Nema svatova u Slavoniji i Srijemu bez poznatih sitnih slavonskih kolača kao što su bećar šnite. Bećar šnite, bećaruše, bećar kocke…u različitim krajevima, gradovima i selima se drugačije zovu, ali nigdje bez bećara 😉 A ako uzmemo u obzir da se za bećara (mlađi momak pomalo neobuzdanog ponašanja, sklon kojoj čašici  više, zgodnim snašama i veselju) vežu konotacije slatkog uživanja u životu, bećar šnite s razlogom nose taj naziv. Jer, već na prvi zalogaj biti će vam jasno da je ovo urnebesno fina i zavodljiva delicija koja vam se, htjeli vi to ili ne, topi u ustima.

Spoznat ćete ispreplitanje različitih okusa, pomalo suprotnih, ali opet tako nadopunjujućih. Ljube se u bećarušama slatki orasi, fina kremica od jaja i suhe smokve sa grožđicama. I to sve fino i natanane u slojevima između 4 oblatne. Pa kada se to sve skupa fino osuši i nareže na prutiće, pa kada se naslaže u tornjeve na poslužavnike i tacne sa ostalim sitnim kolačima, nekako vam bude milo pri srcu već na sami pogled. I onda zgrabite jedan komad…i nakon toga ne može stati. Sve vas nešto vuče da uzmete još jedan. Pa još jedan. I tako to zna biti prilično neumjereno. Kao što i bećari kadkad ne znaju obuzdati svoju nemirnu narav, tako se i vi zavaravate da je taj komad baš zadnji i da nećete više. Ali bećar šnite vam ne daju stati. I to je u redu.

Pustite duši na volju kada ste u blizini slavonskih kolača. Pustite neka vam ravnica poteče venama, neka vas omađija svojim okusima i mirisima. Nije to svaki dan. Bećar šnite to zaslužuju 😉

Bećar šnite

Bećar šnite – svatovske oblatne

POTREBNO:

  • 4 kom oblatni

1. nadjev:

  • 200 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žlica ruma

2. nadjev:

  • 4 žumanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g margarina ili maslaca

3. nadjev:

  • 200 g suhih smokava
  • 100 g grožđica
  • 150 g šećera
  • 2 žlice pekmeza od marelice

PRIPREMA:

  1. Za prvi nadjev pomiješajte mljevene orahe sa šećerom. Prelijte ih kipućim mlijekom, dodajte rum i dobro  sve izmješajte.
  2. Za drugi nadjev miksajte žumanjke sa polovicom šećera. Premjestite posudu na laganu vatru pa kuhajte neprestano miješajući 4 minute. Ohladite i dodajte margarin prethodno izrađen mikserom sa ostatkom šećera u prahu.
  3. Za treći nadjev sameljite smokve i grožđice da bude sitno (multipraktik, mašinica za meso ili sl.) Dodajte šećer i pekmez pa dobro sve izmješajte. Ovo je jako gust i ljepljiv nadjev. Poželjno je koristiti tekući pekmez, ili pak dodati nekoliko žlica soka od naranče ili sl. Tek toliko da možete sve dobro izraditi i promiješati.
  4. Oblatnu okrenuti rupičastom stranom prema dolje. Premazati ju nadjevom od smokava. Poklopiti drugom oblatnom tako da sada rupičasta strana bude prema gore. Sada premazati žutu kremu od jaja. Poklopiti opet trećom oblatnom i to tako da rupičasta strana bude prema dolje. Sada premažite i treći nadjev od oraha pa sve skupa poklopite četvrtom oblatnom tako da rupičasta strana bude prema gore. E sad,mene kod izrade oblatni baš uvijek muči to da li ću imati dosta nadjeva. Uvijek mi seto čini premalo za tolike oblatne. Često znam recepte modificirati kako bi dobila više nadjeva. No, ovaj put to nisam radila. Vjerovala sam starinskom receptu tete Ane koja bila maherica za pečenje svatovskih kolača i dobro je ispalo. Nadjeva je doduše jaaaaako ‘na knap’, ali opet ga je taman 😉 Oblatne i ne smiju biti prebogate nadjevom jer onda to ne bi bilo to 🙂
  5. Ovako složene oblatne opteretite kakvim većim pladnjem i težim knjigama kako bi se svi slojevi lijepo zalijepili jedan za drugi i kako se oblatne ne bi razdvajale prilikom rezanja. Ostaviti oblatne da se tako opterećene suše 4-5 sati. Tada ih izrezati na prutiće i poslužiti. Oblatne se mogu čuvati narezane u zatvorenim kutijama, ali na hladnijem mjestu zbog kreme sa jajima.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Spagetti tortilje

Što napraviti kada vam se baš jako jedu tortilje a nemate gdje kupiti gotove ...

Prhki keksi sa pistacijama i mandarinom

U želji da se ovogodišnji božićni kolači dodatno zašarene i zazelene, nastali su ovi ...

Šiš ćevapi na jednostavan ReciPeci način

Iako bi šiš ćevapi zbog te male riječice ‘šiš’ koja označava ražnjić mogli biti ...

Jednostavni puding kolač s rupama

Da društvene mreže ponekad doista znaju biti od koristi dokazuje i ovaj jednostavni puding ...