Kada napraviš kesten pire bez kestena, dobiješ ustvari lažni kesten pire, ali potpuno istinitu uživanciju u prefinom okusu kremastog kolača. I upravo je to tema današnjeg recept – kesten pire!

Jesen i prvi nagovještaji zime meni su oduvijek asocijacija na pečene kestene i kesten pire. I danas se sjećam kako je topli novinski tuljac s pečenim kestenima pasao promrzlim prstima na povratku s groblja za blagdan Svih svetih. Jedva smo čekali doći doma i raspakirati mirisni paketić, isprljati prste generalno i uživati u slatkastom okusa pečenih kestena.

A kesten pire je opet priča za sebe – na kesten pire kao djeca obično smo išli u slastičarnicu, kod nas u Vukovaru kod Njegića. Ajme kako je to bio fini kesten pireeeeee…sve oko njega je bilo gotovo čarobno: odlazak u slastičarnu, jer nije se tamo išlo često, samo ponekad u svečanijim prilikama i naravno prema zaslugama;) Pa onda ta predivna kristalna čašica sa nareckanim valovitim rubom u kojoj se kesten pire slagao u tankim rezancima koji su ličili više na nekakve pješčane kupove izbrazdane grabljicama, pa preko njih snježno bijeli šlag u elegantnom nanosu u obliku ružice i odgore sitna zrnca čokolade mmmmm…Moram priznati da nikad poslije nisam jela tako fini kesten pire. Da li je to doista zbog tog savršenog okusa ili zbog mojeg sjećanja na ta tako topla i divna vremena teško je reći, ali i danas mi se otme osmjeh u kutu usana kad prolazim kraj napuštene i do nedavno porušene slastičarnice u centru grada i mogla bih se zakleti da osjetim miris kesten pirea u zraku.

No, vi čekate recept za kesten pire jelte? 😉 I to lažni kesten pire…e pa evo ga. Nedavno mi je jedna prijateljica spomenula kako ima recept za kesten pire koji u biti to nije, a jako je fino. Naime, radi se o kolaču od krumpira u koji se dodaje maslac, šećer i još ponešto i onda to sve skupa okusom podsjeća na pravi kesten pire. Skeptični? Hmm i ja sam bila, ali opet dovoljno zaintrigirana da probam, jer kesten pire je danas u dućanima prilično skup proizvod, od pravih kuhanih kestena jednostavno nemam volje raditi pravi kesten pire pa mi je ovo došlo baš onako u pravi čas. I znate što? Ispalo je odlično! Okusom je doista jaaako slično kesten pireu, jednostavno je za pripremu, prilično hranjivo (pa cijela 1 kg krumpira ide u njega) i zato ako ste ljubitelj ovakvih okusa i kremastih delicija jednostavno morate probati 🙂 Evo recepta:

Lažni kesten pire

Lažni kesten pire

POTREBNO:

  • 1 kg kuhanog krumpira (važite oguljeni krummpir)
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 1 vanilin šećer okusa ruma
  • 100 g mljevenog keksa 8plazma, petit beure ili piškote)
  • 250 g mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 30 ml žlice ruma
  • vrećica šlag pjene ili vrhnje za šlag

Priprema:

  1. Krumpir skuhati, pa ga zgnječiti u pire. Ohladiti, ali ne do kraja. Neka bude mlačno.
  2. U mlačni krumpir pire dodati maslac pa izmiksati. Odmah dodati i šećer u prahu te obje vrste vanilin šećera pa opet dobro izmiksati.
  3. Potom redom dodavati mljevene orahe, kekse i rum.
  4. Masu podijeliti na dva dijela. U jedn dio dodati otopljenu čokoladu.
  5. U kalup za torte ili neki drugi kalup koji imate (oblik je nebitan) slagati prvo čokoladni dio, pa zatim svijetli dio. Dobro rashladiti (najbolje preko noći) pa premazati tučenim vrhnjem za šlag, posipati ribanom čokoladom i kesten pire je spreman za degustaciju. I psssst, nemojte nikome reći da je lažni i da je od krumpira, sačekajte prvo reakciju pa tek onda objavite kakvu ste zbrčku napravili 😉

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • Anita

    Poštovana,
    moram vam reći da je Kesten pire – kolač od krumpira bio nezaobilazni kolač predratnih vukovarskih, tinejdžerskih rođendana i recept se još dobro pamti (vukovarska verzija je bila bez piškota). I naravno, uz originale iz Njegićeve, mislim da se moraju istaknuti i oni jednako fini iz Častekove slastičarne u Vukovaru. 🙂

  • Sandra Gašparić

    E da, ne znam kako sam Časteka mogla izostaviti iz ove priče…Časteku smo nekako češće ‘hodočastili’ kad smo bili veći, na putu iz škole, pa valjda zato 😉 Ali da, pre preeedivan kesten pire iz tog vremena. A tek kuhano žito…mljaccc 🙂 U Vukovaru nam danas bolesno fali dobra slastičarnica…bar jedna, ali vrijedna zar ne?

  • Ana

    Može li se čokolada rastopiti? Nemam volje ribati to na ruke, a nemam uređaj kojim bih to usitnila (moj blender to usitni na krupno, ko zrna graška) i onda to leti po gornjem dijelu posude dok se nož vrti na dnu posude i uopće to više ne usitnjava pa ostanu ti graškasti komadi).

    Koje bi otprilike trebale biti dimenzije kalupa da ne ispadne pretanko?

  • Sandra Gašparić

    Može ići rastopljena čokolada, a kalup neka ne bude veći od 22 cm promjera.

  • Mirko

    Dobar ti dan Sandra. Pišem ti iz Argentine, izgleda mi super ovaj recept, ovdje su strašno skupi kestenji i teško je nabaviti. Hoću probati ovaj recept ali mi samo reci koliko grama margarina ide, kog nas je margarin od pola kile. Lijep pozdrav iz Buenos Airesa.

  • Sandra Gašparić

    Dobro veče Mirko. Drago mi je što vam se recept sviđa. Probajte, doista može zavarati okusom, a i svakako je jeftnija varijanta 😉 Koristite 250 g margarina ili maslaca.
    Lijepi pozdrav šaljem u Argentinu. Pišite mi kako vam je ispao ovaj lažni kesten pire.
    Srdačno,
    Sandra Gašparić

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pečeni krumpir – Roast potatoes

Pečeni krumpir, kao ni krumpir u svojoj osnovi, priznat ćete nije ništa spektakularno. No, ...

Pileći ražnjići sa bundevom – savršena jesen na stolu

Pileći ražnjići sa bundevom su definitivno jelo u kojem je glavna zvijezda, pogađate već, ...

Sočni čokoladni kolač

Ako ste mislili da je nemoguće ispeći pravi sočni kolač bez brašna, varate se! ...

Prstići – slanci: recept za fantastična peciva!

Prstići ili slanci, da divna peciva koja se mogu naći u skoro svakoj pekari ...

Šufnudle

Puno sam vam već puta pisala o jelima svog djetinjstva. Možda sam vam već ...

Rižoto s kozicama – ukusan 30-minutni ručak

Rižoto s kozicama jedno je od onih jela koje vrlo brzo postane omiljeno, bez ...