Tko o čemu ja o muffinima. To je možda i najčešća slastica koju radim doma. Imala sam jedno vrijeme ‘zatišje’ što se tiče muffingroznice, no od kako sam dobila Tupperware silikonske kalupe, nekako mi je ponovo ušlo u naviku muffniziranje 🙂 Pekla sam do sada muffine sa svim i svačim, no s borovnicama nikad. Da su borovnice voće koje je više dostupno na ovom našem kontinentalnom tržištu, vjerovatno bismo ih jeli češće, kao i kolače i muffine sa njima, no kada ih na polici s voćem nađem samo povremeno, iskoristim barem tu priliku i kupim pokoji paketić. S obzirom da su mi se klinci oduševili okusom borovnica, rijetko kad ta dva – tri paketića ostanu na životu duže od pola sata pa ako mislim nešto napraviti s njima moram ih sakriti. Iako su borovnice najzdravije kad se konzumiraju svježe ubrane, njihova vrijednost ne gubi se puno niti u kolačima pa je u svakom slučaju dobro priuštiti si pokoji zalogaj s ovim zdravim voćem. Zašto zdravim? Evo nekoliko informacija o borovnicama:

[box type=”info”] Borovnica je grmolika samostojeća biljka koja potječe iz sjeverne amerike (eto zašto su blueberry muffins jedan od prepoznatljivijih američkih proizvoda ;), dok kod nas raste kao samonikla biljka u šumskim predjelima. No ono što je najbitnije za borovnicu je to da je ta biljka prepuna okruglih tamnih bobica prava škrinjica blaga za naše zdravlje. Naime,  borovnica je prepuna antioksidanta i flavonoida koji sprječavaju stanična oštećenja. Antioksidanti neutraliziraju slobodne radikale, atome koji sadrže višak elektrona i koji su krajnje nestabilni. Slobodni radikali uzrokuju stvaranje staničnih oštećenja koja su pak veliki i važan faktor za stvaranje raka. Stoga je borovnica bitan saveznik u borbi protiv karcinoma, pozitivno utječe na krvožilni sustav i regulira krvi tlak a puna je i vitamina C koji podupire imunološki sustav i pomaže u apsorbiranju željeza u tijelu. Borovnice imaju odlično djelovanje protiv  čak 60 vrsta oboljenja, a naročito su uspješne u brobi protiv trostrukog negativnog raka dojki. Pozitivno utječu na starenje kože, smanjuju kolesterol, poboljšavaju moždane funkcije, reguliraju hormonalne poremećaje, saveznik su u botbi protiv povećane tjelesne težine, utječu na vid i čuvaju očnu mrežnicu…

[/box]

Jedini mogući zaključak nakon svega iznešenog je da si pokušate priuštiti barem povremeno šaku – dvije ovih finih bobica i na taj način učinite dobru stvar za svoje tijelo i svoje zdravlje 🙂

Uz fine muffine s borovnicima, jesti ćete zdravu i jako finu slasticu koja je gotova za čas i sa kojom doista nema puno mudrovanja niti posla. Evo recepta:

Potrebno:

  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 30 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 20 dag otopljenog ili mekanog  maslaca
  • 3 dl mlijeka
  • oko 25 dag borovnica

Priprema:

  1. Pomiješati u jednoj posudi suhe sastojke, a u drugoj kratko miksati jaja, otopljeni margarin, vrhnje i mlijeko. Pomiješati suhe i mokre sastojke.
  2. Borovnice oprati, posušiti i uvaljati u brašno (na taj način spriječit ćete da borovnice tijekom pečenja propadnu na dno kalupa) pa ih umiješati kuhačom u smjesu od muffina. Mogli ste ovo izvesti i tako da napunite prvo kalupiće smjesom, a onda borovnice umetnete u svaki kalupič po želji koliko ih hoćete, no meni je ovako bilo brže jer sam ih pekla doista puno.
  3. Puniti kalupe za muffine do 3/4 i peći na 200°C 20 min.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Mirjana

    Napravila danas svojim dečkima koji su ubrali svježe kupine …….i to duplu smjesu. Odlično.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Piletina na normandijski

Iako sam ja kuharica koja podjednako uživa u kuhanju i kompliciranih i manje kompliciranih ...

Kremasti kolač s kruškama i makom

Iako kruške kao voće volim pojesti, rijetko ih ubacim u kolače. Najčešće od njih ...

Kunić u finom umaku od rajčice i paprike

Kunić u finom umaku urnebesno je fini ručak koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Neobična ...

Kolač od starog kruha

Kod nas u kući kruh je nešto što se podrazumijeva i nešto čega uvijek ...

Međimurska zlevanka

Zlevanka je tradicionalno jelo Međimurskog kraja koje će vam, ako slučajno svratite u našu ...