Fine čokoladne ferrero oblatneBilo da su punjene čokoladom, po starinski šećernim preljevom, karamelom ili pudingom s keksima, oblatne su uvijek odlične i ja ih obožavam. Zato mi je i teško odlučiti se koje su mi najbolje. Barem je tako bilo sve dok nisam napravila ove fine čokoladne ferrero oblatne koje okusom neodoljivo podsjećaju na fantastične ferrero rocher kuglice. Tajna se krije u finoj čokoladnoj kremi koja se savršeno spaja sa hrskavim oblatnama na koje sam smjestila fini sloj zapečenih bjelanjaka sa prženim lješnjacima. Ukoliko nemate lješnjake, možete ovo napraviti i sa orasima, rezultat je sličan, probala sam 😉 Postupak za izradu ovih oblatni je jednostavan, naročito ako imate pećnicu u kojoj možete peći na više razina, pa ćete tako u isto vrijeme moći sušiti sve tri oblatne sa slojem od bjelanjaka, šećera i lješnjaka. Ukoliko imate običnu pećnicu sa jednom razinom, postupak će samo trajati malkice duže. Ali u svojoj osnovi, ovo je sasvim jednostavan kolač koji će vas vjerujte oboriti s nogu. Meni je najbolje to što ga ima doista puno, što se fino može narezati na komadiće, pospremiti u kutiju i uzimati onako, svako malo, kako ti dođe volja i to daaaanima. Uz dobar film, seriju ili dok čitaš knjigu koja te ostavi bez daha, kad dođeš umoran s posla i nedostaje ti baš ta doza šećera, kad juriš na sastanak i ne stigneš ručati, a umireš od gladi, kad te klinci tako iznerviraju naoko jednostavnim zadacima iz matematike pa ti para krene na sve otvore u isto vrijeme kao biku u areni…i zaletiš se tada u kuhinju  i ugledaš njih – te fine čokoladne ferrero oblatne kako te gledaju već narezane iz te čarobne kutijice, zgrabiš jednu, zagrizeš i svijet u trenutku postaje puno ljepše mjesto. Vjerujte, testirano na svim gore navedenim primjerima 😉

Fine čokoladne ferrero oblatneOblatne

POTREBNO:

 

Za nadjev od bjelanjaka:

  • 6 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 250 g prženih mljevenih lješnjaka
  • 3 oblatne

Za čokoladnu kremu:

  • 6 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g maslaca

Za glazuru:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 5 žlica suncokretovog ulja

PRIPREMA:

  1. Najprije miksajte bjelanjke tako dugo dok ne postanu čvrsti. Tada dodajte šećer i miksajte dalje dok smjesa ne postane sjajna. Na kraju umiješajte polako mljevene pržene lješnjake. Dobivenu masu podijelite na tri dijela i ravnomjerno premažite preko tri oblatne. Premazujte onaj dio sa udubljenjima. Premazane oblatne peći u zagrijanoj pećnici na 120ºC 20 minuta. Gotovo je u onom trenutku kada bjelanjak na vrhu oblatni lagano požuti.
  2. Za čokoladnu kremu miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Premjestiti u lončić na sasvim laganu vatru i uz miješanje kuhati 4-5 minuta. U ohlađenu kremu dodati čokoladu koju prethodno treba otopiti i maslac prethodno izrađen mikserom.
  3. Kremu podijeliti na dva dijela. Posušene oblatne premazivati ravnomjerno kremom i slagati sloj na sloj. Lagano sve pritisnuti rukama kako bi se oblatne spojile s kremom. Preko svega preliti čokoladnu galazuru koju napravite tako da na tihoj vatrici uz miješanje otopite čokoladu kojoj ste dodali maslac i ulje.
  4. Oblatne ostaviti da se dobro stisnu i prohlade pa narezati na komade željene veličine. Čuvati u zatvorenoj posudi do posluživanja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Premazati oblatne nadjevom od bjelanjaka i lješnjaka/orahaPoravnati površinu ravnomjernoPeći oblatne doks e ne posušePripremiti sve tri pblatne za premazivanje kremomPremazivati naizmjence oblatne kremomNa kraju preliti zadnju oblatnu čokoladnom glazuromPustiti da se sve dobro stisne i rezati na komade.

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • Željka

    U Slavoniji je to Kilerica!

  • SVK032

    Pozdrav,
    svakog Božića pravim ferrero kuglice, ovaj put sam odlučila skratiti postupak i napraviti ove divne ferrero oblatne. Sad sam na mukama, smiju li uopće te oblatne s obzirom na jaja stajati do Božića (i koji dan duže)?! Do Božića je ipak 5 dana 🤔😣

    Hvala na odgovoru i lijep pozdrav!

  • Sandra Gašparić

    Smiju, ništa im neće biti…druga stvar bi bila da ste ih napraviti 2-3 tjedna ranije, ali ovako bez problema ih možete jesti za Božić.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Actifry ćevapčići

Malo je toga što mene može oduševiti u kuhinji što se kuhinjskih pomagala tiče. ...

Coke Float – ledeno Coca-Cola osvježenje

Coke Float je doista jedno savršeno ledeno osvježenje iz čaše koje vruće ljetne dane ...

Spiderman torta

POTREBNO: Biskvit: 5 jaja 15 dag šećera 1 vanilin šećer 10 dag brašna 1 ...

Burek s mesom od gotovih tankih kora za savijače

Napraviti burek s mesom uz postojanje gotovih tankih kora za savijače doista nije nikakav ...

Brze pogačice za svaki dan

Brze pogačice ne zovu se bez razloga ‘brze’ jer one to doista jesu u ...