Integralna peciva

Integralna pecivaMoglo bi se reći da su mirisna i topla peciva svih mogućih vrsta i oblika moj kulinarski fetiš, ( što dokazuje priličan broj recepata za dizana tijesta koja sva možete pronaći OVDJE) a kako do sada još nisam napravila integralna peciva, došao je red i na njih 😉 Mirisna, topla, mekana iznutra, krckava izvana pa kada su još posipana mirisnim prepečenim sjemenkama – ima li što bolje?! Zašto integralna peciva? Pa zato što se u zadnje vrijeme bavim mišlju o nešto zdravijem načinu ishrane, naročito što se djece tiče. A kako su djeca počesto prilično tvrd orah kada je hrana koju vole i na koju su navikli u pitanju, (čitaj :ukidanje ili bar smanjivanje količine hrane koju vole) odlučila sam se za dobru staru ‘kornjača metodu’ – polako ali sigurno do cilja 😉 Za početak, sve češće pečem kruh od integralnog brašna ili pak ovakve integralne pogačice/peciva koja su klinci s oduševljenjem prihvatili a sve češće ih uspijem nagovoriti na šnitu takvog kruha ili peciva s maslacem i medom a ne s nutellom. Smisao ovoga mi i nije toliko skidanje kila ili nešto takvo (iako imamo jednog malog bucu u obitelji i već se duže vrijeme trudimo smanjiti obroke i jesti zdravije 😉 ) već više maksimalno iskorištavanje korisnih tvari i nutrijenata iz namirnica koje ionako svakodnevno koristimo. Integralno brašno (poznato još i kao graham), ili brašno cjelovitog zrna pšenice je idealno iz više razloga ali Fotografija integralnog peciva iz blizineprije svega zato što integralne žitarice općenito djeluju na zdravlje cijelog organizma jer mu vraćaju ravnotežu u onom izvornom obliku, kakav su nekada konzumirali ljudi diljem drage nam Zemlje. Osim toga cjelovite žitarice duže pružaju osjećaj sitosti te imaju nizak glikemijski indeks, bogate su aminokiselinama (koje npr. sadrži i maslinovo ulje) i vlaknima koja reguliraju metabolizam te posebice vitaminima skupine B. I sada kada znate sve prednosti integralnog brašna, doista nema razloga i izgovora da ne napravite ovakva prefina integralna peciva sa sjemenkama za koja ću vam dati recept a od kojih će vam cijela kuća zamirisati.

Integralna peciva

Peciva od integralnog brašna na pladnjuPotrebno:

  • 40 dkg integralnog brašna
  • 10 dkg bijelog glatkog brašna
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 3 dl mlake vode
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 dl ulja

Priprema:

  1. Pomiješati obje vrste brašna, dodati kvasac, sol i šećer pa miksati mikserom sa spiralama uz postepeno dolijevanje ulja i vode dok masa ne postane kompaktnija. Tada nastaviti mijesiti rukama na pobrašnjenoj radnoj površini dok tijesto ne postane mekano, podatno i glatko. Premazati ga uljem, vratiti u posudu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se diže 30-40 minuta.
  2. Nakon toga, premijesiti tijesto rukama, formirati ga u valjak, rezati na manje komade (veličine stolnoteniske toplice). napraviti rolanjem između dlanova kuglice bez puno nabora pa ih slagati u malim razmacima na lim obložen papirom za pečenje.
  3. Prekriti kuhinjskim ubrusom i pustiti da počivaju još 30 minuta. Tada ih oštrim nožem zarezati u križ po sredini, premazati toplim mlijekom, posipati prženim sjemenkama sezama i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190-200ºC  20 minuta.

[box type=”info”] DOBRO JE ZNATI: 

  • Peciva od integralnog brašna neće baš onako lijepo porumeniti kako to bude sa pecivima od bijelog brašna, pa uzmite to u obzir kada gledate da li su gotovi 😉
  • Također treba znati da kada se manja peciva (kao što su ova), bez obzira o kakvog su brašna, peku kraće vrijeme na višoj temperaturi ostaju mekana i podatna iznutra a jako hruskava izvana, dok dužim pečenjem na manjoj temperaturi peciva se suše i budu žilavija.
  • Prženi sezam dati će pecivima posebno lijepu aromu i potpuno drugačiji doživljaj. Probajte, jednotavno je: 3-4 žlice sezama kratko popržite na tavici uz stalno miješanje dok ne primjetite da je sezam promijenio boju u zlatno-smećkastu. Aroma tako prženog sezama je fantastična!
  • U smjesu za integralna peciva ipak sam dodala i mali dio bijelog brašna kako bi se peciva ljepše digla i bila rahlija! [/box]

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Priprema dizanog tijesta za integralna pecivaFotografija izrade integralnih pecivaIntegralna peciva prije samog pečenjaFotografija posluženih integralnih peciva

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Iva

    Draga Sandra, zanemarite moje pitanje ispod posta o integralnom kruhu jer sam, eto, sad naišla i na recept za peciva! Ostatak komentara nemojte zanemariti, najfiniji kruh ikada, pa sam sigurna da će i peciva biti jednako fina jer je vidim riječ o istom tijestu. 🙂 Lp!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pereci

Pereci su moje omiljeno pecivo još od djetinjstva. Voljela sam uvijek onaj miris friškog ...

Međimurska gibanica

Međimurska kuhinja tipična je po mnogo čemu. Naći ćete u njoj prefine pretepene štrukle ...

Uskrsna lješnjak torta

Uskrs je blagdan koji kad su kolači u pitanju, nekako više obilježavaju kremasti kolači ...

Kiseljenje cikle

Kada netko spomene ciklu sigurno vam je prva reakcija kao i meni da je ...