Sedam sati ujutro, zvoni sat, jutro tako bezvoljno i teško, izvlačim iz kreveta klince jednog po jednog, trudim se biti nasmijana i vedra unatoč nedostatku sna, oni se razvlače kao žvakače po krevetu, već u startu debelo kasnimo i ja na posao i oni u školu i vrtić, i tada se iz kupaonice začuje vrisak: mamaaaaa, ispao mi je zuuuuuuuub! Ulijećemo svi u kupaonicu vidjeti to čudo, a moj krezubi mališa stoji kraj umivaonika krvave brade niz koju se u tankom mlazu cijedi  razvodnjena Plidenta Junior i s dragocjenim ulovom u ruci: novi zuuuuuuub za Zubić viluuuuu! I dok mi kroz glavu prolaze scene mog djetinjstva kada su se zubi vadili koncem zakvačenim sa zub i treskanjem vrata, ne mogu se ne nasmijati toj sceni, stati na loptu bar na tren i zahvaliti nebesima na Zubić vili! Zašto? Pa iz više razloga:

  1. Ona je uvijek tu kad je zatrebaš, samo zaškrgućeš preostalim zubima, ona doleti i riješi problem sa vađenjem klimavog zuba dok kažeš keks!
  2. Ona je ta zbog koje vađenje zuba ne boli!
  3. Ona je ta zbog koje se zubi marljivo peru svako jutro i svaku večer. I nije nebitno čime i kako se zubići peru.
    Plidenta Junior je, i što se četkica i pasti tiče, već dugo naš izbor a slaže se s tim i Zubić vila! Pa niste valjda mislili da će ona uzeti prljavi i neuredni zub?! A ne, ne neeee, samo blistavi i bijeli zubi zadovoljit će iskusno oko prave Zubić vile. U protivnom, ništa od robno-novčane razmjene 😉 Jer naime, sasvim je normalno da se Zubić vila ušulja po noći u sobu i u zamjenu za zubić ostavi novčić. I samo da se zna, ona ne poznaje papirnati novac, ona  u svojoj čarobnoj vrećici zveckalici nosi samo kovanice. Medeki od 5,00 kuna su joj najdraži 😉

Zubić vila čest je stanovnik naše kuće. Čak štoviše, ima perioda kad se ona onako, ničim izazvana baš lijepo udomaći bez namjere da zahvali na gostoprimstvu i ode. S troje klinaca u naramku nije to nimalo čudno, jer zubnog kapaciteta tu ima podosta. Ne čudi stoga ni povremena naša odrasla rezigniranost i želja da je otjeramo i zabranimo trampu zub – kovanica, no svaki put, kada jutro poslije vađenja zubića ugledam lice svog sunašca obasjano osmjehom i ponosom jer ga je Zubić vila te noći posjetila, srce mi se ispuni srećom baš jako i pomislim: samo da ovo potraje!

Kao što vidite, kad se sve zbroji i oduzme, Zubić vila je jedna jako korisna teta i zato joj nemojte zabraniti ulazak u taj divni svijet mašte vašeg djeteta. Neka djeca budu djeca što duže jer tako je kratak taj period. Za koju će godinu nestati tog djetinjeg šaputanja u njima, nestati će i te svakodnevne nepresušne potrebe za vama a djed Mraz i Sveti Nikola postati će samo simbolom darivanja i malo po malo, odrasti će.  Tako i treba biti, no budite sigurni da će ta ista mala Zubić vila čučati u svakom od njih i u poznoj dobi i činiti da sjećanje na bezbrižno djetinjstvo nikad ne ugasne.

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Uređenje dnevnog boravka

Kažu moji prijatelji da je kod mene doma kao u dječjem vrtiću, mislim da ...

Moulinex fresh express

Nedavno su me iz grupacije SEB koja je zastupnik za Moulinex, Rowentu, Tefal i ...

Popečci od krumpira iz Tefal Optigrilla

Popečci od krumpira su jako fino jelo koje svi obožavamo. Međutim, koliko god bili ...

Kako očistiti djeci nosić i pomoći im da lakše dišu?

Lagano povišena temperatura (oko 37,7℃), crvene staklaste oči, šmrkljivi nosić i dosadni suhi kašalj ...

Uskršnji običaji

Još odmalena nikad se nisam mogla odlučiti koji blagdan više volim:  Uskrs ili Božić. ...