, šećera, brašna i mlijeka. Kuhajte kremu 3-4 minute uz neprestano miješanje. Ohladite kremu pa tada u nju umiksajte maslac koji ste prethodno izradili mikserom.
  3. Za izradu kora pripremite si valjak za tijesto i papir za pečenje. Svaku kuglicu tijesta ćete razvaljavati između dva komada papira za pečenje. Tako ćete tijesto lako razvaljati da bude jako tanko i lakše ćete ga sa papirom prenijeti u lim za pečenje. Znači, trebat će vam ukupno 11 komada papira za pečenje veličine velikog lima iz pećnice. Položite kuglicu tijesta na jedan komad papira za pečenje, prekrijte ju drugim komadom papira pa lagano razvaljajte valjkom za tijesto u okrugli oblik. Tijesto neka bude tanko 2 mm. Sada uzmite kalup za torte ili okrugli tanjur one veličine koju želite za svoju tortu. Nekako je idealno da to bude promjer 24 cm, no može biti i manji. Prislonite obruč (ili tanjur) na tijesto preko papira za pečenje i utisnite ga dobro. Budući je tijesto mekano i tanko, tako ćete ga uz pomoć obruča prerezati na točno onu veličinu koja vam treba. Također ćete tako dobiti sve kore iste veličine. Odljepite gornji papir sa razvaljanog tijesta i prebacite koru zajedno sa papirom u lim za pečenje. Sredinu lijepo obrubljenog komada tijesta nabockajte vilicom na više mjesta. Rubove ostavite tako kako jesu. Kada se kora ispeče, maknut ćete ih na stranu jer će vam trebati za poslije.
  4. Istu stvar ponovite sa svim preostalim dijelovima tijesta. Kore se peku u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC 10 minuta ukoliko pečete sa ventilatorom na tri razine ili na istoj temperaturi 8 minuta ukoliko pečete na klasičan način jednu po jednu koru. Kore su gotove čim dobiju blago krem boju. Nikako ne bi smjele potamniti jako, a pečenjem će po sebi dobiti lagano napuhane mjehuriće koji će potamniti malo više u odnosu na ostatak. To je normalno i tako treba biti. Pečene kore kratko prohladite na limu pa ih pažljivo izvadite i slažite jednu na drugu na sigurno mjesto (pod ‘sigurno’ mislim na ono mjesto gdje vam se neće klinci ili netko nepažljiv zaletjeti i frknuti punu tacnu teškom mukom ispečenih kora na pod 😉 ) Ostatke pečenog tijesta stavite u posudu na stranu. Nema veze ako se izlome, jer ćete ih ionako na kraju sve zdrobiti prstima i njima posipati tortu.
  5. Na stalak za torte, namažite malu količinu kreme kako bi se prva kora na neki način zalijepila za podlogu i kako biste lakše nastavili sa filanjem ostatka kora. Na svaku koru stavljajte po 4-5 žlica kreme, lagano žlicom zagladite preko cijele kore i nastavljajte tako dok ne potrošite sve. Vrh torte premazan zadnjim dijelom kreme posipajte sa ostatkom pečenih kora koje rukama izmrvite u mrvice. Tortu dobro rashladite, posipajte šećerom u prahu i uživajte u svakom zalogaju. Zaslužili ste 😉 Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (8)

  • Cukrica04

    Ova torta izgleda kraljevski.
    No iako sam fan kremsnita – a cega nisam kad je rijec o slatkom! 😂 – torta mi izgleda komplicirana zbog kora. Jer, ja se nikad nisam usudila upustiti u izradu kolaca koji se sastoji od kora, pa smo prikraceni za Bijelu ili Medenu pitu, Madzarice i sl.
    Neznam razlog, vjerojatno mi se cini da za to treba imati gomilu zivaca i bojazni da se kore slome.
    No, ne kazem da necu probati jer ova Napoleonka mora da je za prste polizati!

  • Sandra Gašparić

    Nives draga, nije ovo ništa prekomplicirano. Malo duže traje, to da, pogotovo ako nemaš ventilacijsku pećnicu u kojoj možeš peći po 3 kore odjednom, no sam postupak izrade kore nije problematičan. Ja isto nisam preveliki fan mađarica i pita sa puno kora, no ovo razvaljavanje između dva komada papira me oduševilo. Sa tijestom se jednostavno barata i bez ikakvog problema se sa papirom prenese u lim za pečenje. A kora nakon pečenja nije prelomljiva i lako se izvadi za papira za pečenje 😉 Mislim da ću slijedeći put definitivno ići na 12 kora sa istom količinom tijesta jer bilo ga je dovoljno, a ionako pečem u 4 ture po tri kore. Jedino mi još preostaje da probam napraviti kremu sa kondenziranim mlijekom, jer sam vidjela dosta recepata za Napoleonku sa takvom kremom koja je čak malo rijeđa od ove moje u ovom receptu.
    U svakom slučaju ovo je preeeeefini kolač 🙂

  • damirica

    Uskoro trebam praviti tortu,a kako volim uvijek nesto novo, ova torta mi se ćini savrsenom. Nema biskvita na sto svi obicno prigovaraju, već fine tanke kore.Posto nije sezona nekog voća, da li mogu upotrijebiti smrznuto ili iz kompota i na koji naćin? Ja bi stavila i voće. Hvala!!!😊

  • Sandra Gašparić

    S obzirom da su ove kore tanke i osjetljive, unutra bi pasalo jedino kakvo pasirano voće, pa probajte nešto slično kao što sam radila u Rozen torti. Linkna recept vam je tu: http://recipeci.com/vocno-vanilasta-rozen-torta/13381/ Sretno!

  • Marija

    Torta je presavršena! Pogotovo za ljubitelje kremšnita. Moji ukućani su oduševljeni! Zahtijeva malo više vremena, ali isplati se svaka minuta.

  • Natalija

    Ili u ruskom dućanu kupite kore i sastojke za kremu te si olakšati posao. Tortu sam jela u Rusiji i izvorno ima 4 kore.

  • Sena Huremovic

    Pozdrav🙋‍♀️
    Moze li bez vodke u korama????
    Hvala vam puno.

  • Sandra Gašparić

    Ne može, jer votka ovim korama posebnu aromu i elastičnost.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Mesna štruca sa kulenom, šunkom i krastavcima

Kako nam nedjeljni ručak ne bi postao dosadan i predvidiv, pobrinula sam se da ...

Muffini s borovnicama

Tko o čemu ja o muffinima. To je možda i najčešća slastica koju radim ...

Puretina na saft

Možda ste već primjetili čitajući moje recepte kako najčešće u svojoj kuhinji koristim puretinu ...

Milch šnite

S obzirom na činjenicu da ja u kuhinji provedem dosta vremena i da doista ...

Lisnata rolada s pudingom i višnjama

Znate onaj osjećaj kada kupite nešto u dućanu, dođete kući i nemate pojma zašto ...