Kućice od medenjakaKućice od medenjaka koje se lako prave i još k tome lijepo ‘sjednu’ na rub šalice pa se ne morate brinuti oko načina posluživanja istih? Da, moguće je i doista su pravo otkriće ovog Božića i doista nešto što je najviše razveselilo i velike male, ma svakog tko ih je primio u ruku 😉 Ideju za ovakve medene kućice dobila sam na jednom američkkom blogu Not Martha i odmah odlučila isprobati.

Prošle godine sam radila malo veću kućicu od paprenjaka, i ona je bila više onako, za pokazati i ukrasiti dom (iako su klinci jedva dočekali da je nakon par dana raščerupaju i pojedu 😀 ), a ove male kućice od medenjaka su nešto čijem grickanju nećete moći odoljeti uz šalicu toplog mlijeka ili čaja 😉 Kućice od medenjaka također su idealan poklon dragoj osobi koju ćete toplo iznenaditi ukoliko kućicu lijepo zamotate u prozirni papir sa ukrasnom vrpcom. Možete poklon i ‘proširiti’ tako da npr. kupite neku zgodnu šalicu, Kućice od medenjakau nju umetnete vrećicu nekog finog čaja, na rub okačite kućicu pa tako sve skupa zamotate kao poklon s vrpcom 😉

Zašto napraviti kućice od medenjaka?

Kućice od medenjaka doista su najmedeniji i najljepši ukras kod nas doma ovog Božića, a božićni kolači su dobili potpuni sjaj. Iako za njihovu izradu treba izdvojiti malo vremena i živčeka, naročito na početku dok se ne ‘uštosite’ sa izrezivanjem i ljepljenjem, definitivno su nešto što se isplati pokušati napraviti. Recept za tijesto od kojega se rade kućice od medenjaka je ustvari i recept za medenjake, pa tako od istoga tijesta koje u tom slučaju samo malo deblje razvaljate možete napraviti ili kućice od medenjaka ili samo medenjake raznih oblika koje također možete prigodno ukrasiti. Ovakvi su medenjaci ukusni jako i nisu pretvrdi, pa ih za razliku od nekih medenjaka koji moraju odstajati po prekonekoliko dana da bi omekšali, možete jesti odmah i božanstveno su prhki.

Uglavnom, za kućice od medenjaka bit će vam osim dobre volje i dobro umiješenog tijesta potrebni modeli ili nacrti od papira, jer ipak je to građavinarski posao napraviti kuću 😀 Nacrte za kućice možete preuzeti sa mjesta sa kojeg sam ga i ja preuzela u PDF formatu, a to je OVDJE pa onda samo precrtajte na svoj papir u više primjeraka i možete krenuti s izradom. Vjerujem da će vam i ove moje detaljne upute pomoći u tome 😉

Kućice od medenjaka

POTREBNO (za 20 kućica, ili manji broj kućica, a od ostatka tijesta napravite medenjake)

  • Kućice od medenjaka450 g brašna
  • 150 g šećera
  • 150 g mljevenih oraha
  • 250 g masti ili margarina ili maslaca
  • 2 žlice meda
  • 2 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žličice začina za medenjake

Royal Icing – za ukrašavanje i ljepljene dijelova kućice:

  • 400 g šećera u prahu
  • 2 bjelanjka
  • prigodne božićne perlice ili sitni šareni bombončići
PRIPREMA:
  1. Od svih sastojaka umijesiti prhko tijesto. Podijeliti ga na dva dijela, lagano ih spljoštite rukama, omotajte folijom i pospremite u hladnjak na 1 sat.
  2. Dok se tijesto hladi, imat ćete dovoljno vremena da napravite predloške (nacrte) za kućicu na papiru.
  3. Ohlađeno tijesto razvaljati na dobro pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3-4 mm.  Po tijestu rasporediti izrezane papirnate predloške pa prema njima pažljivo obrezati potrebne dijelove buduće kućice uz pomoć malog oštrog nožića. Ako ste podlogu prethodno dobro pobrašnili, nećete imati problema za premještanjem oblika na papir za pečenje u veliki lim. A ako se tijesto zalijepilo, pomozite si većom špatulom ili širokim nožem.
  4. Pripremljene oblike slagati na u lim na papir za pečenje u doista malim razmacima (tijesto se neće previše širiti prilikom pečenja) pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C 10 minuta. Ohladiti.

Kako spojiti kućice od medenjaka?

  1. Kućice od medenjakaDok se dijelovi buduće kućice hlade, miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti, a potom malo po malo dodavati šećer u prahu i miksati stalno dok masa ne postane sjajna i prilično čvrsta. Ako u royal icing stavite manje šećera, masa će biti malo rjeđa i pogodnija za ukrašavanje medenjaka i ostalih kolačića. No za ljepljenje kućica pogodno je da icing bude baš jako šećerast i ‘ljepljiv’ jer ćete tako lakše i brže moći spajati dijelove kućica.
  2. Ohlađene dijelove kućice prije sklapanja ukrasiti pripremljenom masom od bjelanjaka i šećera uz pomoć malog nastavka za ukrašavanje.
  3. Bočne dijelove kućica sa vratima premazati sa malo ‘ljepila’ sa unutrašnje strane pa spojiti nasuprotne zidove. Masa se brzo suši pa nakon 1-2 minute možete zaljepiti i nasuprotni bočni zid tako da i na njega nanesete malo ljepila sa svake unutrašnje strane i prislonite ga na zidove. Pričekajte 10-tak minuta da se zidovi stegnu, pa na isti način sastavite dijelove krova. Gotove kućice sušiti na zraku bar 1 sat kako bi se potpuno osušile. Kućice možete ukrasiti po želji, samo mašta i nebo su granice, a umotate li ju u prigodni prozirni papir sa mašnicom, dobili ste originalni božićni poklon za vama dragu osobu 😉

Sretan Božić svima! 😀

Recept u slikama:

Umijesiti tijesto i omotati ga u folijuRazvaljati tijesto i položiti na njega izrezane nacrte kućiceIzrezati dijelove kućice oštrim nožićem oko papirnih nacrtaPoložiti sve dijelove na lim za pečenje i ispeći.Spajati dijelove kućice royal icingom...Ukrasiti gotove kućice prigodnoKućice od medenjaka savršeno pašu na rub šaliceMedenjaciUkrašeni medenjaciKućice od medenjaka

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kiseljenje kupusa

Kiseli kupus je ona vrsta namirnica koju ili volite ili mrzite. Bar ga ja ...

Grčka pita s piletinom i paprikama – predivno hrskava!

Volim činjenicu što u današnje vrijeme u bilo koje doba dana ili noći putem ...

Žu žu pogača – najbolja pogača koja se lista

Kada su Pogače u pitanju, Žu žu pogača danas je već klasik među njima. ...

Odresci na talijanski na ReciPeci način

Razmišljajući nedavno što skuhati za ručak a da to ne bude već viđeno i ...