Jesen definitivno nije godišnje doba za kojim sam luda. Ima tomu više razloga: od same činjenice da je došla i ukrala ljeto koje je bilo divno, toplo i uvijek iznova nezaboravno, do te određene sjete koju neminovno u mene uvlače prvi hladni dani, kišna popodneva i nagovještaj zime. No, ima tu i nešto pozitivno, a to je prije svega bogatstvo određenih plodova koji se mogu konzumirati jedino u ovom periodu godine. I to je fantastično! Tu su kesteni, grožđe, bundeve koji kao i ova jesen, imaju tu mističnu sposobnost preobrazbe iz nečeg običnog u nešto tako toplo, fino i mirisno. Za početak, kesteni – ma odlični su i samo pečeni ili kuhani, ali kesten pire sa šlagom je potpuna rapsodija okusa! Nadalje grožđe – fino je kao svježa bombica osvježenja koja prska u ustima od sočnosti – no vino, tečno, mirisno i fino rashlađeno poslije nekog finog obroka je rapsodija okusa. I za kraj bundeva – odlična je i samo izrezana na kriške pa pečena u pećnici, no kada iz te ‘obične’ bundeve izvučete jedan ovako fini kolač kao što je ovaj neobični cheesecake danas koji je i povod pisanju ovog teksta, rapsodija okusa je potpuna, i svakim zalogajem ove sočne torte jesen mi postaje sve draža i draža…A vjerujte, i sa vama će biti tako 😉 Naravno, uvijet je da doista jako volite okus bundeve i to je to.

Recept za ovu tortu sam pronašla na stranicama ni manje ni više nego ABC sira pod nazivom Torta od bundeve i Abc sira. Prije par godina mi je jedna draga osoba preporučila ovaj recept kao jako fini, i sjetila sam se njezine preporuke ovog vikenda dok sam tumarala kroz redove  polica s voćem i povrćem u potrazi za idejom za ručak naletivši na jedan divan primjerak omanje butternut bundeve. Butternut je ustvari muškatna tikva, što znači da je izrazito fine mirisne arome, debelog mesa, malo koštica i izrazito narančaste boje. Dakle, idealna za utopiti je u kolač. Moram priznati da sam i sama bila pomalo skeptična prema ovom kolaču, no kada se kuhinjom počeo širiti miris kuhane bundeve pomiješan sa mirisom vanilije, poželjela sam da ova jesen potraje još jako dugo 🙂 Evo zašto:

POTREBNO:

Za podlogu:

  • 150 g integralnih keksa (može i neintegralnih 😉 )
  • 2 žlice otopljenog maslaca
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 1 žlica običnog ili smeđeg šećera

Za kremu:

  • 250 g svježeg ABC sira
  • 400 g očišćene i narezane bundeve
  • 3 dl vode
  • 20 dag šećera
  • 2 žlice šećera
  • 2 jaja
  • prstohvat cimeta
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 1 vrećica želatine u prahu

PRIPREMA:

  1. Za podlogu usitniti kekse. Najlakše ih je staviti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje i istući batom za meso – praktično i brzo! Pomiješati u posudi mrvljene kekse, šećer i otopljeni maslac. Tu masu utiskati u dno manjeg kalupa za torte. Zašto manjeg? Pa zato što će od ove količine sastojaka kolač u kalupu recimo 24 cm promjera biti užasno nizak 😉 Ja sam kolač radila u kalupu u obliku srca jer mi je taj bio najmanji koji sam imala. Dakle, kekse dobro žlicom natiskati po dnu.
  2. Za kremu, staviti kuhati narezanu bundevu sa vodom i 20 dag šećera. Kuhati tako dugo dok bundeva ne omekša. Tada ju izvaditi na stranu, polovicu bundeva zgnječiti a ostalo ostaviti po strani. Vodu koja je ostala iza bundeva nastaviti kuhati na tihoj vatri još nekih 5 minuta dok se malo ne zgusne. Od te ćete ‘vode’ kasnije napraviti preljev za tortu.
  3. U većoj posudi pomiješati sir, jaja, zgnječene bundeve i 2 žlice šećera. Dobit ćete prilično rijetku masu, skoro pa tekućinu. Izliti smjesu na pripremljenu utikanu podlogu od keksa pa peći u pećnici na 170ºC 45 minuta. Ohladiti. Na ohlađenu površinu složiti preostale bundeve, pa preliti preljevom u koji ste umiješali jednu vrećicu želatine u prahu. Meni se dogodio jedan kiks u ovom koraku. Naime, nisam imala želatinu nego preljev za torte koji mi se jednostavno nije niti malo stvrdnuo nakon stajanja i hlađenja. Neznam koji bi bio razlog, a rezultat toga je bilo to da je dobar dio sirupa iscurio kada sam maknula obruč. No, nije se dogodila katastrofa nego upravo suprotno – kolač je od toga preljeva koji se cijedio doista pomalo dobio baš posebnu sočnost 🙂

Kolač dobro rashladiti, maknuti obruč kalupa i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • Marta

    mljac 😉

  • DINA

    Veliki sam ljubitelj bundave. Uzgajam ih imam već 5 vrsta. Pravim razna jela sa njima. Ovi svi recepti mi djeluju jako ukusno. Sve ih idem isprobati pa se javljam. Lijep pozdrav

  • admin

    Odlično Dina, čekam rezultate 😉

  • Ruby

    Cijeli kolac je bačen jer si skroz fulala omjere i recept . Rijetko pravim slastice po receptu ali sam si rekla da cu ovaj probat . Lp

  • Sandra Gašparić

    Ne znam zašto vam se dogodilo to što vam se dogodilo, ali meni taj kolač uvijek uspije i bude baš takav kao na fotkama i baš po tom receptu..Kiksevi prilikom kuhanja i pečenja se događaju uvijek iz raznih razloga i jedino utješno što mogu reći je da se takve stvari i fijaska s jelima događaju i meni ponekad…LIjepi pozdrav!

  • jelena

    Odličan kolač. Nisam ga nikada radila niti probala čak. Meni je uspio a mojima se dopao izgleda više nego meni. Sada me zanima gđa. Ruby i njen komentar. Kako joj se dogodio promašaj ako je meni koja prvi puta radim ovaj kolač, uspio? Moram napomenuti da nisam kuhala koliko piše u receptu nego odokativno procijenjivala kada bi to bilo to. Došla sam do zaključka da se gđa. Ruby nije potrudila napraviti kolač nego je dala prednost oholosti. Svakako to ne volim kod žena pa sam morala ovo napisat.
    Inače, ženice, kolač je odličan i obiteljski se uklapa u sve osim u svadbe i rođendane.
    Hvala Sandra.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Umak od blitve

Budući smo neki dan kod prijatelja ‘pobrstili’ pola vrta finog svježeg povrća i začinskog ...

Domaći kruh

Dugo već slušam nekolicinu svojih prijateljica kako su počele doma peći kruh u nekim super ...

Focaccia – talijanska pogača sa maslinovim uljem

Focaccia je tanka pogača koja se najčešće veže uz mediteransko podneblje, a nekako je ...

Topli sendviči sa gljivama, rajčicom i šunkom

Kada se dogodi da u kućanstvu ostane pokoja šnita starog kruha, topli sendviči su ...

Sočni kolač sa višnjama

Sočni kolač sa višnjama doista je nešto što će vas oduševiti svojom mekoćom i ...

Pizza Bianca sa piletinom je jednostavno savršena!

Iako pizze radim prilično često u svojoj kuhinji i rekla bih da sam ih ...