Krem juha od koprive savršen je način da se stopite s prirodom i iskoristite bar zrnce obilja koje nam naša Zemlja još uvijek nesebično daje. Treba samo osluškivati i pogledati oko sebe. A kopriva je biljka na koju ćete definitivno naletjeti gdje god u prirodi da se okrenete. I ne libite se ubrati koji stručak. Jer, ako niste znali, iza tog dosadnog i peckavog korova krije se jedna od najljekovitijih biljaka našeg podneblja. Pisala sam vam o mogućnostima i ljekovitim svojstvima ove biljčice u receptu za domaću pitu s koprivama. Prošlo je od tada dosta vremena, a nedavna šetnja Vučedolskim proplancima i taj svježi i opori miris proljeća koji se uvlači u pore svakim udisajem, natjerao me da se opet sjetim nje. Gospođe Koprive. Tek iznikla, blještavo zelene boje, sitnih izdanaka i listića jednostavno je mamila da je uberem i napravim novu dozu pite. A usput je naravno nastala i ova krem juha od koprive.

Podsjetit ću vas samo da je koprivu uputno brati rukavicama ukoliko ne želite završiti sa opeklinama i juhu kasnije jesti na slamčicu 😀 Stari ljudi bi na to rekli: ma neeeeka, samo ti pusti da te opeče pa ćeš izliječiti reumu i pucat od zdravlja. Ali ja sam nekako sklonija vjerovati da ću reumu ako se pojavi otjerati na neki drugi način koji isključuje bol i bjele plikove po koži. A zdravlju će poslužiti i ova kopriva, ukroćena i nepeckava, ubrana rukavicama dakako 😉 Za pripremu bilo kakvog jela od koprive, koprive berite tako da uberete samo mlade izdanke, vrhove. Tako ćete dobiti najukusniji dio biljke, a opet ćete joj ostaviti mogućnost da se regenerira.

Kopriva je inače biljka koja obiluje mineralima, ponajviše željezom, a tu su još i vitamini A, C i K. Iako je divlja, u jelima se ponaša slično kao pitomi špinat. Sličnog je i okusa kao špinat, možda samo malo oporija. No, ta se oporost lako riješi tako što ćete recimo u jelo staviti manju količinu koprive. Kao takva savršeno će se uklopiti u bilo kakvu pitu, složenac, umak ili juhu.

Za koje god jelo od kopriva se odlučite, sigurno nećete pogriješiti. Okrijepit ćete tako svoj organizam, na neki ga način očistiti, a pritom ćete svakako uživati u finim zalogajima. I gutljajima. Krem juha od koprive samo čeka na vas. Rukavice na ruke, put pod noge i u potragu za koprivama 😀

Krem juha od koprive

Krem juha od koprive

POTREBNO:

  • 300-400 g kopriva
  • 1 luk
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 2 krumpira
  • 1 režanj češnjaka
  • 1,5 l temeljca (pileći, povrtni…)
  • sol, papar
  • 4 žlice kiselog vrhnja

PRIPREMA:

  1. Ubrane vrhove kopriva dobro oprati i očistiti od eventualnih bubica. Napravite ovo u nekoliko voda i budite temeljiti, jer bubica će biti 😉 Opranu koprivu uroniti u kipuću vodu na 10 minuta. Ocijediti i ohladiti. Narezati ocijeđenu koprivu na sitno. Nije bitno koliko će kopriva biti sitna jer ćete juhu ionako na kraju izraditi štapnim mikserom.
  2. Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk, dodati nasjeckan češnjak i žlicu brašna. Zaliti sve temeljcem, a ako nemate temeljac pri ruci, dolijte vodu i ubacite kocku za juhu 😉 Dodati tada krumpir narezan na kockice i koprivu, te naravno začine. Sol, papar po želji.
  3. Kuhati juhu 20-tak minuta, odnosno toliko koliko je potrebno krumpiru da se skuha.
  4. Tada juhu izraditi štapnim mikserom, dodati i kiselo vrhnje, provjeriti kakvog je okusa pa eventualno dodati nešto što nedostaje. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode.
  5. Krem juha od koprive poslužuje se uz kuglice za juhu ili krutone. Možete i sami nasjeckati stari kruh na sitne kockice i kratko ga zapeći da bude hrskav pa ćete dobiti domaće krutone od kruha koji meni najbolje pašu uz krem juhice.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Jogurt kolač sa breskvama

Jogurt kolač sa breskvama pravi je obiteljski ljetni kolač. I to iz više razloga. ...

Mini piroške

Da, još uvijek sam na godišnjem u Vukovaru i još uvijek smišljam načine kako ...

Domaća jetrena pašteta

Domaću paštetu sam prvi put radila prije nekog vremena kada mi je naša baka ...

Snickers kolačići s čokoladom

Iako je pečenje božićnih kolača tradicija duga generacijama a kao takva podložna ustaljenim i ...

Medenjaci

Ako bih trebala izdvojiti nekoliko vrsta božićnih kolača koje bez razmišljanja pečem svake godine ...

Grčka pita s piletinom i paprikama – predivno hrskava!

Volim činjenicu što u današnje vrijeme u bilo koje doba dana ili noći putem ...