Čokoladni keksi s mentomČokoladni keksi s mentom dogodili su se u mojoj kuhinji proteklog vikenda u čast proljeću i sajmu cvijeća u Vukovaru tijekom kojeg sam bila pozvana upriličiti jedan kulinarski show cvjetne tematike. Budući da mi se menta baš lijepo razrasla ove godine po cijeloj jednoj gredici u vrtu, nije bilo teško odlučiti da će upravo ona postati neizostavan sastojak ovog događanja. I ne samo da se izvrsno uklopila u ove urnebesno prhke čokoladne kolačiće, nego je i sasvim dostojno odradila ulogu predivnog osvježenja u svježe pripremljenom sirupu za koji recept možete pronaći OVDJE. Čokoladni keksi s mentom (po osnovnom receptu gđe. Božice Brkan s Oblizeka koji sam samo neznatno izmjenila) oduševili su me potpuno, prije svega zato što se pripremaju jako jednostavno. Za njihovu pripremu je potrebno samo nekoliko sastojaka, a najbolje je to što ih ne morate niti razvaljavati niti oblikovati rukama. Dovoljno je da od pripremljene mase napravite male hrpice (stavljajte ih uz pomoć dvije male žličice) u malim razmacima u limovima za pečenje i to je to. Keksići će sami odraditi sve ostalo – prilikom pečenja sami će se spustiti i oblikovati najprije u male plosnate diskove, a odmah potom i u blago napuhnute raspuknute keksiće. Za samo 15 minuta iz vaše će pećnice zamirisati tako čokoladasto-mentolasto divno da ćete na trenutak pomisliti kako se nalazite u nekoj najfinijoj slastičarnici na svijetu. Od predviđenih sastojaka iz recepta možete dobiti oko 90 keksića, ovisi koliko velike hrpice tijesta radite, a podjenako su ukusni onako još super prhki i Mentatopli, kao i nakon par dana ukoliko ih čuvate u zatvorenim kutijama. Menta (u narodu još poznata i kao metvica ili nana) savršena je začinska biljka koju jednom kada posadite, morate samo povremeno zaliti (ukoliko je čuvate posađenu u teglicama, a ako je posijete na gredici u vrtu, tada je njega mente još jednostavnija i kada je jednom posadite budite sigurni da će se već iduće godine pojaviti na istom mjestu u puno više grmova sama od sebe 😉 ), predivnog je mirisa i oku ogodne i opuštajuće zelene boje te zanimljivih nazubljenih listića koji djeluju i jako dekorativno. Menta je također i ljekovita biljka naročito pogodna za ublažavanje probavnih tegoba i smirivanje nadraženog želuca, a tu ljekovitost zahvaljuje mentolu koji djeluje blago antiseptički te na taj način umiruje sluznicu želuca. I naravno da je najefikasniji način korištenja mente, upravo njezin prirdni oblik – svježa, netom ubrana! Probajte ove super čokoladne keksiće sa svježom mentom i oduševite se novim i svježim okusom 😉

Čokoladni keksi s mentom

Čokoladni keksi s mentomPOTREBNO:

  • 4 jaja
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 160 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 350 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 4 žlice nasjeckane mente

PRIPREMA:

  1. Na laganoj vatri (ili u mikrovalnoj) otopiti čokoladu sa maslacom.
  2. U posebnoj zdjeli miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodavati postepeno brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodati otopljenu čokoladu sa maslacom i sitno nasjeckane svježe listiće mente pa sve skupa dobro sjediniti.
  3. Pospremiti pripremljenu smjesu u hladnjak na 30 minuta, jer ćete tako lakše moći oblikovati hrpice tijesta, a i kolačići će nakon pečenja imati ljepši ispucaniji efekt.
  4. Nakon što je tijesto odstajalo u hladnjaku, formirati uz pomoć dvije male žličice hrpice tijesta na limu obloženom papirom za pečenje. Hrpice radite u razmacima jer će se tijekom pečenja hrpice razliti u diskove. Peći u pećnici zagrijanoj na 175ºC 15 minuta.
  5. Pečene keksiće pažljivo odvojiti od papira zapečenje (pažljivo zato što su jako prhki dok su vrući pa ćete to odvajanje lakše napraviti uz pomoć noža ili vilice) i pospremiti ih u zatvorene kutije do posluživanja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Pripremiti sve sastojkeUmititi sve sastojkeRaditi male hrpce u razmacima pa ispeći

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Cukrica04

    Cokolada + menta mi je na prvu asocijacija na After Eight, cokoladne plocice punjene kremicom od mente.
    S obzirom da smo svi doma pravi ovisnici o toj slastici, prvom prilikom cu ispeci ove Vase coko-mento ljepotice, super je da ih ispadne puno pa se pospreme u limene kutije ili ih se moze dijeliti po susjedstvu i praviti se vazan! 😀

  • Ivana

    Prefini imala cast probati na sajmu a takoder i pohana bazga izvrsna. Jedva cekam sama napraviti

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …