Fiš bez kostiju

Fiš bez kostijuFiš bez kostiju složit će se mnogi, baš i nije neki pravi fiš jer ako se u loncu ne krčkaju zajedno bar šaran, som i štuka, niste ništa napravili. No, što ako ste jedan od onih koji riječnu ribu baš ne voli previše, a zbog kostiju koje naravno svaka riba ima nakon takvog ručka ostaneš gladan ili se u krajnjem slučaju najedeš rezanaca koji se uvijek poslužuju uz fiš paprikaš?! Što onda? Odreći se fiša za zauvijek? Odreći se tog savršenog sklada okusa mljevene crvene paprike, paradajza i bijelog vina, savršeno gustog safta i posebne arome od prilične količine luka koji se sitno nasjeckan krčkajući u loncu na malo ulja pretvara u miris i okus koji ćete teško zaboraviti? Odreći se tog užitka pri pogledu na pun tanjur crvenog ribljeg blaga pred sobom u kojem se domaći široki rezanci lijeno savijaju i na mjestima žute pa neminovno podsjećaju na riječne sprudove koji nastanu kada Dunav opadne baš jako, a iz tanjura se zapuši tako fino i tako jako da ne možete dočekati da se ohladi pa sasvim sigurno opečete jezik kušajući, a na kraju niste sigurni jeli vas opekla vrućina neohlađenog fiša ili njegova ljutina, jer eto nikad niste sigurni koliko je fiš ljut?! Ne, ne morate se odreći svega toga zamo zato što će netko reći da fiš bez kostiju nije pravi fiš. Jer, ako u fiš stavite samo file soma ili kakve druge filetirane riječne ribe (ako uspijete isfiletirati šarana onda ste stvarno maher 😉 ), ako ga doista dobro začinite, dobit ćete doista fini fiš paprikaš koji ćete moći jesti s guštom i bez straha od kostiju 😀 I što je najbolje od svega, fiš bez kostiju priprema se prilično jednostavno i brzo s obzirom da se u njemu krčkaju samo tanki fileti somića koji se skuhaju doista brzo. S obzirom da za pripremu fiša vrijedi ona Pavličićeva kako je za dobar fiš možda najbitnije dobro društvo, svakako pozovite kakvu ekipu na kušanje svojeg fiša bez kostiju i podijelite radost za stolom. Evo kako pripremiti fiš bez kostiju…

Fiš bez kostijuFiš bez kostiju

POTREBNO:

  • 500 g očišćenog soma (file)
  • 3 velike glavice luka ili 4 manjih
  • 150 ml ulja
  • 1/2 vrećice dodatka za riblju juhu
  • 2 žlice slatke mljevene crvene paprike
  • 1 žlica ljute crvene mljevene paprike
  • 3 dl bijelog vina
  • vegeta, sol, papar
  • 3 dl domaćeg ukuhanog paradajza
  • Za prilog: domaći široki rezanci

PRIPREMA:

  1. Luk oguliti sitno nasjeckati ili ga usitniti u blenderu. Ako nemate blender, možete ga usitniti štapnim mikserom. Ovo s blenderom je sasvim o.k. ideja, jer toliko luka izaziva jako puno suza ako ga odlučite sjeckati nožem. Pržiti luk u većem loncu na malo ulja, posoliti ga i uz miješanje pustiti da potpuno omekša. Luk treba pržiti na laganoj vatrici kako ne bi brzo zagorio…tako se otpuštaju njegove najbolje arome koje će dati specifičan slatkasti okus fišu, a postići ćete tako i savršenu teksturu.
  2. Kada luk omekša zaliti ga razmućenim dodatkom za riblja juhu, dodati i ljutu i slatku crvenu mljevenu papriku, paradajz te otprilike 300 ml vode. Sve skupa dobro začiniti solju i paprom (ili vegetom) i pustiti da zakuha.
  3. Čim juha provri spustiti u nju komade ribe i bijelo vino, te polupokriveno kuhati 30-40 minuta na laganoj vatri. Svakako treba kušati fiš i provjeriti njgegovu začinjenost i ljutinu pa kao vam se učini prežestok, slobodno ulijte još malo vode, a ako vam je preblag, opletite po njemu još ljute papričice.
  4. Uz fiš svakako poslužite kuhane široke rezance u posebnoj posudi. Domaći kruh tvrde hrskave korice također je odličan saveznik pri konzumaciji fiša (naročito da si njime obrišete brkove koje ćete si napraviti srčući ljuti fiš 😀 ) Ne zaboravite i koju čašu kakvog dobro bijelog vina nakon svega, jer bit ćete žedni definitivno i trebat će vam 😉

Dobar tek!

Recept u slikama:

Proces prženja luka za fiš paprikaš bez kostijuFiš bez kostiju

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Muffini s borovnicama

Tko o čemu ja o muffinima. To je možda i najčešća slastica koju radim ...

Bagels peciva

Čitajući nedavno jedan članak o restoranima i gostionicama u Beču, po prvi put sam ...

Krem juha od slanutka iz ReciPeci kutka

Krem juha od slanutka puno je više od juhe same, naročito u ovo hladno ...

Pulled pork recept – raskomadana svinjetina u sendviču

Napraviti pulled pork spremam se već jako dugo. Ustvari, zaintrigiralo me to jelo prije ...