OLYMPUS DIGITAL CAMERAU zadnje sam vrijeme nekako u modu da udovoljavam klincima u njihovim kulinarskim željama. Tako su nedavno pale njima omiljene lazanje, pa odresci u umaku s njokima, pa jastučići s pekmezom pa…ima tu dosta toga. Ali nekako nam je ovog vikenda promaknuo kolač. Jednostavno se potkrao u tim našim svakodnevnim tumaranjima po gradu pa smo se u subotu naveče morali zadovoljiti zadnjim komadićima čokolade s lješnjacima a u nedjelju su i ostaci najdosadnije mliječne bili sasvim ok 😉 I zato evo baš danas, omiljenog kolača moje djece – čokoladnooooo! Sasvim im je nebitno da li su to muffini, ili torta ili puding, ali ako ima čokolade dobro je. Ma šta dobro, odlično! I tako, da ne bih bila dosadna sama sebi napravih ovaj čokoladni kuglof, ugurah u njega čokoladno/mliječni namaz s namjerom da bude ekstra sočno i što da vam kažem- obično kad se nadate najboljem po dobrom starom Murphyu ispadne suprotno. Tako se u ovom mom, nazovimo sočnom kuglofu mliječni namaz stvrdnuo tijekom pečenja i pretvorio u grudicu bijele čokolade dok je ovaj čokoladni ispao donekle dobro. Ideja je naime bila da namaz unutar kuglofa bude sasvim kremast i da se fino rastapa iz onako još toplog kuglofa. Klinci su mi rekli da sam si sama kriva kad sam im opet po ko zna koji put pokušala podvaliti neki čoko-nešto jeftilen namaz umjesto nutelle i da se premiloj nutelli to sigurno ne bi dogodilo i da bi ona ostalo savršno maziva, kremasta i sočna. E pa sad, na vama je da probate 😉 Uglavnom, s nutelom ili bez nje, ovaj je čokoladni kuglof bio odličan, pojelo se sve a bome ne bi bilo loše da je ostao bar komadić za ujutro uz kavicu prije posla…ehhh, možda iskopam koji komadić čokse s dna svaštare u špajzi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotrebno:

  • 4 jaja
  • 15 dag brašna
  • 5 dag kakaa
  • 20 dag šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • aroma ruma po želji

Priprema:

  1. Odvojiti žumanjca od bjelanjaka pa miskati žumanjca sa šećerom, dodati ulje, postepeno dodavati i brašno, kakao, prašak za pecivo i mlijeko. Na kraju umiješati posebno tučeni snijeg od bjelanjaka.
  2. Pola smjese uliti u jaaako namašćen kalup za kuglof pa po sredini rasporediti žličicu po žličicu nutele, sve skupa prekriti ostatkom smjese pa peći u pećnici na 180ºC 40 minuta.
  3. Pečeni kuglof prohladiti 10 minuta u kalupu pa ga iskrenuti na pladanj, preliti otopljenom čokoladom, ukrasiti po želji pa, ili čekati da se ohladi pa rezati ili navaliti odmah i pojesti sve još toplo 😉
  4. U svakom slučaju, dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (4)

  • Ljubinka

    Svidja mi se recept ali mislim da je dodatak eurokreme unutar fila nepotreban! Moramo cuvati svoje telo od prekomernog secera i uzivati samo u pravim slatkisima.
    Sve najbolje!
    Ljubinka

  • Maya

    Recept je super, ali je jako bitno naglasiti da je ova mjera za “džinovski” kalup za kuglof…Ja sam pravila u standardnom, i kroz onu rupu u sredini, kako se pekao i rastao, mnogo je iscurilo na dno pećnice 🙁 Dakle, bilo bi super navesti za kakav je kalup ova mjera. Koliko vidim po slikama, vi očito imate neki “vanserijski” jer vama pečen doseže tek sredinu kalupa ?

  • Sandra Gašparić

    Ne bih rekla da je moj kalup “vanserijski”. Dimenzija mu je u najširem dijelu na dnu 23 cm, na vrhu je promjera 15 cm, a rupa u sredini je promjera 7 cm. Nikad mi iz njega nije curila smjesa dok se kuglof pekao, jedino mi je s vremenom sve teže i teže vaditi pečeni biskvit iz kalupa..malo se izlizao valjda 😉

  • Ivana

    Po meni je nutella “must have” ekstra dodatak
    Ukusi se razlikuju..
    P.s.mala preporuka..u smjesu ubacite šaku dvije mljevenih oraha…dobili ste ČUDO!!!!❤❤❤

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pizza od starog kruha

Pizza od starog kruha jelo je koje će vas sigurno oduševiti ukoliko vam se ...

Mramorni kolač

Priznajem, u zadnje vrijeme sam se totalno ulijenila kada je kuhinja u pitanju. Selidba ...

Lisnata rolada s pudingom i višnjama

Znate onaj osjećaj kada kupite nešto u dućanu, dođete kući i nemate pojma zašto ...

Složenac od starog kruha i tikvica

Složenac od starog kruha i tikvica, ali i od još ponečeg bi bio ispravniji ...

Brze somun lepinje sa jogurtom

Uvijek kada su ćevapi u pitanju, na pamet mi padaju i somuni. Jer, kakav ...