Banana kruh iliti banana bread pojam je koji ste sigurno čuli već do sad negdje, no možda niste mislili da će vam recept za tako nešto ikad zatrebati, kao što i sama mišljah do prije neki dan. Jer, banane su voće koje je toliko uobičajeno kod nas doma da je sasvim normalno da ih u košarici s voćem uvijek ima i potroše se i pojedu uvijek gotovo sve. Fine su one i u kakvom kremastom kolaču, fine su i u milk frapeu, no recept za banana kruh pokazat će se odličnom idejom ukoliko ste se po tko zna koji put susreli sa nekolicinom starih, gnjecavih banana koje više niti bojom svoje kore niti mirisom ne bi privukle niti najskromnijeg svejeda da ih proba i potroši. Jer, htjeli to priznati ili ne, takvih situacija uvijek ima.

No, na sreću ima i dobrih ideja što učiniti sa nečim gotovo nejestivim, a kada to gotovo nejestivo postane baš fina poslastica, oduševit će vas pomisao na topli i mirisni kruh od banana koji je u biti sve samo ne kruh – sočni biskvitni kolač predivnog mirisa i još boljeg okusa. Kruhom ga prozvaše vjerovatno stoga što duguljastim oblikom podsjeća na formu kruha, a kada ga narežete na šnitice može se namazati maslacem ili medom te uz šačicu mlijeka poslužiti kao sasvim fini doručak ili večera. No isto tako, možete ovaj kolač ispeći i u četvrtastom limu pa ga pečenog narezati na kocke te tako dobiti fine banana kocke! Također se možete igrati sa sastojcima, dodati u smjesu poželji pržene lješnjake ili bademe, suho voće, čokoladu ili pak kakav čokoladni namaz, mogućnosti je bezbroj i na vama je da otkrijete koji vam se banana kruh najviše sviđa.

Ja sam za početak ljubavne priče sa banana kruhom probala ispeći obični, vulgaris naturalis banana kruh, onako bez ičega – samo brašno, jaja, šećer i banane. I ispalo je super. Malo se raspuknuo dok se pekao, malo je i zagorio od gore (pećnica me ubija u pojam u zadnje vrijeme i vrijeme je da nabavim nešto normalno, doista) ali krajnji rezultat je fenomenalan. Uostalom, probajte i sami i uvjerite se da je banana kruh odličan!

Banana kruh/banana bread

Banana kruh

Potrebno:

  • 3-4 mekane, gnjecave banane
  • 200 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1/2 šraška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Banane zgnječiti vilicom u pire.
  2. Miksati banane, jaje, omekšali maslac, šećer i vanilin šećer dok ne postane kompaktno. Dodati tada prašak za pecivo i brašno i kratko promiksati.
  3. U uski duguljasti lim obložen papirom za pečenje uliti smjesu, poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 170ºC 40 minuta. Svakako provjerite čačkalicom da li je kruh pečen – ako čačkalica izađe suha, gotovo je.
  4. Ohladite, režite na šnite i uživajte!

Dobar tek 🙂

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • cukrica04

    Vec par dana pokušavam animirati ukucane da pojedu banane koje stoje od Badnjaka. Obicno se smazu dok si reko keks, no uz gomilu sitnih kolacica, stollen, tortu od čokolade i visanja za bozicni rucak te pavlovu s ananasom za Novu, banane nam uopce nisu bile zanimljive.:)
    Zato, uz Vas recept, banane budu zavrsile u kruhu a time moji doma spaseni od zanovjetanja.:)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Vinski gulaš

Vinski gulaš tradicionalno je jušno jelo bez kojega je teško zamisliti kakvu veću proslavu, ...

Pečene paprike

Prošao je evo i treći dan od kad imam longetu na polomljenoj nozi i ...

Fine zapečene sarmice od kelja

Znam, znaaam da velika većina vas na sam spomen kelja vrti očima. Vjerujte, i ...

Crumble sa jabukama i kruškama je savršeni desert

Iako u svojoj kuhinji doista volim pripremati svakakve slastice, nekako su mi najdraže one ...

Mravinjak torta

Kada poželim ispeći neki novi kolač najčešće posegnem u neku od svojih kuharica ili ...

Kremasti zalazak sunca – Creamy sunset cake

Ako ste kojim slučajem ljubitelj soka od naranče i kremastih kolača svježeg okusa, onda ...