Za popularni Mac & Cheese koji bi u hrvatskoj verziji bili makaroni sa sirom ste sigurno već čuli. Amerikanci su ludi za ovim jednostavnim jelom. A nije ništa manje popularno i kod nas. Znam hrpu ljudi kojima je Mac & Cheese savršeno brzinsko jelo koje se najčešće sprema u nedostatku bilo čega drugog u kući 😉 Također postoji puno različitih načina za pripremiti makarone sa sirom. No onaj izvorni, američki o kojemu sam pisala ne tako davno OVDJE, podrazumijeva da se na pola skuhana tjestenina zapeče u prethodno pripremljenom bechamel umaku. Sa puno sira naravno. Takvi makaroni sa sirom su i meni nekako najdraži, najkremozniji. No, koliko god ih voljeli, često se događa da nakon ručka ostane dosta toga nepojedenog. A makaroni sa sirom jednostavno nisu tako fini kada se podgrijavaju nakon stajanja.

Odlučih tome stati na kraj, iskoristiti ostatke ručka i napraviti nešto doista jako fino i neobično. Mac & cheese ali u pohanoj verziji. Ideju sam dobila na jednom američkom blogu, učinilo mi se zgodno i evo, odluka je bila ispravna. Mac&cheese se doista u tren oka mogu pretvoriti u fantastično finger food jelo.
Bitno je jedino da vam ostane veća količina zapečenih makarona sa sirom koji će se kada se potpuno ohlade i odstoje moći lijepo narezati na komadiće. A te ćete komadiće onda lijepo uvaljati najprije u brašno, pa u jaja i mrvice. Pa ćete ih onda spustiti u vruće ulje. Kada se ispeku i postanu neodoljivo hrskavi i zlatno/smeđi, izvaditi ćete ih iz ulja i poslužiti uz umak kakav god vam padne na pamet. Može to biti tartar, samo majoneza, ketchup, ajvar, tzatziki umak s krastavcima…Smjestit ćete se tada pred TV, pustit ćete si dobar film i uživati grickajući pohani Mac&Cheese 😀 Zar nije dobra ideja??!! 😉

Pohani Mac & Cheese nakon prženja pretvorit će se u jedno potpuno novo jelo fantastičog okusa. Odlično je to što se sa okusom ovih malih pohanaca možete igrati po svojoj volji. Možete u smjesu za paniranje dodati npr. dosta kajenskog papra ili chilija pa ćete dobiti spicy verziju, možete krušnim mrvicama dodati sezam ili lan, pa ćete dobiti pohance sa sjemenkama specifičnog okusa. Ma, mogućnosti je tako puno. Ja sam baš sretna što sam otkrila ovo jelo. Toliko sretna da drugi put neću čekati da mi ostane makarona sa sirom od ručka, nego ću ih napraviti i ohladiti pa ispohati samo sa ovu svrhu.

Mac & Cheese kao finger food

POTREBNO:

  • Ostaci zapečenih makarona za sirom
  • za paniranje:  brašno, jaja, krušne mrvice
  • Za prženje: veća količina ulja

PRIPREMA:

  1. Hladne i odstajale makarone za sirom narezati oštrim nožem na komadiće. Neka kocke ne budu prevelike jer će se teško gristi kada se ispeku 😉 Ako ne znate kako napraviti makarone sa sirom, potražite recept O V D J E ! 🙂
  2. Umakati kocke najprije u brašno u koje treba dodati prstohvat kajenskog papra, češnjaka u prahu i soli, potom u razmućena jaja koja prethodno treba posoliti i popapriti, a odmah potom ih treba uvaljati u krušne mrvice.
  3. Panirane kocke pržiti u dubokom ulju sa svih strana. Kada postanu hrskavi i zlatno smeđi izvaditi ih na ubrus da se ocijede od viška masnoće.
  4. Poslužiti uz umake po želji. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • cocika

    Hvala puno za receot,
    odlicna ideja😉

  • Cukrica04

    Super ideja, izuzetno su mi drage objave koje pomazu iskoristiti ostatke od rucka! ☺

  • bjegunka

    Upućujem kritiku u vezi cover fotografije te načina pisanja kada se uključuje ‘nevidljiva’ osoba za koju znate da vam neće odgovoriti, no čitatelj je time emotivno prozvan/a te budući da sam sigurna da ste svjesni načina pisanja, imam prigovor na ovaj recept. Time se bezobzirno ‘govori’ jer se to ‘može’. Radi se o Što znači ova fotografija, te brojne druge na internetu (!). Je li Vama ona ‘kuharska’?

  • Sandra Gašparić

    Stvarno ne razumijem što ste mislili svim ovim što ste napisali, a budući da se niste udostojili potpisati pravim imenom neću uopće komentirati!

  • Nataša

    Draga Sandra, ovaj recept je predobar! Kao i velika većina što sam ih vidjela na ovoj Vašoj stranici. Obožavam kreativne ljude, pune mašte, koji od ideja što ih vide drugdje opet naprave nešto po svome, divno za vidjeti, a izgledom da ti sline cure. Obožavam makarone sa sirom (volim i makarone sa pečenim jajima), a ovo je drugačija verzija i ideja Vam je fenomenalna. Upravo sam postala Vaša nova obožavateljica. LP.

    Nataša.

  • Sandra Gašparić

    Hvala Nataša 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pečeni krumpir s okusom slanine

Zašto s okusom slanine  e ne sa slaninom? Pa zato što sam ovaj put ...

Slatki Božićni kruh – Stollen

Slatki božićni kruh tradicionalna je njemačka božićna poslastica koja ima doista dugu tradiciju i ...

Languši

Languši su tradicionalno međimursko jelo i ja sam se prvi put s njima susrela ...

Dunav, slanina, krumpir…

Ako se ikad odlučite ljetovati na Dunavu budite spremni na nekoliko stvari: pijeska ćete ...

Žarbo kocke

Nanese li vas put ikada u Budimpeštu (a iskreno se nadam i želim vam ...