Čarobni kolač + coca-colaČarobni kolač, kako mu i samo ime kaže, po mnogo čemu je čaroban. Ponajprije po tome što su moja djeca toliko očarana njime da ga moram peći bar jednom tjedno od kada smo ga isprobali i on svaki puta čarobno nestane u roku odmah i gotovo bez hlađenja 😉 No čaroban je i zbog toga što mu je priprema toliko jednostavna da jednostavnija ne može biti i što ćete u jednom kolaču dobiti tri nijanse, ne sive, nego savršeno žute kremasto-biskvitne uživancije. Tko je smislio ovaj čarobni kolač doista ne znam, ali tko god da je, smislio je pravu stvar! Ovdje ćete doista u samo jednom kolaču i sa samo nekoliko osnovnih sastojaka dobiti kombinaciju neobične biskvitne podloge, prefine kreme okusa vanilije i pahuljastog biskvitnog pokrova. I sve se to napravi samo od sebe za vrijeme pečenja kolača u pećnici. Kako? Nisam sigurna, i moram priznati da sam i sama bila prilično skeptična dok sam u lim za pečenje izlijevala tu prilično rijetku biskvitnu masu. Mislim da je upravo u toj rijetkoj teksturi tajna ovog kolača, jer iako su sasojci identični sastavu prosječnog biskvita, njihov omjer je bitno drugačiji i to u konačniti dovodi do toga da tijesto prilikom pečenja malo ‘legne’ pa se stvori dojam tanje podloge, sredina kolača zbog težine mase ostaje kremasta, dok mu se površina u tanjem sloju lagano zapeče, pa kolač doista nakon pečenja odaje dojam slojevitosti – i po izgledu i po okusu. Za ovaj ćete kolač na webu naći puno sličnih recepata, a ja sam se odlučila za onaj koji je emisiji Dobru jutro Hrvatska napravila Tea Mamut. Jedina razlika je u tome što sam prilično ‘podebljala’ sastojke i što nisam koristila mahunu vanilije jer je jednostavno nisam imala pri ruci, no kolač je ispao super fini i sa vanilin šećerom. Evo moje inačice Mr. čarobnog kolača:

Čarobni kolač u tri slojaČarobni kolač

POTREBNO:

  • 6 jaja
  • 195 g glatkog brašna
  • 180 g maslaca
  • 240 g šećera u prahu
  • 720 ml mlijeka
  • 6 žlica vode
  • 3 vanilin šećera
  • veći prstohvat soli

PRIPREMA:

  1. Razdvojiti žumanjke i bjelanjke. U jednoj posudici otopiti maslac, u drugoj zagrijati mlijeko sa vanilin šećerom. I jedno i drugo ne smije biti vruće nego samo toplo pa pripazite na to!
  2. Miksati žumanjke sa polovicom šećera dok smjesa ne postane pjenasta i svjetlo žuta. Dodati otopljeni maslac pa promiksati još malo. Nastaviti dodavati brašno, vodu i na kraju mlijeko.
  3. U posebnoj posudi miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti snijeg, dodati tada ostatak šećera u prahu pa miksati još nekoliko minuta dok masa ne postane sjajna i čvrsta.
  4. Uz pomoć pjenjače umiješati bjelanjke k žutoj smjesi i dobro izraditi da nema grudica bjelanjaka.
  5. U lim srednje veličine (20×35 cm), prethodno dobro namašćen i posipan brašnom, uliti biskvitnu smjesu. Peći u pećnici na 160ºC 40 minuta. Pečeni kolač prohladiti, posipati šećerom u prahu i poslužiti.
  6. Čarobni kolač jednako je ukusan vruć ili hladan. Dobar tek!

Recept u slikama:

Priprema kolačaPriprema kolača - drugi dioIzgled pečenog kolačaČarobni kolač na tanjuru

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • nina

    zbog ovog donjeg dijela ja bih to vjerojatno pekla do besvjesti dok sve ne izgori jer bih mislila da je ostalo sirovo 😀 😀 … šala mala, vjerujem da je pečeno, al da je više nabijeno nego “kremasto” – je…

  • Ivona

    Evo taman ga pečem, vidit ćemo kakav je. Čini mi se da će biti za prste polizat.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Punjene langušice

Nedavno me je popodnevni napadaj gladi uvjerio da mi se jedu pogačice sa čvarcima, ...

Energetske žitne pločice, zdravi međuobrok

Sigurno ste već čuli da su energetske žitne pločice idealan međuobrok, naročito ako ste ...

Palačinke s bananama

Kada bih vam ja rekla koliko dnevno vremena provedem razmišljajući što da skuham ili ...

Jednostavna čokoladna torta

Kod nas doma vikendom se obavezno jedu kolači i to je nešto što je ...

Kečiga iz pećnice sa kuhanim krumpirom

Priprema ribe u mojoj se kuhinji ne događa baš često, pa kada vam u ...

Torta kosilica

Ovo je torta sa čijom se izradom nisam ‘namučila’, jer je doista jednostavna. Izgledala ...