OLYMPUS DIGITAL CAMERAProšloga vikenda nije mi se baš nešto dalo peći kolače, pogotovo ne neke kraj kojih bih provela cijelo popodne u kuhinji, no kako mi se ipak jelo nešto slatko, mojima također, a u najavi imasmo i goste te nedjelje, kolača je moralo biti pa je odluka pala na Tiramisu. I to ne bilo kakav, nego sasvim poseban čokoladni tiramisu. A zašto baš tiramisu? Pa zato što nam je cijeli taj vikend bio baš talijanski 😉 Prvo su u petak pali cannelloni, pa zatim ovaj čokoladni tiramisu, a u nedjelju za ručak smo se pogostili piletinom na toskanski (koja je inače bila fenomenalna, sočna, mirisna, mekana..ma mljaaaccc, no o tome ću vam pisati u slijedećem postu i receptu pa ćete se malo morati strpiti 😉 ). Sve u svemu, vikend fantastico, sasvim talijanski rekli bismo 😉 Tiramisu je inače talijanski klasik i nezaobilazna slastica mnogih talijanskih slastičarni, a u svojem izvornom obliku radi se od piškota namočenih u kavu i alkohol (liker, rum…) te kreme na bazi sirovih jaja, mascarponea i šećera. No, varijacija je bezbroj, a o izvoru ovog kolača moglo bi se pisati i pisati jer njegova povijest je vrlo dugačka i prilično zanimljiva, a ima i više tumačenja. Jedna od zanimljivijih priča o tiramisuu je ta da su ga u ovom obliku kojeg mi danas znamo osmislile venecijanske kurtizane  koje su piškote iz tiramisua umakale u ekstra jaku kavu i liker te time nudile svoje mušterije a i same se ‘krijepile’ desertom nakon napornog posla! Čak i ime Tiramisu na venecijanskom dijalektu znači ‘podigni me‘  😀 hmm, tko želi vjerovati, neka vjeruje, od volje mu 😉 Ja sam sigurna jedino u to da je ovo odličan desert, jednostavan za pripremu, ukusan do bola i oduševit će sve ljubitelje kremastih kolača, naročito čokoljupce jer sam u standardnu kremu od jaja i mascarponea ubacila puuuuno čokolade. Evo recepta:

OLYMPUS DIGITAL CAMERATiramisu

Potrebno:

  • 40 dkg piškota
  • 50 dkg mascarpone sira
  • 6 žumanjaka
  • 18 dkg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 20 dkg kvalitetne tamne čokolade
  • 300 ml čokoladnog mlijeka, malo ruma

Potrebno:

  1. Za kremu miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Tada sve skupa prebaciti u veći lonac pa kuhati na pari 15 minuta uz miješanje. Ohladiti pa umutiti u to mascarpone i otopljenu čokoladu, a potom i dobro ulupano vrhnje za šlag.
  2. Piškote namakati u čokoladno mlijeko sa par kapi ruma pa složiti u pripremljeni lim po cijeloj površini jednu uz drugu, premazati polovicom kreme, pa preko toga složiti drugi red namočenih piškota. Završiti kremom. Dobro rashladiti, posipati kakaom i poslužiti.

Dobar tek!

NAPOMENA: Tiramisu je jaaako kremasti kolač i teško ćete ga moći lijepo poslužiti kao pravilne kocke, no neka vas to ne brine. Okus mu je fantastičan! Kremu od jaja i šećera za tiramisu inače ne bi trebalo niti kuhati već samo dobro umutiti mikserom pa onda pomiješati sa mascarponeom i šlagom, no kako je mene strah bakterija iz sirovih jaja, radije kremu prokuham, makar kratko 😉 Bjelanjke koji vam u tom slučaju ostanu možete uvijek iskoristiti za nešto drugo, npr. male puslice 😉 Također u mojoj varijanti tiramisua, piškote ne namačem niti u kavu niti u alkohol jer su mi najvjerniji konzumatori djeca, no mlijeko, pa još k tomu čokoladno, u tom je slučaju odličan izbor za umakanje piškota.

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pašticada na ReciPeci način

Pašticada, pašticada…ehh, ma tko nije čuo za pašticadu?! Moglo bi se reći da je ...

Fini čokoladni kolač

Božić i doček Nove godine sada sa 15-tak dana odmaka doista se čine kao ...

Lagane punjene tikvice

Kada su tikvice u pitanju, izbor ručka nije težak posao i iako su one ...

Karpati

Evo još jednog kolača neobičnog imena – Karpati! Tko god da mu je dao ...