OLYMPUS DIGITAL CAMERAVjerujem da velika većina nas ima određena omiljena i omražena jela iz djetinjstva. Kako se moja baka udala za moga dedu koji je bio njemačkog porijekla, često su se kod nas znala naći na meniju jela čudnog nazivlja, a bome i okusa upravo iz tog nekog germanskog podneblja i gotovo sva jela vezana za tu kuhinju sam obožavala.  Godinama je moja majka (čitaj =baka) govorila da se to ‘nešto’ baš tako i tako se jede i radi jer je to tako radila naša stara baka Šterova koja je navodno bila izvrsna kuharica. Kod nas su se dakle jele ‘filovane paprike’ koje je prije konzumiranja valjalo pošećeriti. Ista stvar sa juhom od paradajza. Bez oveće doze šećera direkt u tanjur nije se moglo. Nije taj šećer baš uvijek pasao, ali to se tako jelo i točka! Slična nebuloza događala se sa konzumacijom kruha uz doslovce svako jelo: kruh poliven s bijelom kavom ili mlijekom, kruh s grahom, kruh sa granatir maršom, kruh sa ajer noklicama, kruh sa krompir šnicom…Jedina jela uz koje nije išao kruh pod obavezno, bile su šufnudle, knedle sa šljivama i flute. Dok su se šufnudle i knedle jele u slatkoj varijanti, flute su godinama držale No.1 mjesto u ručkovima na brzake što se slanoga tiče. Zašto se zovu  ‘flute’ nije mi ni majka znala reći, to vam je jednostavno tako…jer je tako rekla stara baka Šterova a ona valjda zna 😉 Tražila sam i po njemačkoj literaturi neku poveznicu s tim nazivom ali bezuspješno pa sam se i sama prestala zamarati time. A flute su vam ustvari slani popečci od kuhanog krumpira prženi u ulju. I da vam odmah kažem, ako ste imalo zagovornik dijetne kuhinje, ako pazite na masnoće u hrani i dvojite oko toga da li je pommes iz friteze kalorijska bomba, onda odmah odustanite od svojih fluta. Jer ovo je nešto jako zasitno, jako fino ali prilično jako masno. Ma da, divnog su okusa, mekane iznutra, krckave izvana, divne zlatne boje, ali ako ste osjetljivi na prženu hranu nemojte pretjerati s ovim obrokom. Flute su odlične kao prilog nekom mesnom jelu s umakom, varivu ali su isto tako odlične kao zakuska i topla grickalica. Izvorno je moja majka flute pravila samo od krumpira, brašna i jaja, ali ja sam sad ubacila i malo pancete i luka, peršina za ljepši izgled i aromu i mogu vam reći da su ispale odlično! Žao mi je što stara baka Šterova nije više  među nama da proba moje flute i da svoj sud o tome jesu li dobre ili ne, jer ona bi to kao flutomaster u našoj familiji najbolje procjenila. Ovako ostaje nada da će se barem vama svidjeti moje flute i da ćete stvarno uživati u njima 🙂

Potrebno:

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA5-6 srednjih krumpira
  • 1 jaje
  • 15 dag oštrog brašna
  • 1 luk
  • 10 dag pancete ili domaće suhe slanine
  • lišće peršina
  • ulje ili mast za prženje

Priprema:

  1. Krumpir skuhati pod korom, oguliti i zgnječiti ili naribati na ribež.
  2. Krumpiru dodati brašno, sitno sjeckani luk koji ste prethodno popržili sa sitno sjeckanom pancetom. Dodajte i jaje i sitno sjeckano lišće peršina pa rukom umijesiti masu. Trebali biste dobiti dosta mekano tijesto. U jedan tanjur stavite malo krušnih mrvica pa uz pomoć njih oblikujte manje popečke.
  3. Popečke/flute pržiti u dubokoj masnoći s obje strane dok lijepo ne porumene. Ocijediti ih od viška masnoće na papirnom ubrusu.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (9)

  • Zuba

    Ovo super izgleda. da, premasno je za mene, ali za spremiti drugima je izvrsna ideja!

  • Manon

    Ovo zvuči jako fino i moram isprobati… meni flute zvuči kao iskrivljeni “gefullte” i našla sam slično jelo tome samo idu malo drugačiji sastojci, ali osnova je ista i peče se u masti…http://www.kochbar.de/rezept/284308/Mit-Mozzarella-gefuellte-Kartoffel-Kraeuter-Taler.html

  • vesna santini

    Draga, evo sam tek sad nasla malo vrimena da vam se javim i rijesim vase probleme oko naziva FLUTE. Dolazi iz francuskog jezika i to stoga sto su nekad bile u obliku slicnom sufnudlama, duguljasti… Taj je naziv u samom francuskom jeziku ostao i za case za sampanjac.
    Toliko od mene, za sada. Zelim vam sve najbolje i nastavite biti tako kreativni i puni ideja, kad ne znam sto bih skuhala, pogledam malo vase recepte i dobijem ideju od vas!
    Jos jednom, svako dobro vama i vasoj obitelji.

  • admin

    Hvala draga Vesna i na lijepim željama i na trudu oko fluta 😉 Svako dobro i vama i vašoj obitelji 🙂

  • danijela

    Evo moram se nadovezati i pohvaliti da sam slično nešto napravila u mojoj kombinaciji samo nije bilo brašna, odlično i kao prilog ili večera 🙂

  • Lana

    Flute stvarno postoje! Ja sam mislila da je to izmišljeni naziv moje bake Švabice (Vukovarke, naravno), hahaha! Ja ih napravim kada mi ostane pirea, naribam u njih nekog tvrdog sira, ubacim jaje i brašno, i vadim ih žlicom na zagrijano ulje. Ako ih hoću manje masne, ocijedim na ubrusima.

  • kuharica12

    Mogu li flute zapeći u pećnici umjesto da ih pržim na ulju? Hvala 🙂

  • Sandra Gašparić

    Možete probati..ja ih nisam nikad pekla u pećnici pa mi svakako javite rezultat 😉

  • Branka

    Moja baka pravila flute u obliko kugli malo manjih od sake, uvaljala ih u prezle (krusne mrvice) i pekla ih u rerni

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Ćevapi punjeni sirom

Ćevapi su, to zna svaki ćevapoljubac, savršeni mesni obrok u svakom pogledu. Pa iako ...

Čudo od jednog jajeta – The One Egg cake

Čudo od jednog jajeta definitivno je jedan od onih kolača čiji recept većina naših ...

Uskrsna mramorna torta – jednostavno najbolja

Da svečane i profinjene slastice ne moraju nužno biti i komplicirane, dokazuje i ova ...

Zamotana mesna štruca

Mesne štruce se doista mogu napraviti na puno načina i ja ih baš volim ...

Tjestenina s gljivama i pancetom

Tjestenina s gljivama, i to bukovačama uvijek mi je nekako asocijacija na jesen. Iako ...

Sočni kolač sa bundevom, batatom i orasima

Kada sam odlučila napraviti ovaj sočni kolač sa bundevom i batatom htjela sam samo ...