Kisela repa s grahom za fini i konkretni ručak

Bez obzira na to volite li variva ili ne, sam naziv Kisela repa s grahom, na prvu ne obećava puno. Puno puta mi se i samoj dogodilo da me neko jelo odbilo već svojim nazivom. Naročito u dječjim godinama. Ma nije bilo šanse da pojedem nešto što se zove kelj varivo, ili kiseli kupus, a pogotovo ne kisela repa s grahom. Od stola se doduše u to vrijeme dok sam ja bila mala nije smjelo otići. Niti se smjelo reći da to nešto nije fino. Sjedio si i brljao po tanjuru tako dugo dok se svi ostali nisu najeli (tata pogotovo) i maknuli, a onda bi se, tko drugi nego baka, smilovala i poskrivečki odrezala komad kobasice i svježeg kruha da ‘mala ne umre od gladi’ 😉

Vjerujem kako su me upravo takve epizode iz djetinjstva odredile u odnosu prema vlastitoj djeci danas. Bit će puno onih koji se neće složiti s time, ali nikad, i baš nikad ih nisam tjerala da jedu ono što ne žele. Jedino je pravilo bilo, i ono još uvijek vrijedi da se sve što skuham mora probati. Bez iznimke. I nikad se, ali baš nikad za niti jedno jelo ne smije reći da je odvratno ili grozno ili bilo što sl. tome. Ne za stolom. Ne dok se jede. Jer svaka kuharica, bila ona dobra u tome što radi ili manje dobra, zaslužuje poštovanje i pohvalu za svoj trud da na stol donese kuhano jelo. I točka. Nakon kušanja i zahvale, svatko smije reći da mu to nešto baš i ne paše i da bi radije kasnije pojeo nešto drugo.

Vjerovatno se upravo zato i trudim da to što skuham bude što ukusnije, pa da čak niti u primisli nemaju razloga tvrditi da nešto ne vole 😉 Da se razumijemo svako se jelo može pripremiti na tisuće načina. Kisela repa s grahom može doista biti najružnije jelo na svijetu ako u lonac samo ubacite kiselu repu, na nju još bućnete grah i posolite. No, kisela repa s grahom će postati prava delicija ako kiselu repu najprije operete kako ne bi bila prekisela. Ako je odmah zatim polako pirjate na luku i panceti, ako joj dodate začinske mljevene paprike, lovorov list i kocku za juhu. Ako je ne ubijete na kraju teškom zaprškom nego dodate samo malo razmućenog brašna sa granulama češnjaka. Tek na kraju na red dolazi grah.

Kisela repa s grahom jelo je koje se doista može brzo napraviti. Repa se kuha brzo, a u kombinaciji sa grahom iz konzerve sve može biti gotovo u doista 45 minuta. Ekonomično je također jer je kisela repa u trgovinama znatno jeftnija od kiselog kupusa, a okusom je jako slično. I još bolje rekla bih 😉 Repa je puno blažeg okusa i nekako, konkretnija ‘pod zubima’. Ma, totalno otkriće ove godine. Ovo je također jelo tipično za sjeverne krajeve Hrvatske, a kisela repa s grahom, ili Grah s kiselom repom kako se tamo često kaže, dugo je imala status neuglednog jela i hrane za siromahe. Kakva šteta. Ako još niste, krajnje je vrijeme da se odvažite na kupnju vrećice kisele repe. I ne zaboravite nabaviti kakva suha rebarca ili buncek. Nepogrešivo dobro paše uz ovo fino varivo 😉

Kisela repa s grahom

Kisela repa s grahom

POTREBNO:

  • 500 g ribane kisele repe
  • 1 mala konzerva graha
  • 1 veći luk
  • 100 g pancete
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žličice začinske crvene mljevene paprike
  • 2 žličice vegete, sol, papar
  • 1 pileća ili goveđa kocka za juhu
  • 1/2 žličice češnjaka u granulama
  • 1 suhi lovorov list
  • 3 žlice brašna

PRIPREMA:

  1. Repu oprati pa ocijediti u bar dvije vode kako ne bi bila prekisela.
  2. Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk i pancetu. Kada luk postane zlatno smeđe boje, dodati mljevenu papriku i repu. Promiješati i doliti odmah cca 2 čaše vode. Ubaciti odmah i kocku za juhu i sve začine. Pirjati uz povremeno miješanje i dolijevanje vode 30 min.
  3. Tada doliti vode do vrha posude, umiješati ocijeđeni grah iz konzerve. Probati i po potrebi popraviti okus jela. Kada sve skupa provri, kuhati 10 minuta.
  4. U malj posudici razmutiti brašno sa malo vode pa uliti u varivo. Pustiti da kuha na laganoj vatri još 10-tak minuta.
  5. Varivo od kisele repe s grahom poslužiti uz kuhana suha rebarca ili buncek. Neki fini kruh krckave korice također bi dobro došao 😉
  6. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (9)

  • Sunchica

    Prvi put u mom zivotu cujem za kiselu repu.Molim recept kako moze da se on a napravi.Hvala puno i pozdrav.

  • Sandra Gašparić

    Nisam nikad sama pokušala ukiseliti repu, pa tek kada budem pokušala ću vam moći dati recept 😉 Do tad, kiselu repu nabavljam u trgovinama, a za to koliko je koristim u kuhinji mi je to sasvim dovoljno.

  • šani ključec

    ‘Pobliža oznaka’ o kuharici zanimljiva, recept dobar i jasan ali krivo. Nisam nikad čula a niti se to meni dogodilo da je repa kuhana za 45 min. To jednostavno nije točno osim ako ne želite jesti tvrdu a to nije zdravo. Repa kao i zelje je jestivo i fino, uvijek se ‘osjeti pod zubom’ zato jer je kiselo i spriječava raskuhavanje. Po mom 70šnjem iskustvu svi je vole mekšu nego tvrdu-tvrđe. Uostalom tako su i naši stari kuhali. O ukusima se ne raspravlja ali o OKUSIMA je dozvoljeno i preporuča se. Za mlade kuharice je moj komentar da se ne obeshrabe. I zelje i repu probajte pa će te vidjeti da i kad je ‘mekana’ uvijek se osjeti pod zub i jako je zdravo i fino. Čak i gospođe na Dolcu će vam reći različito jer poznaju svoj proizvod. Gospođa Nada kod koje kupujemo 30 g. a njezine mame 50.g. uvijek kaže da se njezino zelje ne dinsta(kuha) ispod 1,5 h a repa nešto duže. Lp

  • Ana

    Kisela repa i zelje se mogu jesti i sirovi kao salata, vrlo je ukusno i zdravo. Kraće kuhanje povrća je danas uobičajeno i prekuhavanje nije poželjno. Iznimka je samo krumpir.
    Ja samo sarmu kuham polako i duže, sat i pol, a kad kiselo zelje dinstam na panceti i luku dovoljno je i
    20-tak minuta.
    LP

  • Denis

    Shaka ćast .
    Odlićan recept I joś bolji komentar kako je bilo u ono doba kad si morao sjedit za stolom volio ne volio..posebno zaslugu za sve majke koje su spremale kako su znale ..ljepi pozdrav is Canada 🇨🇦

  • Suzana

    Odličen recept👌

  • Igor

    Bažul z repom, tak se to veli kod nas na sjeverozapadu. Recept je super samo na kraju ide klasićna zaprška.Ona daje poseban šmek ovom jelu.

  • JADRANKA MARANIĆ

    Poštovana gospođo Sandra,
    Stalno pratim vaše recepte, sviđaju mi se, vesele me, ali imala bi primjedbu na nešto drugo.
    Vaša stranica je jako lijepa, ali malo se teško čita. Ova siva boja slova je , možda, malo pre blijeda.
    Baš se moram potruditi kad čitam.
    Možda je samo kod mene.
    Čekamo nove recepte,

    Lijepi pozdrav,
    Jadranka Maranić

  • Sandra Gašparić

    Draga Jadranka, zahvaljujem od srca na opaski. Puno mi znači takva povratna informacija u vezi izgleda stranice. Pokušati ćemo popraviti i nadam se da će vam biti čitljivije.
    Veliki pozdrav i svako dobro želim!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Domaći kruh

Dugo već slušam nekolicinu svojih prijateljica kako su počele doma peći kruh u nekim super ...

Bijela bajadera s kokosom i keksima

Kada su božićni kolači u pitanju teško je zamisliti blagdanski stol bez bajedere. Dolazi ...

Kremasti kolač s mandarinama

Ako tražite recept za nešto fino, slatko, brzo i jednostavno, onda je kremasti kolač ...

Pekmezara – starinski kolač s pekmezom

Pekmezara je jedan od onih recepata koji se nalazi u puno bilježnica naših baka ...

Kolač sa jabukama – najbolji kremasti kolači

Kolač sa jabukama koji vam danas predstavljam je definitivno kolač mojeg djetinjstva. Mama je ...

Mađarica

Kada su kolači u pitanju postoje određene vrste koje su doista svojevrsni klasici  i ...