Predbilježi se na: članke | komentare

Kiseljenje krastavaca

4 komentara

Sezona krastavaca upravo traje što znači da je pravo vrijeme za pospremiti krastavčiće za zimu. Pravo je vrijeme također i za konzumirati ih sirove ili pak kao varivo ili možda punjene mljevenim mesom pa zapečene…mogućnosti ima i ako mene pitate podjednako su mi ukusne sve ;) No, danas krastavce nećemo kuhati niti ribati već ćemo ih ukiseliti za zimu. Kiseli krastavčići su zimnica koja se kod nas doma najčešće konzumira u vrijeme kada svježeg povrća i nema u izobilju. No bez kiselih krastavčića teško je uopće zamisliti bilo koju zakusku sa nečim finim slanim za pogrickati u bilo koje doba godine. A kiseli krastavci na način kako ih to naša baka radi su nešto fenomenalno – kiseli taman koliko treba, svježi, krckavi i bez puno mirodija. Vjerovatno svaka domaćica ima neki svoj recept za kiseljenje krastavaca no za mene je ovo najbolje što se kiseljenjem iz jednog krastavca izvući može :)

Prije svega treba razlikovati salatne krastavce i krastavce za kiseljenje – kornišone. Možda će se oni koji su to već radili smijati, no kada sam se ja prvi put susrela sa spremanjem zimnice nisam imala pojma da uopće postoji više vrsta krastavaca već sam mislila da se krastavci za kiseljenje ubiru dok su sasvim mladi a ako ih se pusti da narastu onda se jedu na salatu :D Ali eto, za naučiti nešto nikad nije prekasno ;)

Krastavci za kiseljenje klasificiraju se po veličinama i to:

 • I. klasa: 3 do 6 cm;
 • II. klasa: 6 do 9 cm;
 • III. klasa: 9 do 12 cm.

Plodovi duži od 12 cm smatraju se prevelikima za kiseljenje pa takve krastavce možete ukiseliti ako ih narežete na ploškice i riješen problem ;)

Kako ukiseliti krastavce?

 1. Krastavce je potrebno prije svega dobro oprati. Najbolje bi bilo izribati ih malom četkicom – tako ćete biti sigurni da ste uklonili svu nečistoću sa njih. Oprane krastavce složiti na čistu kuhinjsku krpu i kratko ih prosušiti na zraku.
 2. Zatim treba pripremiti preljev kojim će se krastavci preliti i od kojeg će se ukiseliti. Preljev se slaže po slijedećem omjeru :
 • 1 mjerica šećera
 • 2 mjerice alkoholnog octa
 • 4 mjerice vode
 • soli i malo kopra po želji

Količinu preljeva prilagodite već prema količini krastavaca koje želite ukiseliti a mirodije već prema onome kako vam koji miris i okus paše. Ja osobno kopar ne volim pa ga ne stavljam niti u krastavce, no ima domaćica koje ga u kisele krastavce obavezno stavljaju. Ista je stvar sa gorušicom i paprom u zrnu. Koristite ono što volite (tako da te dodatke stavite na dno staklenke) pa će vam i krastavci biti fini ;)

Postupak:

 1. Oprane krastavce složiti u staklenke pa ih preliti rashlađenim preljevom, dobro zatvoriti odgovarajućim poklopcima i pasterizirati staklenke. Pasterizirati se moraju kako bi uništili sve moguće mikroorganizme koji bi mogli naštetiti krastavcima tijekom stajanja do zime. Pasterizacija se vrši na slijedeći način:
 • Staklenke staviti u veću posudu sa hladnom vodom na čije dno se treba staviti kuhinjska krpa.
 • Zakuhati posudu sa staklenkama i vodom sve dok voda oko staklenki ne zavrije pa nakon toga kuhati još nekih 15-tak minuta.
 • Isključiti i ostaviti staklenke da se ohlade u posudi u kojoj su se ‘kuhale’. Obrisati ih i pospremiti na suho i mračno mjesto do konzumacije.
 

Pročitajte i ...

 • Ne znam da li ste se ikad susreli sa ovakvom vrste zimnice. Na ovakav način je moja baka uvijek pripremala mlade krastavce i to je uvijek bila prva zimnica te godine koju smo svi s nestrpljenjem čekali. U b ...

 • Kada netko spomene ciklu sigurno vam je prva reakcija kao i meni da je to povrće puno željeza i da je zdravo. Nije to daleko od istine, no jeste li znali da je cikla uistinu idelano povrće jer može se konzu ...

 • Meni je ručak bez salate nezamisliv, naročito ako se radi o nekom malo jačem mesnom slanijem jelu. Budući smo se ove godine zelene salate već najeli podosta, jer kod naše bake na vrtu je stvarno izvrsno rod ...

 • Osvanuo je evo još jedan sunčan i vruć dan i najljepše bi bilo provesti ga od jutra negdje vani u hladu dokoličareći i neradeći baš ništa. Ahh, pusta maštanja ;) Nakon klasičnog subotnjeg pospremanja na +30 ...

 • Kiseli kupus je ona vrsta namirnica koju ili volite ili mrzite. Bar ga ja tako doživljam. Jer, sjećam se svog djetinjstva kada mi je kiseli kupus bio jedna od mrskijih namirnica koju sam poznavala. Bilo mi ...

 1. Pasterizirati treba već zatvorene staklenke?

 2. Ispričavam se što kasnim s odgovorom ;) Da, treba ih pasterizirati sa zatvorenim poklopcem.

 3. Treba li dodati konzervans ili vinobran?

 4. DOBRO JE OVO JAKO

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− 1 = 3

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>