Kada se na stolu nađe krem juha od batata i tikve znate da je došla jesen. Tikva je neprikosnovena kraljica ovog dijela godine. Oduševljavala svojim mirisom i poticajnom narančastom bojom pa se kušajući ovaj fini nektar u vidu juhe doista možete osjetiti kao da kušate sam nektar života koji vas krijepi i daje snagu. Batat, taj slatki krumpir iliti sweet potato kako bi u engleskom govornom području rekli, svojim je neobično blagim okusom i opet, narančastom bojom samo uljepšao taj doživljaj.

O nutritivnim blagodatima ovih namirnica bi se mogle ispisati kartice i kartice teksta pa ću ovdje spomenuti samo neke. Tikva (bundeva) je krcata beta karotenom koji je snažni antioksidans koji štiti organizam i jača imunitet, a kažu i da spriječava razvoj malignih tumora. Od vitamina u njoj možete naći vitamine C, E, K i nekoliko onih iz skupine B. Tu je također i folna kiselina, željezo, kalcij… Slična svojstva ima i batat!

U trenucima kada nas zdravlje služi savršeno i kada naše tijelo bez ikakovih problema odolijeva svim kušnjama na koje ga stavljamo, ne razmišljamo baš previše o tome što jedemo. Ne u smislu da o svakom obroku promišljamo kao o mogućem lijeku i putu do ozdravljenja.

No, postoje trenutci u životu koji vas promijene zauvijek. Meni se takav trenutak dogodio kada sam nedavno izašla iz liječničke ordinacije, a potom i iz operacijske sale sa dijagnozom raka dojke. Taj trenutak spoznaje ne dogodi se odmah. Ljudski um je neobična zvjerka koja se na sve moguće načine pokušava domisliti načinu da se izvuče iz nelagodne situacije. Krene otprilike ovako:  Što? Kakav rak? Meni? Ma nemoguće...Pa onda polako prihvaćanje… Rak? Ok, pa što onda..nije strašno…došla sam na vrijeme…izvadili su ga i sad samo trebam sačekati nalaze, proći terapiju i bit ću zdrava žena. Zdrava! Zdravaaaaa!!! Pa dođete u okrilje doma svoga nakon nekoliko dana bombardiranja uma i tijela takovim informacijama, preživite sve naricaljke i tužaljke ožalošćene rodbine i prijatelja (jer, pobogu imate rak i kao da ste osuđeni na propast…eeehh, a kad bi samo znali da sam miljama daleko od propasti…i u tijelu i u glavi).

Dakle, nađete se poslije svega kod kuće pa shvatite da ste tjelesno ipak pomalo ograničeni. Shvatite da je ta operacija ipak bila sve samo ne bezazlena i da sa rukom uslijed boli zbog otklonjenih limfnih čvorova ne može napraviti baš sve kako ste si zamislili da hoćete. Osjetite zbog toga strašnu frustraciju. Osjetite bol. Nemoć. Neizvjesnost. Osjetite da vas je sve to skupa ipak pogodilo više nego što ste si željeli priznati. Osjetite neobjašnjivu tugu. Osjetite one suze koje ne teku nego se nakupljaju negdje pod površinom i razdiru ono malo samopouzdanja što je ostalo. I onda vam vaša ljubav, vaš suprug, vaša podrška, vaš vjetar i sunce i kiša i sidro i jedro.. i sve to u isto vrijeme na stol iznese toplu krem juhu od batata i tikve. I jedan zalogaj baš kao i jedan pogled učini da se sumnje rasplinu i svi negativni osjećaji nestanu. Samo tako. Kao odnešeni vjetrom.

I tako vam je mene u život nakon spoznaje da imam rak vratila jedna mala topla krem juha od batata i tikve. Skuhana sa puno ljubavi. I sa puno promišljanja o tome koje su namirnice dobre za mene u ovom trenutku. Za sada toliko od mene. Pisat ću vam opet svoje ‘rakovne dogodovštine’, osvrte na sve i svašta uz puno novih recepata. U to možete biti sigurni. A sada, recept za krem juha od batata i tikve 🙂

Krem juha od batata i tikve

Krem juha od batata i tikve

POTREBNO:

  • 400 g narezane butternut tikve (1 manja tikva)
  • 300 g batata (1 veći batat)
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica kurkume
  • sol, papar
  • 1,5 l vode

PRIPREMA:

  1. Batat i tikvu očistiti i narezati na kockice.
  2. Na malo maslinovog ulja pržiti nasjeckan luk i češnjak dok se luk ne zastakli. Dodati tada brašno, promiješati i zaliti vodom uz miješanje pjenjačom. Dodati odmah tikvu i batat, posoliti i popapriti po ukusu, pa kuhati uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša.
  3. Štapnim mikserom proći kroz juhu par minuta dok se povrće poptuno ne usitni. Dodati kurkumu i vrhnje, kušati i eventualno popraviti okus. Ako vam se juha u ovom trenu učini pregusta, slobodno dodajte vode koliko treba da postignete konzistenciju kakvu želite. Kratko još prokuhajte i poslužite uz krutone začinjene češnjakom i začinskim biljem.
  4. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (4)

  • Marina

    Draga Sandra,
    bas sam se pitala sto Vas nema… Udjem na sajt, opet nema nista novo… I veceras shvatim zasto… 🙁 Zelim Vam brz oporavak i ozdravljenje 🙂 To je izvesno 🙂 Bitne su samo pozitivne misli 🙂 Cim naidje neka negativna odmah je pretvoriti u pozitivnu 🙂 Jer sve se desava za neko vece dobro i iz nekog razloga 🙂 Preporucila bih Vam knjige i videa Ane Bucevic 🙂 Tesko je, treba i vremena i truda za taj rad na sebi ali vredi 🙂 Ona se bavi i temom raka, preporucuje i odredjeni nacin prehrane… Meni su bas bliski Vasi recepti i nacin pripreme hrane, ali mozda stvarno treba koristiti manje secera, belog brasna u ishrani… Tu smo da ucimo, istrazujemo, napredujemo 🙂 Budite dobro 🙂 Veliki pozdrav 🙂

  • Sandra Gašparić

    Hvala vam Marina na utyjehi, na podršci i svemu što ste napisali. Kod mene je pozitiva uvijek nadjačavala negativu. Imala sam na žalost (ili na sreću moglo bi se reći, jer doista vjerujem kao i vi da se sve događa sa nekim dobrim razlogom i da iz svake situacije možemo naučiti tako puno toga) doista teških životnih situacija da izvježbam to na vlastitoj koži 😉 Kako mi je ovaj suživot sa rakom još prilično neistraženo područje i novina u životu, idem malim koracima. Prehrambene navike je teško stubokom promijeniti, ali malim koracima se može puno toga napraviti. I tako i namjeravam. Čudno je (i pomalo tužno) jedino to kako nas tek ovakve teške životne situacije navedu na takvo razmišljanje. Ali, eto, vjerujem da nikad nije kasno i doista se nadam da ću iz svega ovoga izaći bolja i zdravija.
    Uz podršku ljudi kao što ste vi sve je lakše. Hvala vam od srca na tome 🙂
    Lijepi pozdrav,
    Sandra

  • Sandra

    Draga imenjakinjo,
    Pratim vas na fejsu i blogu, recepti su vam simpatični i lijepo objašnjeni. I ovaj recept vam je super!
    Zelim vam brz oporavak, što će se i ostvariti uz veliku ljubav i podršku vaše obitelji!
    Pored svega, imate i moju punu podršku.
    Pozdrav iz Rijeke ❤

  • Sandra Gašparić

    Hvala do srca 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Stroganoff na ReciPeci način

Razmišljajući neki dan o tome koliko nekih klasičnih poznatih jela imam objavljeno ovdje na ...

Fini čokoladni kuglof

U zadnje sam vrijeme nekako u modu da udovoljavam klincima u njihovim kulinarskim željama. ...

Jednostavni kolač sa bundevom

Jednostavni kolač sa bundevom jedan je od onih kolača koje ćete obožavati nakon prvog ...

Bruschette – brzi, neodoljivi zalogajčići

Bruschette su jednostavni i upravo neodoljivi zalogajčići koji će uljepšati svaku zabavu i prijateljsko ...

Kremaste kocke s višnjama

Kremaste kocke s višnjama pravi su ljetni kolač koji osvježava i dušu i tijelo. Nepce ...

Brze pogačice za svaki dan

Brze pogačice ne zovu se bez razloga ‘brze’ jer one to doista jesu u ...