OLYMPUS DIGITAL CAMERAČokoladna Pavlova s lješnjacima nije se slučajno dogodila u našoj kuhinji kako to najčešće biva sa mojim receptima. Naime, bila je to jedna sasvim posebna prilika, kojom smo ja i klinci odlučili pokazati našem tati koliko ga volimo. Slučajno mu je taj dan bio i rođendan 😉 I tako, uz puuuuno balona i kičastih natpisa Hapy Birthday, uz iskakanje iz mraka za iznenađenje, uz puno zagrljaja i pusa, izronila je iz hladnjaka i ova čokoladna Pavlova sa jednom svjećicom, koja je tako čarobno obojala večer da nam se svima u tom trenu, dok smo se grlili i cmizdrili svi skupa, činilo kako su nam ovo definitivno najljepši dani u životu. I doista jesu. No, zašto čokoladna Pavlova, kad to ustvari i nije prava Pavlova? Pa zato, što su u ovoj torti svi omiljeni sastojci mojeg supruga: čokolada, lješnjaci i šlag u kombinaciji sa hrskavim beze korama. A dočim su tu beze kore, odmah je tu i asocijacija na Pavlovu koja se doduše radi od jedne deblje beze kore, isključivo i samo slatkog vrhnja i svježih jagoda, ali nema veze. U ovoj priči, ovo je naša čokoladna Pavlova i točka.! 🙂 Jedina zamjerka ovoj torti je to što se užasno teško reže i poslužuje, no s obzirom koliko je fina, i koliko se predivno vežu ti moćni okusi čokolade i lješnjaka u finim slojevima između beze kora obogaćenih prženim lješnjacima, to se i ne može smatrati zamjerkom 😉 Neću previše dužiti s pričom, pređimo na recept, i trk u kuhinju po svoju Pavlovu 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAČokoladna Pavlova

POTREBNO:

Za beze kore:

  • 9 bjelanjaka
  • 35 dkg šećera
  • 2 žlice brašna
  • 10 dkg mljevenih, prethodno tostiranih lješnjaka

Za čokoladnu kremu:

  • 20 dkg tamne čokolade
  • 1/2 l vrhnja za šlag

Za bijelu kremu:

  • 2,5 dl vrhnja za šlag
  • 4 žlice kiselog vrhnja

PRIPREMA:

  1. Za kore miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada postepeno umiksavati šećer i na kraju lješnjake. Podijeliti dobivenu masu na otprilike 4 ista dijela. U većem limu na papiru za pečenje nanijeti ovu smjesu u obliku kruga koji ste prethodni iscrtali. U jednom limu ćete uspjeti ispeći 2 kruga, odnosno 2 kore. Pecite u pećnici na 170ºC 20 minuta. Postupak ponovite sa preostalim korama.
  2. Za čokoladnu kremu zagrijati slatko vrhnje pa u njemu uz neprestano miješanje otopiti čokoladu. Krema ne smije prokuhati! Gotova je čim se sva čokolada otopi i smjesa postane jednolično smeđa i sjajna.
  3. Za bijelu kremu dobro ulupati vrhnje za šlag i na kraju dodati kiselo vrhnje. Ukoliko vam nije dosta slatko, slobodno dodajte žlicu/dvije šećera u prahu.
  4. Slagati tortu redom: kora, bijela krema, par žlica čokoladne kreme i tako dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju mora biti zadnja kora koju samo premažite debljim slojem čokoladne kreme te posipate sjeckanim lješnjacima.

Dobro rashladiti i poslužiti!

Dobar tek 🙂

Recept u slikama:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Fine kiflice bez kvasca

Da se peciva i kiflice mogu napraviti i bez kvasca, poznata je stvar i ...

Kremšnite sa bundevom koje ćete obožavati

Da, dobro ste pročitali, ovo su doista prave pravcate kremšnite sa bundevom! Iako vas ...

Škarpuni i šaruni na gradele

Jučer su nas naši dragi prijatelji pozvali na druženje uz ribe na gradele, što ...

Kremasti kolač s kruškama i makom

Iako kruške kao voće volim pojesti, rijetko ih ubacim u kolače. Najčešće od njih ...

Odrezak Barun Trenk – najbolji svečani ručak

Da je vojskovođa i velikaš barun Trenk bio velik i odvažan čovjek, definitivno je ...