Kiflice od bundeve – jednostavno neodoljive

Kiflice od bundeve samo su jedno u nizu peciva koja ovih dana pečem prilično često. I nije to ništa neobično za mene, jer čim malo zahladi i kada se prve dosadne jesenje kiše počnu slijevati po krovovima i ulicama, kad kišne kapi počnu onako hipnotično klopotati po prozorima, želja za toplim pecivom postane nezaustavljiva i divlja. Budući me u podrumu čekala još jedna, doduše zadnja butternut bundeva, odlučih je ispeći i ubaciti u dizano tijesto.

I odluka je bila savršena. Jer, kiflice od bundeve ispale su božanstveno u svakom pogledu: rahle i mekane, savršene jarko žute boje i prekrasne arome i mirisa. S obzirom da me zbog težine bundevinog mesa bilo malo strah zamijesiti i ispeći obične kiflice, odlučila sam tijesto nakon mirovanja i dizanja premazati maslacem i preklopiti ga, pa na taj način dobiti malo lisnatije tijesto, što se također pokazalo super odlukom. Da sam imala samo malo više strpljenja i vremena i da sam ostavila kiflice da miruju prije pečenja barem još 40-tak minuta, bile bi savršeno lisnate, no i ovako, mogli bi reći brzinskim postupkom, ispale su dobre i sasvim fine. Evo recepta za kiflice od bundeve!

Kiflice od bundeve

Kiflice od bundeveKiflice od bundeve

POTREBNO:

  • 700 g glatkog brašna
  • 350 g pečene pasirane bundeve
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica soli
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 150 g maslaca

PRIPREMA:

  1. Bundevu prije svega izrezati na komade i ispeći u pećnici. Najbolji rezultati pečenja bundeve koju želite iskorisiti u daljnjoj obradi za nešto, postižu se ako bundevu pečete pokrivenu alu folijom (ili kakvim poklopcem) jer će se tako najmanje isušiti i najmanje posmeđiti, što će reći da ćete tako maksimalno iskorisiti svaki dijelić bundeve, naravno osim kore i koštica 😉 Pečenu bundevu ohladiti pa žlicom sastrugati mekano meso i dobro ga propasirati.
  2. U većoj posudi pomiješati brašno sa praškom za pecivo, šećerom, soli i kvascem, dodati jaje, pasiranu bundevu, ulje i mlijeko pa umijesiti mekše dizano tijesto. Najlakše je ovo u početku raditi mikserom sa spiralama ili sa nastavkom za tijesta dok masa ne postane dovoljno kompaktna. Tada je još dodatno izmijesite rukom. Mijesite tako dugo dok tijesto ne postane sasvim glatko i lagano svilenkasto na dodir. Ako vam se tijesto lijepi ili ako je premekano, što se može dogoditi ako je bundeva vodenasta, tada slobodno dok mijesite dodavajte brašna koliko je potrebno da se tijesto prestane lijepiti za ruke. Tijesto ostaviti pokriveno na toplom mjestu najmanje 30-40 minuta dok ne udvostruči volumen.
  3. Uzdignuto tijesto prebaciti na radnu površinu, razvaljati ga valjkom na cca 1 cm debljine, premazati cijelu površinu omekšalim maslacem, pa ga zarolati u deblji valjak. Rukama formirati valjak pa ga izrezati na 4 podjednaka komada. Svaki komad razvaljati u krug debljine 1/2 cm, zatim svaki krug rezati na trokute i rolati male kiflice. Ako želite, možete ih puniti nadjevom po želji (pekmez, čokolada, nutela, sir, šunka…)
  4. Kiflice slagati u lim za papir za pečenje u malim razmacima te ih pokrivene ostaviti da počivaju još 20-tak minuta prije pečenja. Premazati kiflice umućenim jajetom, posipati miješanim sjemenkama te peći u pećnici na 180ºC 20 minuta.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pohane palačinke

Prošao je evo još jedan dan a uskršnja šunka se još nije pojela. Sad ...

Uskrsna pinca

Pinca ili sirnica tradicionalni je slatki uskrsni kruh koji se u velikoj većini domova ...

Prhka pita sa šumskim voćem

Prhka pita sa šumskim voćem (Crispy pie with berries ) dogodila se sasvim slučajno ...

Zapečene palačinke sa sirom

Sinoć mi se opet dogodilo da sam ispekla previše palačinki za večeru pa sam ...

Kolač sa makom – jednostavan biskvitni kolač za svaki dan

Kada odlučite napraviti kolač sa makom, odlučili ste napraviti jednostavan biskvitni kolač u kojemu ...

Čokoladne karamel pločice sa bademima

U potrazi za novim receptima često odem do raznih američkih blogova i web stranica ...