Znam, znaaam da velika većina vas na sam spomen kelja vrti očima. Vjerujte, i sama spadam u tu skupinu. No, isto tako spadam u skupinu ljudi koji vole probati sve  i na kraju ostati razuvjerenog lošeg mišljenja o nekom jelu. Kelj najčešće (najčešće čitaj = jednom u dva mjeseca 😀 ) pripremam kao varivo a ponekad i kao prilog mesnom jelu uz krumpir, pa to onda bude nešto kao blitva s krumpirom samo s keljom umjesto blitve, i to mi je relativno ok iako nema šanse da to podvalim klincima. Teta mi je prije nekog vremena pričala o jako finim sarmicama od kelja koje radi već godinama i koje su fenomenalne i nemaju veze sa onim oporim i žestokim oksuom kelja iz variva. Bit će da mi je to pričala dok sam bila jako gladna, (a i moja urođena znatiželja je učinila svoje) jer eto poželjeh i ja to probati. Našla se u vrtu jedna sasvim pristojna glavica mladog kelja, u zamrzivaču vrećica mljevenog mesa i ručak je bio zagarantiran. Rezultat? Teta je bila u pravu – ovo je doista fenomenalno jelo, ukusno, fino, dovoljno začinjeno pa zapečeno u finom umaku od kiselog vrhnja sa zlaćanom koricom pečenog sira…a kelj? Koji kelj? u ovoj kombinaciji se kelj doista gotovo i ne osjeti, dapače, daje jelu baš posebnu jednu notu i jako fini okus. Evo recepta:

Potrebno:

  • glavica kelja
  • 60 dag mljevenog mesa
  • 1 luk
  • 2 mrkvice
  • 10 dag pancete
  • češanj češnjaka
  • 3 deblje šnite starog kruha
  • 3 dl mlijeka
  • 15 dag sira trapista
  • 1 jaje

Za bechamel: 10 dag maslaca, 2 kisela vrhnja, 6 dl mlijeka, vegeta, sol, papar

Priprema:

  1. Kelj odvojiti u listove pa ga blanširati 10 minuta u kipućoj vodi. Ocijediti i ohladiti. Manje listove i jezgru kelja sitno narezati.
  2. Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk i pancetu. Mrkvicu usitniti u Tupperware Turbo Chefu s nekoliko poteza ručkice ( a mogu i klinci to napraviti umjesto vas 😉 ).
  3. U većoj posudi pomiješati meso, jaje, kruh namočen u mlijeku pa izdrobljen rukama, pečeni luk i pancetu, isjeckane ostatke kelja, mrkvicu, začine. Dobro izmiješati rukom dok se masa ne sjedini i ne postane kompaktna.
  4. Za bechamel umak zagrijati maslac, pržiti na njemu brašno par minuta pa uz stalno miješanje pjenjačom uliti mlijeko. Dodati i vrhnje, začiniti po ukusu i kuhati par minuta dok se umak ne počne zgušnjavati. Ako primjetite da je umak pregust, slobodno dolijte još mlijeka.
  5. Na svaki list kelja kojemu ste prethodno odstranili tvrdi dio stabljike, stavljati dio mesa oblikovan rukom pa zamotati u sarmicu. Sarmice slagati u lim premazan maslacem, preliti ih pripremljenim bechamel umakom, i peći u pećnici na 175º oko 30 minuta. Na polovici pečenja posipati jelo ribanim sirom pa nastaviti peći do kraja, još 20tak minuta dok se sir lijepo ne zapeče.

Poslužiti uz kuhanu rižu ili neki drugi prilog po želji.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • Art on my way

    Uh, kelj nikako ne volim, iako ovo jako lijepo izgleda.

  • ivana

    ja kad radim kelj onda odstranim sve ove vanjske jače zelene listove, ne samo što su gorki veći i zbog toga što se teško peru….kelj skuham s krumpirom i mrkvicom s malo soli, papra i crvene paprike i par kapi maslinova ulja (jer eto ne volim kuhati meso u varivu poštu mu mijenja okus a nekad daje i žestinu..) i ako ga nasjeckam prije kuhanja nakon što mu voda skroz ispari zbog još kojeg korijena ( i zbog princezice)zgnječim ga pasirkom za pire i tako isto i s blitvom…znam da odvratno zvuči tako i izgleda ali mala ga samo tako hoće jesti…uz njega najčešće napravim svinjske odreske u umaku od povrća pa malo i tog saftića prelijemo preko toga kelja…u zadnje vrijeme dio tog kelja s krumpirom i mrkvicom odvadim u posebnu posudu, dodam jaje, nekad i začina te mrvice, napravim polpete, popečke i uvaljam opet u mrvice te ih kratko popržim u ulju….naravno ja ih svojoj maloj moram spljeskat na debljinu pohanih patlidžana a ne na debljinu polpeta i to jede ko luda..a kelj se ni ne osjeti… inače ja sam obožavateljica poriluka, kelja, raštike, kupusa na tradicionalan način (OK bez suhog mesa), kao varivo !!!

  • Dragana

    A, nista bez tupperwer-a 🙂

  • assima

    Sta

    je to panceta (u receptu SE navodi 10 dkg pancete)
    Molim odgovor /hvala

  • Sandra Gašparić

    Panceta je suha slanina…pravi od svinjske potrbušine, koja se soli, a zatim dozrijeva na dimu ili na vjetru.. Intenzivnog je mirisa i okusa, a u trgovinama se može naći u komadu ili tanko narezana.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kolač sa jabukama – najbolji kremasti kolači

Kolač sa jabukama koji vam danas predstavljam je definitivno kolač mojeg djetinjstva. Mama je ...

Pavlova s narom

Sitni božićni kolači kod nas su se ovih dana naveliko počeli peći (a i ...

Jednostavna torta od keksa bez pečenja

Kolači, torte, slastice, zlevanke, muffini ili možda palačinke? Hmmm..kad mi dođe želja za slatkim, ...

Fritaja sa šparogama – sve što vam treba u proljeće

Kada vam organizam u proljeće poželi nešto sočno, osvježavajuće i zeleno, budite sigurni da ...

Puretina na saft

Možda ste već primjetili čitajući moje recepte kako najčešće u svojoj kuhinji koristim puretinu ...