Išleri

Išleri, ti mali, tamno smeđi kotačići spojeni prefinom kremicom i ukrašeni savršenom čokoladnom glazurom neprikosnoveni su klasik kada su božićni kolači u pitanju i rijetko koja domaćica ih ne priprema. Tako se s koljena na koljeno prenose i recepti za išlere od mama, baka, teta i strina, svi odreda prilično slični. Jer, u osnovi se ovdje radi o prhkom kakao kolačiću koji se već prema želji spaja kremom na bazi jaja, čokolade ili možda marmelade. Koliko je ljudi, toliko je valjda različitih poimanja kakvi bi pravi išleri trebali biti. 

A oni prvi, pravi išleri nastali su pod imenom Ischler tortchen u danas možda i najčuvenijoj austrijskoj slastičarni Zauner i to u malom pitoresknom gradiću Bad Ischlu, poznatom po tome što je bio i ostao toliko bajkovit i toliko čaroban da su u njemu svoju ljetnu rezidenciju odlučili napraviti i čuveni Austrougarski car Franjo Josip i njegova predivna carica Elizabeta u narodu poznatija kao Sissi. 

A upravo u tom malenom Bad Ischlu car Franjo Josip je jedne davne godine ugledao Sissi i smrtno se zaljubio u nju te odlučio da mu ona bude žena. Dugačka je i isprepletena povjesnim događajima, pomalo tužna i sjetna ta ljubavna i životna priča krhke i odvažne Sissi i Franje Josipa, i mnogi će je čuti ako se zapute na kakvo zimovanje ili samo izlet u Austriju ili pak Budimpeštu koja je također bila omiljeno mjesto carice Elizabete, i u kojoj mnoge ulice i parkovi odišu tom profinjenom austrougarskom aristokratskom notom.

No, meni je ipak zanimljivija spoznaja to što su sva ta mjesta koja je dotaknula Sissi, i to godinama nakon njenog vremena, iznjedrila vrhunska mjesta proizvodnje slastica – Zauner u Austriji i Gerbeaud u Mađarskoj, pa i sama pomisao na tu čarobnu, i u svoje doba neshvaćenu ženu kojoj su se mnogi s razlogom divili, u kombinaciji s kušanjem ovih finih prhkih kolača kakvi su išleri daje poseban jedan ugođaj. Carski naravno 😉

IšleriIšleri

POTREBNO (za 25-28 komada):

Za prhko tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 3 žlice kakaa
  • 1 žumanjce

Za kremu:

  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 100 g maslaca
Išleri

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica suncokretovog ulja
  • žlica maslaca

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u posudi brašno, kakao i šećer, dodati maslac sobne temperature i žumanjce pa umijesiti prhko tijesto.
  2. Tijesto odmah razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3 mm pa malim modlicama (ili čašicama) izrezivati kružiće. Kružiće slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima. Peći u pećnici na 180º 13 minuta. Pečene kolačiće ohladiti na limu na kojem su se pekli jer su odmah nakon pečenja sasvim mekani i prhki.
  3. Za kremu miksati cijela jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Kuhati na laganoj vatri (ili u lončiću na pari) 15 minuta uz nepretsano miješanje. Ova krema od jaja i šećera ima tendenciju da se prilikom kuhanja jako malo zgusne, pa nemojte dozvoliti da vas to zavara. Kremu je dovoljno kuhati 15 minuta i nakon toga ju ohladiti opet uz stalno miješanje. Kako se krema bude hladila tako će se zgušnjavati, a ako ju ostavite da se ohladi sama od sebe bez miješanja, zgrudat će se i jako teško će se nakon toga razraditi u glatku i podatnu kremu. U potpuno hladnu kremu dodati izrađen maslac i dobro promiješati i sjediniti.
  4. Ohlađene kolačiće spajati kremom, a potom premazati čokoladnom glazurom. Ukrasiti dekoracijom po želji.
  5. S obzirom da su išleri kolačići s kremom, dobro je čuvati ih na hladnom do posluživanja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Šarlota od oraha s keksima – neobična torta od rolada

Ako želite odmak od klasike, pa u tom duhu napraviti jednu neobičnu, a jako ...

Pureće rolice sa špinatom

Proljeće definitivno budi ono najbolje u meni. Ponajprije želju za što ljepšim i šarenijim ...

Krem juha od brokule i krumpira

Krem juha od brokule – jednostavna, zdrava, baršunaste teksture, ma upravo savršena juha za ...

Varivo od ječma baš onako kako su ga Rimljani nekad jeli

Napraviti varivo od ječma baš onako kako su ga Rimljani nekad davno jeli bio ...

Mini pizza cupcakes – ručak, večera ili užina?!

Iako je pizza iz domaće radinosti česti gost naše kuhinje, ne prestajem tražiti nove ...

Kruh sa pečenim lukom i češnjakom – recept Jamiea Olivera

Iako dizano tijesto obožavam i često radim kiflice, klipiće i pogačice svih mogućih vrsta ...