Ljeto je doba predivno za mnogo toga, no sasvim sam sigurna za što nije – dugi boravak u kuhinji i pripremanje složenih jela i kolača. Srećom, i za to postoji alternativa, jer, kuhati se mora i po ovoj vrućini, kolači i slatko nisu nužnost no bilo bi dobro da ih ima, pa su zato ovakvi jednostavni recepti koji ne iziskuju dugo vrijeme pripreme niti paljenje pećnice kao stvoreni za vruće dane. Naravno, pod uvjetom da volite okus sira u kolačima. A ako ovakvu jednostavnu voćnu slasticu s piškotama, sirom i voćem ukrasite samo jednom lijepom vrpcom svezanom u običnu mašnu učinit ćete pravu čaroliju bez puno truda i izmamiti uzdahe svojim kulinarskim umijećem 😉  Pa pogledajte samo kako to lijepo izgleda a radi se samo o običnom kremastom sirnom kolaču s voćem! Ovo je idealna slastica koju također možete ponijeti nekoj dragoj osobi kao prigodni dar jer doista nema ništa ljepše ni vrijednije od poklona koji se radi i daje s ljubavlju, punoga srca i sa malo uloženog truda.

Dakle, ovo je doista jedan pravi ljetni, osvježavajući kolač u kojem se idealno spaja svježina svježeg voća, sira i šlaga sa slatkim piškotama. Ukoliko niste ljubitelji svježeg kravljeg sira, odnosno te njegove tipične zrnaste strukture, možete u istoj ovoj varijanti koristiti sir mascarpone koji je fine glatke strukture i daje još kremastiju notu cijelom kolaču. Voće se također može prilagoditi kako kome paše, jer iskoristivo je u ovom kolaču sve: od jagoda, malina, breskvi, marelica…a također se može raditi sa voćem iz kompota ako baš ne možete nabaviti svježe voće. Dakle, jedan pravi, slatki i sasvim voćni cheesecake 😉 Da ne dužim, evo recepta:

Potrebno:

  • veće pakiranje piškota
  • 50 dag svježeg kravljeg sira
  • 1 dl mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 2 želatine u prahu
  • 15-20 dag šećera (ovisi koliko je sir kiseo)
  • 2 vanilin šećera
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • voće po želji, sitno isjeckano

Priprema:

  1. Vrhnje za šlag umutiti mikserom da bude srednje čvrsto. Sir također izraditi mikserom sa 1 dl hladnog mlijeka kako bi dobili podatniju masu. Te dvije smjese spojiti i sjediniti u jednu uz dodavanje šećera i vanilin šećera. Podijeliti gotovu kremu na dva dijal pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu.
  2. Želatinu pripremiti prema uputi na omotu vrećice: pomiješati prah sa onoliko žlica vode koliko piše, pustiti da nabubri nekoliko minuta pa zagrijati uz miješanje dok se ne otopi. Otopljenu želatinu umiješati mikserom u kremu od sira i šlaga.
  3. Voće nasjeckati, ostaviti nekoliko većih komada za ukrašavanje.
  4. Obruč kalupa za torte (28 cm promjer) premazati maslacem. Kalup staviti na podlogu za torte ili pladanj. Piškote, ako su preduge, skratiti na željenu visinu ali tako da budu sve iste visine i da malo ‘strše’ iznad kalupa, pa ih redati jednu uz drugu uz rub kalupa, ali tako da šećernom stranu budu okrenute prema van. Dno obložiti također piškotama, cijelim i ostacima odrezanih rubnih. Napomena: ja sam probala nekoliko piškota lagano umočiti u mlijeko a ostale sam postavila bez umakanja i zaključila da je torta puno bolja ako se stave tvrde piškote bez umakanja jer ih mlijeko ili tekućina, koliko god da se na kratko umoči, previše omekša i budu pregnjecave 😉
  5. Po dnu rasporediti polovicu sirne kreme, rasporediti potom voće, pa završiti drugom polovicom kreme (čokoladnom).  I to je to. Tortu dobro rashladiti, najbolje preko noći, maknuti obruč, premazati sa malo šlaga, ukrasiti sredinu strugotinama čokolade i preostalim voćem.

Poslužiti rezano na šnite željene debljine: možete rezati na debljinu dvije piškote ili jedne, kako kome paše 😉

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Sočni čokoladni kuglof

Nakon što sam nedavno nabavila kalup za kuglof, kuglofiranje je kod nas doma postala ...

Pohane meksičke palačinke

Pohane punjene palačinke često pripremam i klinci ih jednostavno obožavaju. Najčešće je to punjenje ...

Pikantna palenta sa šalšom od rajčice i pestom

Kao prilog ili možda predjelo, pikantna palenta sa šalšom od rajčice i pestom odličan ...

Čokoladna cappuccino torta

Ako ste mislili da ne postoji ništa čokoladnije od čokolade same, ova čokoladna cappuccino ...

Kornjače – pecivo za djecu

Kako smo proteklog vikenda proslavili 4. rođendan moje djevojčice Magdalene nakupilo mi se dosta ...

Čokoladni raspuknuti keksići

Čokoladni raspuknuti keksići tolika su rapsodija čokoladnog okusa da svakim zagrizom u ovo prhko savršenstvo ...