Juha od slanutka...i još ponečega.. na tanjuruKrem juha od slanutka puno je više od juhe same, naročito u ovo hladno zimsko doba kada se čovjek od samo jedne žlice ove tople i krepke juhe osjeti potpuno ispunjen te mu živnu i ona najtankoćutnija osjetila podešena u ovo blagdansko doba koje je za nama jedino na konkretne, jake i pozamašne okuse i količine hrane. No dobro, nije ova krem juha samo od slanutka. Našao se u njoj i pokoji krumpirić, malo luka, peršina, mrkvice i vlasca, a posebno kremoznu notu unijela je žlica kiselog vrhnja. Krem juha od slanutka i slanutak kao namirnica dugo je i nepravedno bio zapostavljen u mnogim kuhinjama te se smatrao namirnicom siromašnih koja je nekako najlakše i najobilnije uspjevala u mediteranskom podneblju, a ta mala okruglasta energetska zrnca slična grašku davala su tijelu potrebnu energiju i snagu. Danas se slanutak u suvremenoj i svakodnevnoj kuhinji koristi sve više, upravo zbog svoje svestranosti i velike Krem juhaenergetske i nutritivne vrijednosti. Druga velika prednost je to što je to mahunarka do koje se može doći u svako doba godine, a često se može naći i na policama trgovina kao konzervirani proizvod. Ukoliko koristite suhi slanutak, potrebno ga je prije kuhanja namakati namjanje 4-5 sati (najbolje preko noći) jer će mu inače proces kuhanja bio strašno dug (slično kao što je situacija sa suhim grahom), dok je onaj iz konzerve već obrađen i spreman za upotrebu odmah i uz puno kraći vremenski rok termičke obrade. Slanutak je nakon kuhanja izrazito mekan i podatan te vrlo lako maziv pa ne čudi s toga što se od njega vrlo uspješno spravljaju razne vrste pašteta ili namaza, a indijska ili arapska kuhinja jednostavno su nezamislive bez ove čudesne mahunarke. Recept za ovu krem juhicu vrlo je jednostavan i sigurna sam da će vas oduševiti.

Krem Juha od slanutka

Krem juha od slanutka

Potrebno:

  • 1 manja konzerva slanutka (400g)
  • 1 luk
  • 2 srednja krumpira
  • 1 mrkvica
  • vegeta, sol, papar
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • cca 2 l vode

Priprema:

  1. Na malo maslinovog ulja pržiti sitno sjeckan luk, dodati ocjeđen slanutak, mrkvicu i krumpir narezan na kockice, zaliti vodom tek toliko da prekrije sve povrće. Dodati začine (vegeta, sol, papar..po želji), te kuhati dok povrće potpuno ne omekša. Biti će dovoljno 35 minuta. U međuvremenu dolijte još malo vode i pustite da perokuha.
  2. Tada štapnim mikserom usitniti povrće, dodati kiselo vrhnje i to je to. Ukoliko je juha pregusta, dolijte još vode te kratko prokuhajte.
  3. Juhu poslužiti uz pržene kockice kruha ili okruglice za juhu.

Dobar tek!

Fotografije snimljene Olympus digitalnim fotoaparatom

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Mornarski složenac

Mornarski složenac je jelo koje pamtim još iz djetinjstva. Bilo je to vjerovatno jedno ...

Čudesni kolač 2 u 1 za svaki dan

Čudesni kolač 2 u 1 svoj naziv može zahvaliti činjenici što se u jednom ...

Preokrenuti kolač od ananasa sa sirom

Ima dana kada mi se ništa neda i kada pomislim da ću doista cijeli ...

Meksičke enchilade sa mljevenim mesom i chili umakom

Kada za ručak poželite pojesti nešto sočno, dobro začinjeno i jako fino, meksičke enchilade ...

Brzi kruh sa sodom bikarbonom – soda bread

Brzi kruh sa sodom bikarbonom bez kvasca i bez potrebe za uzdizanjem prava je ...

Sočni čokoladni kolač

Ako ste mislili da je nemoguće ispeći pravi sočni kolač bez brašna, varate se! ...